PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bir Turda Tekerlekler Kaç Defa Döner?

BakiBerkKAYALAR
02-11-2009, 23:25
Evet arkadaşlar. Başlıkta yazdığım sorunun cevabını çok merak ediyordum. Acaba yaptığımız bisiklet turlarında tekerleklerimiz toplamda kaç defa dönüyor, bunu bilmek lazım. Aslında son derece gereksiz bir bilgi olacaktı ama sanırım bunu hesaplamanın yolunu buldum. Bu akşam ödev yapıyordum ama kafam başka yerlerdeydi hemen her zaman gibi.

Matamatiğim okul hayatımda berbat olmasına rağmen aşağıdaki formülü keşfettim. Yaptığınız kilometreyi metresine kadar ölçen bir kilometre saatine sahipseniz çok yüksek bir doğruluk payıyla aşağıdaki formülden tekerleklerinizin kaç defa döndüğünü hesaplayabileceksiniz.

1 kilometre = 1000 metre

1000 metreyi tekerlek izinizin uzunluğuna bölün. Çıkan sonucu yaptığınız toplam kilometre ile çarpın. Sonuç bu olacak.

Mesela Bisikletle Dört Deniz Turumda romörkümün 16 inç çapındaki tekerleği yaklaşık olarak kaç defa dönmüş bir hesaplayalım.

1000 metre / (bölü) 131 santimetre = 763 x 2503 kilometre = 1910687

Yani İzmit' ten sahil şeridini takiben Antalya' ya gidip, Eskişehir ve Kerpe üzerinden İzmit' e dönmem, tüm ekstra kilometreler dahil 2503 kilometre tuttu. 131 cm. lik izi olan romörkümün tekerleği toplamda yaklaşık 1910687 defa dönmüş. Tur uzunluğunu metresi metresine hesaplamam için tur notlarımdaki günlük kilometreleri toplamam gerekiyor.

Bazılarınızın aklına takılmış olabilen bu gereksiz sorunsalın cevabını kendimce keşfederek merakınızı gidermiş olduysam ne mutlu bana.

Sevgiler.

centaius
03-11-2009, 00:57
Bu bilgileri bizimle paylaştığın için teşekkür ederim. Ama bir düzeltme yapmak istiyorum:

1000/131=7.63 olur (yani 763 değil)

Bu durumda tekerleginin attığı tur sayısı da

7.63*2503=19106.87 olarak bulunur. (yaklaşık olarak 19 bin 107 tur)

epey yol yapmışsın:)

BakiBerkKAYALAR
03-11-2009, 01:13
Yanlış anlaşılma olmasın sakın.

1000 metre bölü 1.31 metre, yani 131 cm. olması lazım. Dolayısıyla benim hesapladığım gibi çıkıyor. Küçücük bir romörk tekerleğinin tek bir dönüşte 131 metrelik iz bırakmasını bekleyemem :)

hakanozhan
03-11-2009, 23:15
İlk başta başlığı okuyunca 1 pedal turunda anlamıştım. Hemen aklıma birşeyler geldi. Ama o turun o tur olmadığını anlayınca bende yazayım dedim.

Bir ara (1 sene önce) yokuşlar için gerekli tork hesabı yapıyordum. (Uygun bir motor bulabilirmiyim diye :) )Excelde formüllerle hesaplamıştım.

Kaç vitesli olursa olsun (18 ve 24 vitesli 2 bisiklette de aynı sonucu verdi diğerleride aynıdır büyük ihtimalle.)
1 tur (360') pedal çevirince tekerlek 3 tur döner. Dolayısıyla benim anladığım kaç vitesli olursa olsun max vitese alındığında tekerlek/pedal oranı hep sabit 3. Yani daha hızlı gitmek için 18vitesliden 27 vitesliye doğru bisikleti değil ya pedalı daha hızlı süreceksiniz yada tekerlek büyüyecek (ki bu sefer tork oranları değiştiğinden az da olsa daha fazla güç harcamanız gerekebilir.)

Bu arada en küçük 1. vitesde oran 1in altındaydı.

centaius
06-11-2009, 19:20
Atılan toplam tur sayısı konusunda haklısınız. Ben km yi metre ye çevirme kısmını atlamışım:)