Orijinalini görmek için tıklayınız : Dünya İklim Zirvesi ve Önlemler
kahraman
07-12-2009, 12:09
Dünya İklim Zirvesi
Bu gün Kopenhag da dünya iklim zirvesi başladı.Vahşi kapitalizm ve emperyalizmin gölgesinde, zorda olsa önemli kararlar alınıp uygulanmasını diliyorum.Oradaki temsilcilerimize de başarılar diliyorum...
cedrick41
07-12-2009, 15:34
dileklerine bende katılıyorum hakan arkadaşım :idea:
Derneğimizin bu zirvedeki çalışmaları :
Link bozulmuş...kaldırdım..12 nisan 2011
İklim Değişimini Önlemek için ;
Biz Ne Yapabiliriz ?
Küresel ısınma artık iyiden iyiye etkisini hissettirmeye başladı. Küresel ısınmayı durdurma gibi bir olanağımız artık kalmadı ancak yavaşlatabiliriz. Bunun için de en basit anlamda, herkesin yapabileceği bazı katkılar var. İşte yapabileceğimiz 10 katkı:
1- Ampulünüzü değiştirin: Standart akkor ampulünüzü tasarruf ampulü ile değiştirin, yılda 75 kg. karbondioksit tasarrufu sağlayın.
2- Daha az araba kullanın: Her zamankinden daha sık yürüyün, bisiklet kullanın ve toplu taşıma araçlarından daha çok faydalanmaya özen gösterin. Araba kullanmadığınız her iki kilometre için 0.75 kg. karbondioksit tasarruf edeceksiniz.
3- Geri dönüşüme katkıda bulunun: Evinizden çıkan çöplerin sadece yarısını geri dönüştürerek yılda bin 200 kg. karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.
4- Lastiklerinizi kontrol edin: Düzgün şişirilmiş lastiklerle litre başına aldığınız yol yüzde 3 oranında artacaktır. Her 4 litre benzin tasarrufu, 10 kilo karbondioksiti atmosferimizden uzak tutar.
5- Daha az sıcak su kullanın: Suyu ısıtmak için çok fazla enerji gerekmektedir. Daha az su tüketen bir duş başlığı ile 175 kg., giysilerinizi soğuk ya da ılık suda yıkayarak da 250 kg. karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.
6- Ambalajları fazla olan ürünlerden kaçının: Çöpünüzü yüzde 10 oranında azaltarak 600 kg. karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz.
7- Su ısıtıcınızı ayarlayın: Isıtıcınızı kışın iki derece aşağı, yazın iki derece yukarı ayarlayın. Bu basit ayarlamayla yılda bin kg. karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.
8- Bir ağaç dikin: Bir ağaç ömrü boyunca bir ton karbondioksit emer.
9- Çözümün parçası olun: Harekete geçmek ve daha fazla bilgi almak için ' http://www.kureselisinma.info 'u ziyaret edin.
10- Herkese anlatın: Küresel ısınmayla ilgili bildiklerinizi çevrenize anlatın.
Ve..Ulaşımda daha fazla bisiklet kullanın!
Çok Geç Olmadan ! :
http://www.greenpeace.org/turkey/news/e ... zur_071209 (http://www.greenpeace.org/turkey/news/erdogan_ozur_071209)
http://www.greenpeace.org/turkey/kopenhag/take-action
hakanozhan
15-01-2010, 01:33
Bende bu önerileri yapabilmek için bir öneride bulunmak istedim.
1. Madde. Aydınlatma eskiden hep akkor lamba kullanılırdı. Halen nadir de olsa kullanılıyor. Bu akkor lambaların ısıtıcıdan bir farkı yok denecek kadar fazla enerji harcıyor. Sonra fluoresan lambalar çıktı. Genelde bu yaygın. Bunun da daha tasarruflu olanları çıktı. Ama şimdi öncesinde sadece elektronikde görünür işaret anlamında ortaya çıktı. Lisede okurken böyleydi. 7-8 sene önce. Bu ledler çeşitli renklerdeydi. Sonra uygulanan gerilime göre 7 renge giren ledler daha sonra da ledtvler çıktı. Birde Power Led çıktı. Şu anda sadece el fenerlerinde vs kullanılanlar. Ancak bunun önümüzdeki yıllarda aydınlatmanın her alanında kullanılacağı keşfedildi. Farlardan evdeki lambalara... Hatta enerjisini sabah güneşten alıp akşam bu elektrikle sokakları caddeleri meydanları aydınlatma aracı olarak kullanılacak. Gayet basit fakat çok büyük faydası sağlayacağı ortada. Üstelik flüoresan lambalar radyasyon yayarken bu ledler yaymıyor.....
2. Madde Biz zaten uyguluyoruz :) 4. maddeye dikkat etmemiz gerekiyor.
3. madde geri dönüşüm. Bu konuda Odunpazarı belediyesini tebrik etmek lazım. Neredeyse her yerde geri dönüşüm kutuları mevcut. İstanbuldakinden biraz farklı. Tek bir kutu içine cam, kağıt, metal ve plastik karışık atılabiliniyor. İst. da ayrı ayrıydı sanırsam. Burada neredeyse her çöp kutusunun yanında var. Üstelik saysalar bu kutular çöp kutularından 2 kattan daha fazla çıkar. O derece. Ve sürekli boşaltılıyor....
5. madde. Isınma. Bir şeyi soğutmak ısıtmaktan daha zordur. Fakat şu an bir alet var. Adı peltier. 3x3cm veya 4x4cm genişliğinde birkaç milimetre kalınlığında. Örneğin bunun DT si 70C olsun. Ortam sıcaklığı 25C olsun. 12V DC gerilimi verdiğinizde bir yüzey -10C ve buz kaplarken öteki taraf 60C olacaktır. Üstelik siz örneğin soğuk tarafa ortam sıcaklığını verirseniz diğer taraf daha fazla ısınacaktır. Ama bu tam tersi için kullanılıyor şu an. Isınan tarafa fan takılarak soğutuluyor ve diğer tarafın daha soğuk olması sağlanıyor. Ama enerjisi kesildiğinde ısınan yüzey galip gelip soğuk tarafı ısıtıyor. Ben bunu yabancı sitelerde de araştırdım hep soğutma olarak kullanılıyor. Tabi benim bu konuda da projelerim var. Malzemeden aldım testine başlayacaz. Doğalgazcı bir arkadaşımla yapacaz. Eğer tutarsa ısınma için d.gaza ihtiyaç kalmayabilir. Yararını siz tahmin edin.....
8. Aslında herkesin ağaç dikmesi gerekiyor. Tabi bahçe imkanı vs. olanlar için. Bazı yerlerde evlenenlere bir ağaç fidanı verilir. Bir kere eskişehirde dağıtmışlar ne için bilmiyorum ben yoktum o zaman burada.
Hakan, biz bisiklet kullanıcıları zaten buradaki bütün maddeleri uyguluyoruz eminim buna...Çünkü bisikletli tanıdığım ne kadar insan varsa hepsi çevreye karşı son derece duyarlı.Yani bisiklet tutkunları aynı zamanda doğa tutkunları olduüğu için bu önlemleri alıyor kesinlikle.
1.evimde ilk çıktığından beri tasaruflu ampul var ..(faturayı olumlu etkiledi )
2.Arabamız yok ! doğayı daha az kirletiyoruz ;)
Arabası olanlar kızmasın.O da gerekli.Bizde vardı satmak zorunda kaldık.Ama varlığında bile iki adım yola arabayla gidenlerden asla olmadık.Bisikletle veya yürüyerek gittik..
3.Geri dönüşüm 15 yılı aşkın zamandır çok önem verdiğim konu..Bununla ilgili üzerime düşeni fazlasıyla yaptım ve yapıyorum.( Yerel yönetimler uyuyordu biz bu çalışmaları yaparken yıllar önce ! )
4.Arabası olanların uyarılması gerekiyor..
5.Bu madde için çalışmaların için kutluyorum.Alternatif bir çözüm de güneş enerjisi..
Çamaşırlarımızı yıkarken , pek çoğunu 30 dereceyi aşmadan yıkamak da bir çözüm önerisi.Ben çoğu zaman 30 derceyi aşmam..
6.Şimdilik sayısı az da olsa bazı marketler bez torba kullanımını özendirmek için torbalar sunuyor müşterilere satın almak için..Hatta siz bilmezsiniz bizim çocukjluğumuzda böyle torba kullanımı yoktu.Kese kağıtları vardı,boy boy babalarımız iki kolu kesekağıdı yüklü gelir yolda karşılardık yardım için.Taşıması zor ama ..Bir de file vardı..Bence file devrine geçmeliyiz.Üstelik bulunduğum ilde böyle bir kültür vardı..File örücüleri :o
Çocukluğumda Değirmendere-İzmit arası vapurda seyahat ederken vapurda file ören kadınları seyretmekten keyif duyardım.
Neden bilmem vapurda örerlerdi.Bir yere takarlardı ipin ucunu..
7.Bu su ısıtıcıları Şofben çoğunlukla evlerimizde..Ben bu konuda biraz da deneyimlerimden ve bilgimden yola çıkarak önerim olabilir.
(Demir Döküm Yetkili Servis Müş. danışmanıydım bir zamanlar)
Şofben kullanırken asla sıcaklık ayarı yüksek dereceye ayarlanmaz ve kullanım ısısı ayarlanıp soğuk su karıştırmadan kullanılması teknik olarak da doğru olan.Yani o eskiden bildiğimiz alışkanlıkları asla yapmamalıyız suyu kaynar ayara getirip soğuk su ile karıştırıp ılık su elde etmek hem cihaza zarar veriyor hem keseye hem de çevreye..
8.Ağaç ..bir değil , her yıl 7 ağaç dikmemiz gerektiğini hiç unutmamalıyız .Bir kişi yılda 7 ağaç tüketiyor çünkü ..
7 ağaç ormanları bu ağaç yüzden var..Çekül Vakfı ! Bizim Ailece sadece bir kez 7 ağaç ormanında sertifikalı ağaçlarımız oldu...Ama şimdi Dernek adına Bir çalışmamız olacak..8-)
Geri kalanları zaten yapıyoruz hepimiz anlatıyoruz ve tavsiye ediyoruz..Hakan'cım sen madde madde yazınca bende paylaşmak istedim yapabildiklerimizi..
Hiç bir şey imkansız değil..Yeter ki isteyelim..:p
hakanozhan
12-04-2011, 22:55
Nilüfer Belediyesi ve ÇEVKO Vakfı işbirliğiyle Nilüfer'de görev yapan 160 öğretmene geri dönüşüm bilinci hakkında bilgiler verildi.
11 Nisan 2011 Pazartesi 21:54 tarihinde eklendi.
112 kez okundu.
'Eğiticinin eğitimi' adı altında yürütülen çalışmada Nilüfer Belediyesi'nin atıklara çöp deyip geçmediğini ifade eden Belediye Başkan Vekili Adil Kayaoğlu, giderek artan tonajlarda toplanan geri kazanım miktarının arttırılmasının hedeflendiğini söyledi.
GÜNDE 25 TON AMBALAJ ATIĞI
11 aracın haftanın 6 günü evlere giderek toplama işlemi yaptığını anlatan Kayaoğlu, 2010 yılında yaklaşık 40 bin kişiye geri dönüşümle ilgili eğitim verdiklerini ve Nilüfer Belediyesi olarak günde 25 ton ambalaj atığı topladıklarını kaydetti. Nüfus ve tüketim alışkanlıklarının artması sonucu dünyanın giderek kirlendiğini kaydeden ÇEVKO Vakfı Eğitim Uzmanı Hayri Dağlı da, ambalaj atıklarının güzel bir gelecek için geri kazandırıldığını vurguladı.
ATIKLAR NE İŞE YARIYOR?
670 adet metal ambalajın geri dönüşümü sonucu bir adet bisiklet edilebilirken, sadece bir metal içecek kutusundan geri dönüşümle elde edilecek enerjiyle 100 Wat'lık bir ampül 20 saat çalışabiliyor. 1 ton cam atıkla 100 litre petrol tasarrufu sağlanırken, 1 ton karton atığıyla 17 ağaç kurtuluyor. Plastik atıkların geri dönüşümünden elyaf içeren tekstil ürünleri, atık su boruları üretilirken, kompozit ambalaj atıklarıyla mobilya ve yalıtım malzemeleri oluşturulabiliyor.
http://www.olay.com.tr/haber/bursa-bolge/niluferde-atik-seferberligi-66926.html
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.