PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Akhisar haber " Çevre Küresel ısınma falan"


mr-bike
28 Kasım 2009, 11:49:54
http://www.akhisarhaber.com/author_arti ... php?id=209 (http://www.akhisarhaber.com/author_article_detail.php?id=209)

Çevre, Küresel Isınma falan ( 26 Kasım 2009 Dr. Mahmut TOLON, Akhisar haber)

Bisiklet çevreci ve ucuz ulaşım demek. Karbon üretmeden sağlıklı bir şekilde ama trafik güvenliği şart.

Aşağıda geçen ay Alaçatı'da Bisikletliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Suyabatmaz'ın çektiği görüntüler. Yazın rehavet, sonbahar kış ve ilkbaharda bisiklet işte böyle olur cennet.

Eğer coğrafya ve trafik anlayışı müsaitse bu benzin fiyatlarında kullanmamak için neden yok. Akhisar'da coğrafya müsait. Ama genel trafik anlayışı müsait değil.

Ne yapalım? Şikâyet edelim. Boş verelim. Böyle gelmiş böyle gider diyelim.

Veya : Değiştirelim arkadaşlar, basitçe genel trafik anlayışını ve yolları değiştirelim. İzmit'te başlanmış bile bisiklet yolları yapılmaya çocuklar bisikletle okula gidebiliyorlar. Hem de sponsor bulmanın inanılmaz kolay olduğu bir olay hiç ummadık yerden bisiklet gönüllüleri çıkıverir ortaya feleğinizi şaşırırsınız.

Alaçatı kışın bisiklet beldesi olmak üzere kolları sıvadı bile

Alaçatı Turizm Derneğinin misafiri olarak Murat Suyabatmaz ı dinlemek apayrı bir keyif idi . Trafik anlayışının nasıl değişeceğini ve ülkeyi Avrupa'nın kenarında hoyrat trafik kuralları olan bir yerden çevre ile uyumlu doğaya karşı duyarlı bir ülke haline nasıl gelir anlatsın. Resimleriyle rakamlarıyla. Murat Bey kendini bisiklete adamış bir insan eminim bundan yıllar geçtikten sonra heykeli dikilecektir. Neden? Çünkü kendini basit bir değişime adamış ve Vatan Millet Sakarya edebiyatı değil basitçe bir değişime katkıda bulunmaya çabaladığı için. Vatan Millet olayını, o konuda aklıları ersin ermesin ötenlere bırakalım, zaten yeter sayıda möhim insan var o türden. Biz gelin şimdilik heykel dikmeyi beş yıl sonraya veya ölümünden sonraya bırakalım Murat Bey'in önce gelsin çalışsın adam, hakketsin. Devletin (yani hepimizin) imkanlarıyla ve maaş alarak makam arabalarıyla zaten görevleri olan işi yaptıkları için yollara fabrikalara kendi hizmetlilerimizin ismini vereceğimize ( hele hele iktidardalarken bunun yapılması bana düpedüz ayıp olarak öğretilmişti).

Gelin Akhisarı değiştirelim. Örneğin Akhisar'a 5 yıl içinde trafik anlayışı değiştikten sonra ve Akhisar'da rahatça bisiklet kullanmak mümkün olunca hatta Akhisar Salihli arasında Bintepeleri gezerek bisikletle gitmek mümkün olduğunda. İlk bisikletli turistler geldiğinde ve 11 yaşındaki çocuklarımız güvenle okula bisikletle gidebildiğinde heykel işini tekrar konuşuruz. Sponsor mu gerek? İlk bölümün Akhisar'dan Pınarcığa kadar olan bölümün işaretlendirme ve güvenlik çubukları için olan masrafı karşılayacak sponsoru ben buldum. Siz Murat Beyi davet edin salonu doldurun size bisiklet nedir anlatsın. Ama tabii Belediye Başkan, Kaymakam da lütfen sunumu esnasında salonda bulunsunlar ve tabii Belediye Meclis üyeleri de. Kimse de merak etmesin Neden mi bu kadar heyecanla yazıyorum bu bisiklet konusunda? Söylemesi ayıp bisiklet gönüllüsüyüm de ondan. Alttaki resimde Le Monts St Michel kumsalında bir gece önceki kaldığımız çiftlikte bulduğum tavus kuşu tüyü ile kabaran 15 yaşındaki delikanlı benim. Fransa Hollanda, Almanya bilhassa Bavyera'da binlerle kilometre böyle dolaşmıştım. En alttaki resimde de gece kalmak için müsait bir yerde kamp kurarken ve ben patates soyarken kalan anılar. Görüldüğü gibi bir zamanlar genç ve sporcuymuşum gare sadece gençlik kaldı geriye.

http://yarimada.org/author_article_deta ... cle_id=320 (http://yarimada.org/author_article_detail.php?article_id=320)

BakiBerkKAYALAR
28 Kasım 2009, 20:16:35
Başkanım harika olmuş.

Halil Atalay
28 Kasım 2009, 20:21:42
böyle hareketler olduğu süğrece bisiklet gelişmeye açıkdır........

ali nejat
28 Kasım 2009, 20:48:28
Akhisar Salihli arasında Bintepeleri gezerek bisikletle gitmek mümkün olduğunda.

Herkes kendine yontuyor ya, bende öyle yapayim dedim aslinda, bir Salihlili olarak Bintepelerde bisikletle yolculuk yapabilmek gerçekten ne hos olur..

Sonuç olarak yurdun degisik yerlerinden gelen, kaleme dökülen, bisiklete dair, gerçek olacak günleri beklemeden harekete geçilmesini öneren hayallerimizin olmasi ne kadar güzel degilmi?

Yillar önce Almanya'da yasayan bisikletsever dostumuz Bülent Boya çok güzel bir sey söylemisti, ona benzer ifadeler var bu yazida da.

"herkes binanin tümüyle ilgilenir ama onun detay olarak boyasiyla ,çatisiyla vb. ilgilenmek asil yapilmasi gerekendir" tarzinda birseydi.Bizde oradan yola çikarak "bir tugla koymak" cümlesini kullanmaya baslamistik..Dogru olan budur.

Benim korktuklarim ise, sözde,lafta kalmalari..bu islere gerçekten toplumsal bakabilen, konuyu "amme hizmeti"boyutunda gören kisacasi "gönüllü" olabileceklere ihtiyaç var. Yoksa onun disinda hem bisiklete binen hemde bisikletten bahseden o kadar çokki...
saygilarimla
Bayraminiz kutlu olsun.
ali nejat

zeki811954
30 Kasım 2009, 01:59:46
güzel yurdumuzun çeşitli yerlerinden bisiklet haberleri almak ve uğurda gönül verenlerin çoğaldığnı görmek çok güzel. daha çok çalışarak daha geniş kitlelere ve tüm sürücelere yayılmasını temenni ederim. böylelikle araç suruculeri de bisikletliye saygı duymaya başlar.

Sehnaz
1 Aralık 2009, 13:25:22
Sn.Dr. Mahmut TOLON ne güzel anlatmış . Derneğimizin yapmak istediklerini anlayıp destek olmak isteyen bisiklet sevdalıları olduğu sürece , yanımızda yer aldığı sürece hedeflere ulaşmak hayal değil. Kararlı ve istikrarlı çalışmalarla her yerde destek görecek projeler için bence Başkanımız Murat Suyabatmaza teşekkür etmemiz gerekiyor.Her geçen gün artan destekler onun yoğun ve kararlı çalışmaları ile gittikçe büyüyen bir hal almaya başlıyor.Biz de elimizden geleni yaparak, destek ve enerjimizi harcarsak hedeflere kısa sürede ulaşabiliriz.
Teşekkürlerimiz , derneğimiz ve kendi adıma bu çalışmaları güzel bir haber konusu ile yazıp aktardıkları için Sn.Dr. Mahmut TOLON 'a..Saygımla..