PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İsabelle lesens "Tûrkiye'de herşey mümkün..."

mr-bike
21-10-2009, 22:45
http://isabelleetlevelo.20minutes-blogs.fr/archive/2009/10/19/en-turquie-la-passion-de-quelques-uns-ouvre-toutes-les-porte.html

Çevirisi sayfamizdadir.

Sehnaz
22-10-2009, 01:43
Çeviriyi merakla bekliyoruz . İsabelle Lesens 'ın sayfasında yer almak çok özel bir şey.. ;)

http://isabelleetlevelo.20minutes-blogs ... porte.html (http://isabelleetlevelo.20minutes-blogs.fr/archive/2009/10/19/en-turquie-la-passion-de-quelques-uns-ouvre-toutes-les-porte.html)

kudret
22-10-2009, 11:54
dört gözle bekliyorum

ali nejat
22-10-2009, 20:12
Yavasa yavas çevirelim Isabelle ile konusur gibi. Baslik çok ilginç ve anlamli ...

"Bazilarinin tutkusu bütün kapilari açiyor"

Kimler acaba bu tutku sahipleri? devami gelecektir..

ercan o&o
22-10-2009, 23:30
Ali Nejat Bey'in çevirisini ilgiyle beklerken, Google'un yetersiz makine dili çevirisini gülümsemeniz için aşağıda dikkatlerinize sunuyorum.

http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fisabelleetlevelo.20minute s-blogs.fr%2Farchive%2F2009%2F10%2F19%2Fen-turquie-la-passion-de-quelques-uns-ouvre-toutes-les-porte.html&sl=fr&tl=tr&hl=en&ie=UTF-8

Selamlar, sevgiler, bisikletle kalın

Ercan

Sehnaz
22-10-2009, 23:34
Ali Nejat Bey'in çevirisini ilgiyle beklerken, Google'un yetersiz makine dili çevirisini gülümsemeniz için aşağıda dikkatlerinize sunuyorum.

http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fisabelleetlevelo.20minute s-blogs.fr%2Farchive%2F2009%2F10%2F19%2Fen-turquie-la-passion-de-quelques-uns-ouvre-toutes-les-porte.html&sl=fr&tl=tr&hl=en&ie=UTF-8

Selamlar, sevgiler, bisikletle kalın

Ercan

Google çevirisi içinde bir tercumana gerek var..Ama ana hatlarıyla söylenmek istenenler anlaşılıyor.Detayları heyecanla bekliyorum.. ;)

ali nejat
23-10-2009, 09:06
google çevirisi çok komik ama ana hatlariyla ne denilmek istendigi anlasiliyor..mot a mot (kelime kelime) çeviri degil önemli olan zaten ..önemli girdiler yapmis..onlari belirtmek önemli bu hafta sonu halledecegiz herhalde...biraz nefes almaya ihtiyacim var..kusura bakilmasin..

ali nejat
24-10-2009, 14:37
Yogun oldugumdan çeviriyi kizim Asli Gôkçe'ye havale ettim.20 yasinda ve biyoloji okuyor Fransa'da.Zaten bura dogumlu.Fransizcasi elbette mükemmel ama Türkçesi bana göre zayif olmasina ragmen olayi basarmis..(hafif bir redaksiyon yaptim yinede fazla dokunmak istemdim anlayacaksiniz sonunda bu arada Isabelle'in Edebiyat Fak. Master yaptiginida unutmayin) Kendisine tesekkür ediyorum.Iste çevirisi;
http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/DSC02013.jpg
Asli Gôkçe (Cécile) 2008 Paris'te bisiklet bayraminda.

Türkiye'de bazi insanlarin tutkulari kapilari açiyor (veya açar)

Türkiye yeniden "petite-reine" (bu "küçuk kraliçe" anlamindaki kelime bisikletin ilk yillarinda kullanilan ve bisikleti ifade eden bir sözcüktür) için bir krallik olabilir.Elbette, simdilik Istanbul, Asya'yi Avrupa'ya birlestiren ekonomik baskent, daha çok otoyollarinin ve bulvarlarinin yogunluguyla, dev gibi boyutuyla, apartmanlarinin yüksekligiyle,(vb...) dikkat çekiyor (veya göze çarpiyor)... Ama...
Herbir Bogaziçi kiyisinda 70 x 70 km boyutunda olan sehir, 1980 yilinda 3 milyon vatandastan, bugün 12 milyona geçti. Hergün 2,5 milyonu bulan otomobiller sehri dolasiyorlar ve hergün 650 tane araba sayisi ilave ediliyor.
Oysa, Istanbul tüm ülkede satilan bisikletleri üretiyor: yilda 1 milyon , ne yazikki özellikle çocuklar ve gençler için.
Ama Otomotiv sirketi, tüm köylere ve mahallelere ise yarar (iş için) tamamen yerli üretimli üç tekerlekli bisikletlerle sagliyor.
Cocuklar için pedalsiz tahta bisikletler de var.
Bisikletçiler ve yayalar, bu her yöne gelisen,az toplu tasimasi olan( 2 füniküler, 1 tren hatti, 1 metro hatti,1 büyük kapasiteli otobüs hatti), yalniz 2 tane ve bisikletlere yasak olan köprüsü olan sehrin büyük fedakarlaridir.
20 öncesinde Fransa da gibi her görülen bisikletçiye merakla sariliyor.

Bazilari dayaniyorlar, mesela zengin mahallelerin apartmandaki kisiler için gidip alisveris yapan kapicilari.
Plajdaki 7 km uzunlugundaki bisiklet yolu simdiden belli bir akin taniyor, tipki bazi kaldirimlardaki mavi boyali diger bisiklet yolari gibi.
Eski bir bisikletci Murat Suyabatmaz'in cabasi itisiyle, yeni bir bisikletçi dernekleri yavas yavas kuruluyor. Murat Suyabatmazin o kadar büyük bir bisiklet tutkusu var ki ona Mister Bike deniliyor.
Ali Nejat Sözen, dernegin avrupa temsilcisi,geçen hafta bisikletler derneginin bir takim düzenledigi konferanslara ve karsilasmalara beni davet etmisti.

Istanbul'un 100 km dogusunda sanayici Izmit sehri, yerli baskan Sehnaz Basaran Karabulut ile, ortaögretim okulunda bir konferans düzenlemisti.
Dr Nevzat Dogan, Izmit belediye baskani, her pazar sabahi sehri bisikletiyle dolasiyor, kim isterse onlar ile birlikte.
Özellikle trafikteki 15% bisikleticiyi hedefleyen Bruxelles yasasini imzaladi.
Bisiklet gelisiminden bekleyebilecegimiz bir takim iyiliklerin yanisira , "üstelik bizi mutlu kiliyor!" dedi.
Bisiklet yenilenmesiyle ilgili bir kilavuz (pilot) programi sehrin bir mahallesinde islemeye baslamistir.
Sehrin görevleri çok bölümlere ayrilmis oldugundan, bu program 3 safhaya bölünmüstür: bisikletle okula gitmek, bisikletle ise gitmek ve bisikletle spor yapmaya gitmek.

Deniz kiyisi 650km uzunlugunda olan ,surf için ünlü olan Antalya sehrinde, yeniden ele geçirme projesi eski bisikletci ve bisiklet tutkunu Mustafa Nurettin Tonguc tarafindan sürdürülüyor.
2 aydir sehrin projelerinin görevlisi ve yollar boyunca yeni bisiklet yollari kurmaya basladi.
Bu proje öncelikle 20x20km boyutunda olan sehir merkezinde baslatiliyor ama daha asagi yukari 400km lik insa edilecek yollar var.
Ne Mustafa Nurettin Tonguc ne de Dr Nevzat Dogan bisikletin sadece bos vakitlerde zevk için kullanilmamasini istiyorlar.Herkes bisikletin gelecek oldugunu ve altyapilarin kullanilacaklarini anladi. Otelleri ve gösteri binasi arasindaki mesafeyi bisikletle dolasarak ,uluslar arasi film festivalinin artistleri bisikletle gitmeyi kabul ettiler.

Bu tur ECF baskani Manfred Neun ve türk bisiklet endüstrisi derneginin baskani Onder Senkon u tanima firsatida oldu.
Bu firsatta Istanbul'un 2013 VeloCity kongre hazirlanmasinda adayligi olumlu bulunmustur.
O zamana kadar sehir, kongrecilerin seyahatlari mümkün olsun diye biraz çaba göstermesi gerekiyor.... ama burda kendini zorla kabul ettiren temadan daha kanitlayici ne bulabiliriz ki? : "Bisikletin büyük sehirlerdeki yeri".

Uzun gezimiz Istanbulun karsisindaki motorlu araçlara yasak olan Prens Adalarina (Bûyükada)bir ziyaretle bitti.
Ordaki sessizlik tezat yaratiyor ve bisiklet kiralamalari çok verimliler.
Ama yazlikçilarin akisi bisikletlerin merkezde yasaklanmasina sebep oldu. Tabiiki belediye baskaninin yedeniden gözden geçirmeye karar verdigi savunulmaz bir karar.
Birkaç gün içinde, bizim tavsiyelerimizle, alanlari çizgi ile ayırma deneyimi basliyacak: tüm geçirimlilikleri saglayan etrafinda 3,5 m aralikli pikelerle ambülanslar ve bisikletçiler için merkezi 2-3 metre. Ve yakinda ,Türkiye'de 2 tane daha avrupali bisiklet yollarinin açilmasina yol açan, adada bisiklet turu düzenlenecek. (deneme yapacaklar hersey yolundami diye ).. Antalya ayni seyleri istiyor.

arzuhan
25-10-2009, 01:24
Isabelle Lesens ile tanışma ve tarzancada olsa konuşma şansına erişmek büyük keyif.. Ülkemize hayran kalan ayrıca kendisine de hayran kalınacak kadar sıcak kanlı bir insan..
Ülkemizin hem gelenekselliği hem de modernliği birarada barındırması ayrıca hoşuna gitmişti ve haliyle istanbulun çok kalabalık bir şehir olmasını ayrıca belirtmişti...Ama özde "Türkiyemizde herşey mümkün"dü.. Ve bisiklet yolları konusunda ideal seviyeye ulaşmak için en az bir on yılımız vardı..
Yani umutsuzluğa kapılmamak, ben görebilecek miyim dememek gerek.. umut hiç bir zaman kaybolmamalı ve gerçekleşeceğine yürekten inanmalı ki buna bağlı oluşumlarda peşinden gelsin.. Hatırlanmalı ki Fransa'da bisikletin değeri yapılan bir grevle ortaya çıkmıştı.. Ve sonrasında insanlar bu oluşumu sahiplenmişti...
bu açıdan baklırsa derneğimizin amacına ulaşmak, hem kolay, hem zor... ama MÜMKÜN....