PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Demiryolu Bisikletleri

BakiBerkKAYALAR
13 Ocak 2010, 22:53:17
2008 yılında yazdığım demiryolu bisikletleri konusundaki metni paylaşmak istiyorum. Metinle ilgili bir kaç alıntı fotoğrafı metnin orjinalinin bulunduğu http://kentvedemiryolu.com/icerik.php?id=323 linkinden görebilirsiniz.

Berk

Bisiklet hepimizin bildiği üzere basit tabirle insan gücüyle hareket eden tekerlekli taşıtlara verilen addır. Bisiklet, ülkemizde engebeli topografyaya sahip olmayan Adapazarı, Eskişehir, Konya, Kayseri v.s. gibi şehir merkezlerinde kent içi ulaşımda yaygın olarak kullanılır. Aynı zamanda bisikleti ülkemiz genelinde çeşitli gelir gruplarından on binlerce kişi spor olarak değerlendirmektedir. Bunun yanı sıra ülkemizde sınırlı sayıda gezgin ruhlu maceraperest bisiklet sürücüleri şehirlerarası kamplı sürüşlere çıkmaktadır. Bir avuç bisiklet gezgini vatandaşımız da bisikletle yurtdışına, çok uzun turlara çıkmaktadır.

Ülkemizde bisiklet kullanımı nüfusa göre çok yoğun olmamakla birlikte kullanılan bisiklet türleri de çok azdır. Bunlardan biri de demiryolu bisikletidir. Demiryolu bisikleti pek çok ülkede demiryolu işçilerinin seyahat etmesinde ve kullanılmayan eski hatlarda spor amaçlı olarak kullanılmaktadır.

Demiryolu bisikleti normal bir karayolu bisikletine yapılacak geçici eklentilerle hem karayolu hem de demiryolunda kullanıma uygun biçimde yapıldığı gibi, sadece demiryolunda kullanım için özel olarak üretilir. Hem karayolu, hem de demiryolunda kullanım için uygun olan modeller bir çeşit hibrit bisiklet olur. Sadece demiryolunda kullanılabilecek modeller ise günümüzde halen kullanılan pompalı ve motorlu drezinlerin pedalla hareket ettirileni şeklindedir.

Demiryolu bisikletlerinin zeminle sürtünmesi çok az olduğundan normal karayolu bisikletlerine karşı hız avantajı olacaktır. Normal bir bisikletle ortalama 30 km/h ile giden birisi demiryolu bisikletiyle çok zorlanmadan rahatlıkla 40 km/h gibi ortalama hızlara ulaşabilir. Demiryollarında karayollarında olduğu kadar dik yokuşlar olmadığından dolayı tutturulacak ortalama sürat pek fazla değişmeyecek ve düşük eğimli demiryolu rampalarında etkileyici hızlara ulaşılabilecektir.

Demiryolu bisikletleri verdiği kullanım zevki kadar çok hafif olduklarından ötürü pek çok dezavantajı vardır. Mesela raylara konulan taşlar ve trenleri etkilemeyecek diğer engeller demiryolu bisikletleri için ciddi bir sorun teşkil edip kazalara kolayca sebep olabilir. Bu yüzden demiryolu bisikletimizde ön tekerleklerin önünde raylarda bulunması olası taşları uzaklaştırabilecek ve lokomotiflerde de bulunan davar kovarların olması gerekiyor.

Demiryolu bisikletleri iki ray üzerinde ilerlediği için dengeli olsada kask takmanın gereği var. Çünkü bir önceki paragrafta belirttiğim gibi önüne çıkabilecek küçük engeller raydan çıkmasına sebebi olabilir. Ayrıca bu türden bisikletlerin tekerleklerinin zeminle sürtünmesi az olduğundan aşırı süratlere çok zorlanmadan çıkılabilir. Buna bağlı olarak raydaki olası bozukluklar ve dar kurblar yani dar virajlar yüksek hızda bisikletin hafif olmasıyla birleşince bisikletin raydan çıkmasına sebebiyet verebilir.

Demiryolu bisikletlerinin tekerlekleri modifiye edilmiş kalın bisiklet yada motorsiklet jantlarından yapılabileceği gibi özel olarak daha ağır olacak şekilde sanayi sitelerinde CNC makinesi olan bir kalıpçıda yaptırılabilir. Unutmayalım ki demiryolu bisikletlerinde tekerlek ağırlığı dengeli sürüş demektir. Karayolu bisikletlerinin demiryolunda gidebilmesi için gereken klavuz tekerlekler için ise çöp konteynerleri ve el arabalarında kullanılan tipten ufak lastik tekerlekler kullanılabilir.

Demiryolu bisikletlerinin frenleri arka ve ön millerden kampanalı olabileceği gibi konvaksiyonel demiryolu araçlarında kullanıldığı üzere tekerlek yüzeyinden frenleme yapılabilecek şekilde yapılabilir. Ayrıca disk fren sistemi ve normal bisikletlerde kullanılan papuç fren sistemi kullanılabilir.

Demiryolu bisikletlerinde gidona gerek yoktur. Fakat modifiye edilip demiryolu bisikletine çevrilen normal bisikletlerin dengesi çok çok iyi olmayacağından dolayı gidona ihtiyaç vardır.

Demiryolu bisikletlerinin çekişi zincir veya difransiyel tahriki ile sağlanabilir. Demiryolu hatlarında dik yokuşlar bulunmadığından normal kullanım için vites sistemine ihtiyaç yoktur.

Demiryolu bisikletlerinin gerçek demiryolu araçlarına daha fazla benzemesi ve karanlık havalarda kullanımı için ön ve arka tarafında farlarının olması gerekli olabilir. Yinede demiryolu bisikletinize far yerleştirmek sizin tercihinize kalmış bir şey.

Demiryolu bisikletinizde gerekli duyduğum bir aksesuar var ise o da kornadır. Sürtünme azlığı yüzünden yüksek hıza kolayca çıkabilecek ve yine sürtünme azlığı nedeniyle frenlemesi yavaş olacak bu aracınızın önüne çıkabilecek hareketli objeleri uyarmak için sıradan bir bisiklet kornasından çok daha güçlü bir kornaya ihtiyacınız var.

Ülkemizde demiryolu bisikletçiliğinin, pompalı drezinlerin kullanımından ibaret olduğunu düşünüyorum. Pompalı drezinler kol kası gücüyle hareket ettirildiğinden bunları bir çeşit demiryolu bisikleti olarak görüyorum. Ülkemizde normal bisikletçilik tam olarak gelişmemişken demiryolu bisikletçiliğinin gelişiminden bahsetmek mantık olarak pek doğru olmaz.

Demiryolu bisikletine binebilmek için kullanılmayan, trafiğe kapalı demiryolu hatları seçilmeli. Ülkemizde Sütlaç-Çivril ve Bozanönü-Eğirdir hatları ve İzmit' teki Eski Köseköy İstasyonu trafiğe tamamen kapalı olduğundan buralarda demiryolu bisikletçiliği yapılabilir.

İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere özellikle gelişmiş ülkelerde yaygın olan demiryolu hobisi ülkemizde de giderek yayılmaktadır. Ülkemizde varlığını bildiğim onlarca demiryolu meraklısının yanısıra bilmediğim binlerce demiryolu meraklısının olduğunu düşünüyorum. Bu potansiyel değerlendirilir ve kullanılmayan hatlarımız demiryolu bisikletçiliği turizmi için değerlendirilse düşük sermaye ile turizmden pay alabilir.

Demiryolu bisikletçiliğini geliştirmek için uygulanabilecek yollardan biri de tatil köylerinde, büyük bahçesi olan otellerde ve büyük parklarda dar hatlı raylı sistemler inşa edilerek bu hatlar üzerinde ücret karşılığı olarak demiryolu bisikleti işletmeciliği yapılabilir.

Demiryolu bisikletçiliği eğlenceli olduğu için ilerleyen dönemlerde ülkemizde kullanıma başlayacağını ve diğer ülkelerde kullanımının giderek daha fazla yaygınlaşacağını tahmin ediyorum.

ÖNEMLİ NOT:

Yukarıda paylaştığım bilgilerde bahsettiğim demiryolu bisikletleri sadece ve sadece kullanılmayan ve kullanılmadığından emin olunan raylı sistemlerde ve KASK TAKILARAK denenmelidir. Tren trafiğinin olduğu bir yerde demiryolu bisikleti kullanmak ihtihar etmekten farksızdır. Bu metne bağlı olarak demiryolu bisikletçiliğine özenip, demiryolu bisikletiyle kaza geçirebilecek kişilere karşı hiç bir sorumluluğum yoktur.

ÇoruMTB
13 Ocak 2010, 23:20:24
Berk, böyle can alıcı haberleri senin kaleminden okumak güzel. Ülkemizde de kullanılması fazla uzun sürmez bence sen bombayı patlatmışsın. Ama seninde belirttiğin gibi kesinlikle ve kesinlikle kasklı, tren kullanımına kapalı raylarda denenmeli. Açılışı yapacak olan olursaa haberimiz olaa,..

Halil Atalay
14 Ocak 2010, 12:53:34
çok güzel bir makale olmuş eline sağlık berkk

hakanozhan
14 Ocak 2010, 13:36:29
Normal tren rayları trenlere yetmezken (tek şerit daha geçen haftalarda kaza oldu.) trafiğe kapalı bir demiryolu bulmak neredeyse imkansıza benziyor. Benim aklıma şöyle birşey geldi. Tek rayı kullanan bisiklet yok mu? Varsa yine iki ray döşenir fakat biri gidiş biri geliş olarak. Rayların üzerine araba insan çıkamaz böylece tamamen yalıtılmış bir bisiklet yolu olur :)Tabi tamamen uçuk bir şey olur.

Şu aşağıda bahsettiğim demiryoluna bu uygulanabilinir mi?

Kağıthane'de nostaljik tur

Yapımını İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin üstlendiği ve maliyetinin 100 trilyon lirayı bulması planlanan 'Kağıthane Tarihi Demiryolu Projesi' tamamlandığında, ilçede tarihi safari turları düzenlenecek. Kağıthane'den başlayarak, Ağaçlı ve Çiftalan'a kadar uzanacak 62 kilometrelik alanda sefer yapacak tarihi trenle vatandaşlar nostaljik yolculuk yapma imkânı bulacak. Proje'nin, Kurtkemeri - Çiftalan arasındaki 10 kilometrelik ormanlık alan hayvanat bahçesi haline dönüştürülecek. Vatandaşlar tarihi trenle gerçekleştirecekleri nostaljik yolculuk esnasında, ormanlık alandaki, aslan, fil, zürafa, çakal maymun gibi bir çok yabani hayvanı seyretme imkânı bulacak.

İKİ MİLYON TURİST
Projede, Almanların 1914 yaptığı ve 1915-1922 yılları arasında İstanbul'a hizmet vermiş lokomotiflerin benzerleri çalışacak. Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, "Proje ile birlikte, Cendere Vadisi'ndeki reklerasyon alanları yeniden projelendirilecek. Cendere Deresi'ne, Baltalimanı'ndan deniz suyu basılacak" dedi.

Bu demiryolu hakkında daha fazla bilgi resim harita döküman için:
http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=25559

zeki811954
14 Ocak 2010, 14:49:43
berk bu yazını yerel gazetemiz olan düzcenin sesinde bisiklet donyası köşesinde yayınlıyacağım çok güzel bir yazı.

bisikletcanavari
14 Ocak 2010, 17:17:32
Berk sayende bisiklet hakkında yep yeni ve çok farklı birşey daha öğrendim.Türkiye için çok küçük bir kesime hitap edebilecek bir bilgi olmasına karşın çok hoşuma gitti ve bende çok farklı ufuklar açtığını belirtmem gerek.

Bu arada başlığı ilk okuduğumda 2008 yılı Adana'da yaptığımız geziden bir kare geldi aklıma :)

http://img709.imageshack.us/img709/9130/dsc04225o.jpg

BakiBerkKAYALAR
14 Ocak 2010, 20:57:36
Öncelikle tüm yorumlara teşekkürler.

Tek ray üstünde giden versiyonu şehir içlerinde hızlı ulaşım için gerçekleştirilebilir. Ama kesinlikle yaya geçitleri haricinde yaya girişi olmaması lazım. Neticede demiryolu bisikleti hızlı olmakla beraber fren mesafesi yüksek olacaktır.

Kağıthane hattında demiryolu bisikletleri de işletilebilir.

Zeki Bey çok memnun olurum. Çıkan yazımın olduğu gazeteyi bana kargoyla yollarsanız çok daha güzel olur.

Enescim fotoğraf harika. Önde diğer arkadaşlar da var galiba. Tam tren gibi olmuşsunuz. Toroslara demiryolu yakışıyor. Hatta bir süreliğine bakım olduğunu ve bakım ekiplerine haber verdikten sonra çıkmış olduğunuzu umuyorum. Nitekim çok tehlikeli bir sürüş bu.

Sevgiler.

bisikletcanavari
14 Ocak 2010, 21:26:07
Berk malesef herhangi bir yere haber vermedik fakat grupta ki bir kaç arkadaş o hattı kullanan trenlerin geçiş saatini iyi bildiği için sorun olmayacağını düşündük. Ki yine de bir risk vardı tabiki...

BakiBerkKAYALAR
14 Ocak 2010, 22:44:00
Kaç kilometre gittiniz o şekilde?

bisikletcanavari
14 Ocak 2010, 23:57:28
Fotoğrafı çektiğim yerden en ilerde ki arkadaşın 10 m ilerisinden çıktık. İleridekilerin geçtiği geçiti geçtik sadece ;)

İstesekte uzun süre yol alamazdık zaten. Zira oldukça sarsıntılı bir yolculuk olmuştu...

Halil Atalay
15 Ocak 2010, 00:45:00
hay enes allah iyiliğinizi versin :)

BakiBerkKAYALAR
15 Ocak 2010, 07:30:31
Ben yaptığınız şekilde Sapanca-Derbent arasında bakım yüzünden kapalı olan hatta 1 klm filan gitmiştim. Balastlar üzerinde 20 km/h' ye kadar çıktım. Ama zor çıktım tabi. Gelen geçen trenlerin makinistleri şaşkınlıkla bakıyorlardı :D

bisikletcanavari
15 Ocak 2010, 12:44:55
Şu ray üzerinde çıkılabilecek max. hızı çok merak ettim doğrusu. Denge sorunu çözüldüğüne göre harika eğimler verilmiş ve pürüzsüz sayılabilecek incecik bir yolda dehşet hızlara çıkılabilir cidden :P

bisikletcanavari
15 Ocak 2010, 16:03:33
Başka bir forumdan bir arkadaş şu yazıyı bulmuş.

http://www.cankiripostasi.com/haber_detay.asp?id=1977

Yazı içeriğini bulan arkadaş gibi ben de pek beğenmedim açıkçası. Yazan arkadaşın bisikletle pek içli dışlı olduğunu sanmıyorum. Neyse yine de olaya az çok vakıf olunabilecek bir yazı diyebilirim :)

Şimdi müsadenle senin yazdığın yazıyı diğer başlıkta paylaşıp, daha fazla kişinin faydalanmasını sağlamak istiyorum ;)

Aynı başlıkta başka bir arkadaşta şu haberi bulmuş.

http://www.spothaber.com/haber.asp?id=95421

Okunmaya değer :)

Sehnaz
15 Ocak 2010, 16:59:36
Çok ilginç bir bisiklet haberi olmuş teşekkürler Berk'cim.Bilmediğimiz pek çok şeyi öğreniyoruz.
Ama özel bir tekerlek ve sistem gerektiren bir model yapılmış ve sadece demiryolunda kullanılacak şekilde dizan edilmiş olanlar var fotgraflarda gördüğüm kadar.Bisiklet turizmi ve farklı ve heyecan dolu sürüşleri sevenler için harika bir fikir.Enes'cim sizin demiryolu üzerindeki fotoğrafınız da süper..Bayıldım görüntüye..Ama lütfen dikkatli olun bu çok tehlikeli bir şey :!: ..Ulaşıma açık bir demiryolunda bunu denemek sakıncalı.Ama Berk'in verdiği linkte fotoğgrafları görünce özel tasarım oldukları anladım .Bizim kullandğımız MTB lerle olacak şey değil.Diğer linkleri incelemedim..Ama bu özel tasarım bisikletlerle harika ve çok eğlenceli olurdu.Tabii ki özel yapılmış raylar ve kullanılmayan hatlarda ...
Çok eskiden Erzurum- Kars arası yanlış hatırlamıyorsam(Sarıkamış- Kars da olabilir) Tekavil vardı.Tren Kars'a kadar gitmiyor ve yolcular tekavil ile oraya ulaştırılıyormuş.Bunu bire bir seyahat eden annemden duydum.Babamın memuriyeti nedeni ile Kars'a tayin olduğunda 1959 yılında..
Berk'in linlk verdiği sayfada benzeri bir bisiklet gördüm..Türkiye'de de demiryol işçileri ve bazı yerlerde yolcu taşıma oluyormuş çok uzun yıllar önce..Berk demiryollarında uzman olduğu için detayları araştırabilir.
Gördüğüm kadarıyla çeşitli modeller var..
Berk yeni bir ufuk açtığın için teşekkürler..Turizm amaçlı, belki özel yapım raylarda bu heyecanlı ve güzel yolculuk yapılabilir..Emeğine sağlık..Diğer arkadaşlarında paylaşımları için teşekkürler..Harika şeyler öğreniyoruz.. ;)

bikerdem
16 Ocak 2010, 01:11:18
Güzel yazı ve ilk kez gördüğüm demiryolu bisikletinin fotoğrafları için teşekkür ederim. hemen Ereğli Kandilli arası artık kullanılmayan demiryolunda kullanılanılabilirliğini düşündüm. Ama uzun süre kullanılmayan, bakımı olmayan yer yer göçen, dikenli bitkilerin sarmaya başladığını hatırladım. Bu arada Erdemir içinde yoğun bir şekilde kullanılan bir demiryolu ağı var. Arkadaşlarıma bu yazıyı ileteceğim.

feyman
28 Ekim 2010, 00:01:03
Kaç kilometre gittiniz o şekilde?

Berk bak; bisikletini tek feda eden sen değilmişsin :D:D:D:D:D

hakanozhan
19 Ocak 2011, 01:43:54
Kağıthane'de nostaljik tur
Yapımını İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin üstlendiği ve maliyetinin 100 trilyon lirayı bulması planlanan 'Kağıthane Tarihi Demiryolu Projesi' tamamlandığında, ilçede tarihi safari turları düzenlenecek. Kağıthane'den başlayarak, Ağaçlı ve Çiftalan'a kadar uzanacak 62 kilometrelik alanda sefer yapacak tarihi trenle vatandaşlar nostaljik yolculuk yapma imkânı bulacak. Proje'nin, Kurtkemeri - Çiftalan arasındaki 10 kilometrelik ormanlık alan hayvanat bahçesi haline dönüştürülecek. Vatandaşlar tarihi trenle gerçekleştirecekleri nostaljik yolculuk esnasında, ormanlık alandaki, aslan, fil, zürafa, çakal maymun gibi bir çok yabani hayvanı seyretme imkânı bulacak.

İKİ MİLYON TURİST
Projede, Almanların 1914 yaptığı ve 1915-1922 yılları arasında İstanbul'a hizmet vermiş lokomotiflerin benzerleri çalışacak. Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, "Proje ile birlikte, Cendere Vadisi'ndeki reklerasyon alanları yeniden projelendirilecek. Cendere Deresi'ne, Baltalimanı'ndan deniz suyu basılacak" dedi.

Yeni haber var!

Büyükşehir Belediye Meclisi, Kağıthane Cendere Vadisi’nin dönüşümünü sağlayacak plan değişikliğini onayladı. Kağıthane’de sanayi kuruluşlarının bulunduğu bölgenin dönüştürülmesi amacıyla uzun bir süredir sürdürülen çalışmalar tamamlandı. İmar ve Bayındırlık komisyonu tarafından plana ilişkin hazırlanan raporda “Eğitim, Bilişim ve Teknoloji Alanları” ile “Kentsel ve Bölgesel Yeşil ve Spor Alanları” olarak tanımlanan Cendere Vadisi’nde eğitim bilişim ve teknoloji alanlarında ileri teknoloji kullanan firmaların, teknoparkların, üniversitelerin, ileri teknoloji enstitülerinin, AR-GE birimlerinin yer alması öngörüldüğü ifade edildi. Ayrıca Cendere deresinin taşkın ve sel baskını sebebiyle oluşturabileceği zararların önüne geçmesi için dere ıslahı projesi de imar planına eklendi. İBB Meclisi’nde görüşülen rapor oyçokluğuyla kabul edildi. Belediyenin projesine göre Tarihi Demiryolu, Cendere Vadisi’nde Silahtarağa mevkiinden Karadeniz’e kadar uzanacak, böylelikle alternatif güzergah da kazanılmış olacak.
Rayturk.com

Cendere Vadisi planı Cendere caddesi boyunca Eski Göktürk yolu (TT Arena stadı civarı) ile Ferman Caddesi kesişimine kadar olan bölge.

Birde geçenlerde Hasköy ile Kasımpaşa arası tünel yapılacağını duymuştum.