Şehir merkezlerindeki hava kirliliğinin % 70′ i otomobillerden kaynaklandığı bilinmektedir.
Dünya Atmosferi ve insana verilen zararı azaltmak için otomobil kullanımı yerine alternatifleri geliştirip teşvik etmektedir.
Diğer yandan motorlu taşıtlardan kaynaklanan karbon salınımını iklim değişikliğini hızlandırırken, diğer yandan kentte teneffüs edilen hava kalitesini önemli ölçüde kötüleşmesine neden olmaktadır, ortaya çıkan gürültü ise insan sağlığı tehdit edecek boyuttadır.
Sağlık bakanlığının Eylül 2013 de açıkladığı kanser raporunda Akciğer kanseri 1. Sırada yer almaktadır, bu kanser çeşidinin en önemli girdisi ise araç eksozlarından çıkan partiküller ve zehirli gazlardır.
İstanbul’ da sabah ve akşam trafik hızının 4 km/ h kadar düştüğü bilinmektedir.
Bisiklet kısa mesafede önemli bir alternatif olarak gelişmiş ülkelerde büyük önem kazanırken ülkemizde de Çevre ve Şehircilik bakanlığı geçen yıl Ulaşım odaklı Bisiklet yolu projelerini Çevre kanununun 18. Maddesi kapsamına almıştır. Bu yeni düzenleme ile projelerin % 45 desteklenmesine rağmen İstanbul da sembolik 5 km lik yeni yol çalışması ile yıllar bitmiştir. Halbuki Kopenhag iklim zirvesinde İstanbul Büyük Şehir belediye başkanı 1004 km bisiklet yolu projeleri olduğundan bahsetmiştir, kente nefes aldıracak bu proje hala beklenmektedir,
Kaldı ki Sayın Kadir Topbaş’ın 26.04.2004.Türkiye, Posta ve Hürriyet gazetelerinde yayınlanan haberlerde bisiklet yolu hamlesini başlatacaklarına ve bisikletin İstanbul da bir ulaşım aracı olması için gereken yapılacaktır ifadesi yer almaktadır.
Bisiklet kullanıcıları temiz hava üretmek için daha kaç 9 yıl bekleriz, işimize, okulumuza, alışverişe bisikletle ne zaman gidebileceğiz diye soruyorlar. ?
22 Eylül de Tüm dünya ile birlikte “World Car Free Day” Dünya otomobilsiz yaşam gününde binlerce bisikletli Harbiye den – Harem’e geze geze bir saatte giderken,
Bisiklet ve Temiz hava için pedallıyoruz !
Saygılarımızla, Bisikletliler Derneği