Tur bisikletçiliği ilgili bir sürü makale ve döküman bulmanız mümkün uzun tura çıkmadan önce ne yapılmalı nelere dikkat edilmeli ve vb. bilgi okumanız hafızanıza yazmalısınız bunun için derneğimiz Asil üyelerinden Sertaç Kasaplar bir kitabı Türkçe çevirisini yaptı. sonuç olarak ortaya müthiş bir çalışma çıktı.
Kitabı buradan indirebilirsiniz (ücretsizdir)
http://www.baspedala.tv/uploads/7/4/4/9/7449249/bisiklet_turunun_temelleri.pdf
Tur bisikletçiliği konusunda kişiler göre değişkenlik gösterebilir. Bazı kişiler çok fazla eşya almaktan kaçınır çünkü her eşya size fazladan yük demektir. Bazıları da en ufak ayrıntıyı düşünerek yola çıkar.
İlla iyi bir bisiklet olması da şart değil, eski bir bisikletle de tura çıkabilirsiniz. Burada can alıcı nokta bisikletlerin bakımlı olması ve hareketli aksamının düzgün çalışmasıdır. Tur öncesi fren, vites ve göbeklerinizi bakımdan geçirerek ve belli bir süre deneyip emin olduktan sonra turda kullanabilirsiniz. Ufak tefek onarımları öğrenin ve yanınızda alyan takımı, yedek iç lastik ve yama takımı, el pompası, mümkünse zincir anahtarı ve akort anahtarı bulundurun.
Önemli bir nokta da eşyalarınızı nasıl taşıyacağınız. Bunun için iki alternatifiniz var. Biri arka ve ön bagaj sistemi kullanmak diğer bir sistem ise son yıllarda yaygınlaşan ilave römork ile taşımamak bunların bir birinden ayıran çeşitli avantajları vardır. Çıkacağınız tur özelliğine göre bir tercih yaparak taşıma sisteminizi seçebilirsiniz.
Ön Arka Tur Çantaları: Uzun bir tura çıkmadan önce yapılacak işlerden ilk başta yapacağınız turun uzunluğuna göre bagaj çantalarınız almak. Çanta satın alırken taşıma kapasitesi ve su geçirmez özellikli çantalar edinmenizde fayda var. Büyük LT Çantalar malzeme yönünden taşımanıza yeterli olacaktır. Bunun için en uygun çanta modelini seçmelisiniz eğer her akşam çantayı çıkarıp yanınıza alacaksanız iki yana ayrı asılan çantalardan almanız daha uygun olacaktır.
Eşyalarınızı gruplandırarak poşetler halinde yerleştirmeniz hem aradığınıza ulaşmanızı kolaylaştıracak, hem de eşyalarınızı olası yağmurdan koruyacaktır. Yağmura karşı yanınızda birkaç çöp poşeti de bulundurun. Heybenin üzerine çadır, uyku tulumu ve matı kancalı lastiklerle sabitleyebilirsiniz. Onları da çöp poşetiyle sararak taşırsanız yağmur ve tozdan korumuş olursunuz. Kendinizi de korumak için çantanızda (mevsim yaz da olsa) yağmurluk bulundurun.
Gidon Çantası: Uzun turcuların en önemli eşyası çantasıdır. Gidon çantası öneririz, her an elinizin altında olmasını istediğiniz telefon, cüzdan ve fotoğraf makinesi gibi şeyleri ona koyabilir, üzerine harita da tutturabilirsiniz. Hatta çoğunun harita koymak için şeffaf gözleri oluyor.
Römork: Bisiklete ilave bir römork ile turda kullanacağınız eşyaları taşıyabilirsiniz. Son yıllarda bu trend gelişmek de ve yayılmak da ülkemizde daha yeni olan bu sistem türk girişimci firma tarafından kullanıcılara sunulmuştur. Römork da eşyaların taşınmasında en büyük avantaj yükleme ve boşatma işlemleri çok kolay olması yükleme hacminin daha fazla olması gerektiğin de masa şeklinde kullanılması gibi birkaç etken var. Bunların yanında tez avantajları da yok değil daha uzun fren mesafesi yokuşlarda biraz daha efor sarf etmek gibi bazı tez avantajları bulunmaktadır.
Uzun turda Kamp: Bisikletle uzun turun en güzel tarafı da kamp yapmak, her güne farklı bir mekanda geceye veda etmektir. Bu nedenle çadır ve uyku tulumu almanızda fayda var. Yaz aylarında çadırsız da uyunabilirsiniz ancak çadır hem sinek ve diğer hayvanlara karşı koruma sağlar hem de eşyalarınızı içeri alabileceğiniz için güvenlidir. Ayrıca turun uzunluğuna göre haftanın 2 günü otel veya pansiyonda kalabilirsiniz. Kendinize bakım ve kirlenen eşyaları yıkamak için faydalı olabilir. Kamp alanlarında kamp yapmadan önce pazarlık yapın. Kamp alanları dışında herhangi boş bir alana çadır kurmak için ilçe güvenlik kolundan izin isteyin veya size uygun yer göstersinler. Kamp yapacağınız yerin yerleşim yeri içerisinde olmamasına dikkat edin. Bir de su olmamasın dikkat edin. Kimseye görünmemek kaydıyla istediğiniz yere çadır atabilirsiniz. Çevrede insanlar varsa da izin almaya çalışın, bazı insanlar şikayetçi olabiliyor. Duşu olan plajların yakınındaki ormanlık alanlar kamp için uygun olabilir, ancak özel mülk olmadığından emin olun.
Tur İçin Antrenman Uzun tura çıkmadan önce yapacağınız rotanın etaplarını km çıkarın ve tura başlamadan 2 hafta önce antrenman turları yapın bunlar 10, 20, 30,50, km aralıklarla olsun mümkünse taşıyacağınız eşyalar bisiklet de koyun. Turun ilk günlerinde sağlıklı bir vücut çabucak duruma uyum gösterir. İlk günlerde “kilometre yutmak” hevesinizi bastırabilir ve dimdik yokuşlardan uzak durabilirseniz bir hafta içinde formunuzda belirgin bir artış sağlanacaktır.
Sık ve kısa molalar, seyrek ve uzun molalardan daha dinlendirici olur. Molalarda bir sonraki etabı kolaylaştıracak hafif ve enerji verici şeyler yiyin. Tur sırasında sık ve hafif beslenme tercih edilmelidir. Beslenmeden daha da önemlisi, genelde göz ardı edilen sıvı alımıdır. Serin havada bile vücuttan su kaybı önemli derecededir. Performansta görülen düşüşler genelde yetersiz sıvı alımının bir belirtisidir. Bu durumda hemen özel sporcu içeceklerine sarılmak gerekmez, maden suları veya doğal meyve suyu %99 durumda yeterlidir.
Geçmişteki turlardan kas veya eklem problemi gibi deneyimleri olanların büyük turdan önce biraz antrenman yapması zorunludur. Burada önemli olan egzersizin ağırlığını yavaş yavaş arttırmaktır. Uzun süreli ağrılar varsa bir ortopediste başvurulmalıdır.
Uzun için Kısa bilgiler
- Uzun tura çıkmadan gideceğiniz rota hakkında bilgi, harita, toplayın
- Yapacağınız uzun tur hakkında yakınlarınıza bilgi verin hatta hazırladığınız programdan onlara da bırakın kötü bir durumda sizin turun neresinde olduğunuz bulmak için yardımcı olacaktır.
- Yapacağınız rota hakkında bilgi toplayın geçmiş de bu rotayı yapan kişilerden bilgi alın deneyimden faydalanın
- Uzun tura çıkmadan bisikletinizin son bakımını yaptırın ve en önemlisi lastiklerinizi değiştirin uygun tur lastiği kullanın
- Uzun tur rotanız da yapacağınız kamp ve otel konaklamalarını önceden tehit edin.
- Uzun tur boyunca gideceğiniz bir sonraki gün hava durumunu, yol durumunu, yerel halktan öğrenin
- Uzun tur boyunca havanın bozması durumuna göre kamp yapacaksanız çadırınızı hava bozmadan kurunuz kentinizi ve eşyalarınız güvenlik altına alınız.
Aşağıda tura çıkarken yanınıza almanız gerekenlerin malzeme listesini bulacaksınız.
Her turdan önce hazırladığınız listeyi bilgisayardan çıktısını alıp malzemeleri hazırlarken kontrol listesi olarak kullanın. Siz de burada eksik gördüklerinizi ekleyerek kendi kontrol listenizi oluşturabilirsiniz. Ayrıca dikkatinizi çeken eksiklikleri bize de bildirirseniz bu listeye güncelleriz.
Bir de çantalarda bir şey ararken neyin nerede olduğunu bilmek çok yararlı olacaktır. Bunun için siz de kendinize göre standartlar oluşturmalısınız ve daima aynı malzemeyi aynı yere koymalısınız (örneğin tişörtler daima sağ çantada, mümkün olduğu kadar üstte durur). Ayrıca eşyaları gruplayarak ayrı naylon poşetlere koyun ve poşetlerin üzerine içinde ne olduğunu yazın. Bulmakta kolaylık olduğu gibi, çantanın su alması durumunda da poşetler eşyayı sudan koruyor.
Keyifli bir bisiklet turu yapabilmek için vücudun iyi durumda olmasına dikkat edilmelidir. Önceden bisikletinizi vücudunuza uydurursanız akşam olup bisikletten indiğinizde ertesi günü korkuyla düşünmezsiniz. Turdan önce bisikletinizin ayarlarıyla oynamayın. Oturma pozisyonu başta biraz alışılmamış ve rahatsız gelebilir, fakat deneyimli yarışçılar ve turcular yanılmazlar. Bir kere alıştınız mı dağlara ne kadar kolay tırmandığınıza kendiniz de şaşıracaksınız!
Uzun yolculuk için gerekli malzeme listesi
Bisiklet İçin;
Bagaj ve bisiklet çantaları (ön/arka) veya Römork
- Bel çantası
- Yağmurda çantaları örtmek için naylon
- Far ve stop lambası
- Bisiklet aynası
- Su mataraları
- Bisiklet kilidi
- Kancalı lastik kordon (bungee)
- Kalpiye kayışları (birşeyleri bağlamakta işe yarıyor)
- Çadır, uyku tulumu, mat
Tamir
- Lastik pompası
- Zincir tamir aleti
- İç Lastik tamir takımı
- Yedek iç lastik 2 adet
- Plastik lastik sökücüler
- Fren, vites kabloları
- Yapışkan bant
- Çok amaçlı anahtar takımı
- Küçük boy yıldız tornavida
- Zincir yağı
- Akort anahtarı
- Yedek jant telleri (ön-arka ikişer adet)
- Çeşitli boyda plastik kablo bağları
Sağlık
- Yara bandı
- Gazlı bez
- Sargı bezi
- Tentürdiyot
- Oksijenli su
- Güneş kremi/yağı
- İshal ilacı
- Aspirin
- Kask
- Bisiklet eldiveni (2 çift)
- Pantolon
- Bisiklet şortu
- Bandana
- Yeterince iç çamaşırı
- Yeterince tişört
- Yeterince çorap
- Alt/üst yağmurluk
- Mayo
- Günlük Kıyafet
Diğer
- Geçerli bir kimlik
- Gerekli adres ve telefon numaraları
- Harita
- KM saati
- Küçük bir el feneri
- Tur notları için Yazı malzemesi
- Cep telefonu ve şarj cihazı (güneş enerji şarj aleti)
- Anahtarlar
- Havlu
- İğne-iplik, birkaç düğme
- Sabun, şampuan kişisel bakım malzemesi
- Fotoğraf makinesi, yeterince hafıza kartı
- Taşınır bir bilgisayar
- Banka kartı ve yeterli nakit para (her yerde ATM yok)
Burada şunu hatırlatmak da fayda var uzun turda yurt içinde fazla nakit para yanınıza alın. Yurt dışı turlarında gideceğiniz ülkenin para birimine göre para yanınıza almanız daha makul olur. Paranızı 3 parçaya bölerek bisikletiniz de farklı yerlere gizlemeniz de fayda var (sele borusunun içine, çantaya, ayakkabı altına). Yapacağınız turda sizi soymak isteyenler çıkabilir bunun için değerli eşyalarınızı yanınızdan ayırmamanızı tavsiye ederiz.