PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : HOSCAKALIN (açiklama-degerlendirme-otokritik)

ali nejat
18 Ekim 2009, 15:46:38
UZUN AMA SON RICAMDIR LÜTFEN OKUYUNUZ

Degerli Tûrkiyeli Bisikletseverler,

Tûrkiye'deki Bisikletseverlerle 1999 yilinin Temmuz ayinda tanistim.
2002 yilinin Haziran ayindan bu güne kadar, içinde bulundugum çografyadan (Fransa-Avrupa) ziyade Tûrkiye deki bisiklet hareketi ile ilgilendim.
Sayfalarca yazilar yazdim.Buralardan örnekler verdim.Açilimlarda bulundum açiklamalar yaptim.
Bu 7 yili askin süre içinde bir çok insan tanidim.Bir çok insanla tartistim.Birçok insanla kopustum.
Elestiriler yaptim.Özelestiriler yaptim.Yapilanmalar olusturdum.Yapilanmalar terk ettim.Yeniden kurmaya çalistim.Derneklerin kurulmasi,dergilerin çikarilmasi,siteler kurulmasi,derneklerin yeniden yapilanmasi vb. için ugrastim.Bana göre dogru olan seylere destek verdim.Yardim etmeye çalistim.
Kisacasi Tûrkiyedeki Bisiklet Hareketi ile içli disli oldum.Oralarda yapilan edilenlere bir anlamda iç isleyislere müdahale ettim.Hayatimin 7 yilinda bir anlamda kendi özel yasamimdan ciddi tavizler vererek bisiklete odaklandim.
Bunlari yaparken maddi anlamda hiç bir çikar elde etmedim.Verdiklerimi saymiyorum bile.
http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/normandie560.jpg
Kesinlikle unuttugum daha çok seyler vardir ama genel olarak yukarida açiklamaya çalistigim eylemlerin hayata geçirilmesi genellikle internet araciligi ile bir anlamda "hariçten gazel" seklinde oldu.Zaman zaman çok kisa araliklarla ülkemizde bulunabildim çok sinirli gözlemler yapabildim.

Geçtigimiz son 5 Haftayi ise ülkede özellikle degisik yörelerden bisikletseverlerle birebir görüserek geçirdim ve yerinde gözlemler yaptim.

"Kazin ayaginin" hiçte öyle "hariçten" göründügü gibi olmadigini anladim.
7 yillik bu süreçte yapmaya çalistiklarimin oldukça abartili, var olan yapiya bir kaç ölçü büyük geldigini gördüm.
Dolayisiyla bu yogun süreçte yapilmak istenenlerin bisikletseverlerce (elbette istisnalar var hep) sözde ne kadar fazla ciddiye alinmaya çalisilirsa çalisilsin, özünde ciddiye alinamadigini gözlemledim.
çünki sartlar çok farkli, iliskiler çok farkli ,yapilanmalar çok farkli,insan malzemesi çok farkli vb. vb.
Elbette buradan bir çok seyi iyi görebilmek mümkün ama bizzat yasanan topraklarda olmak çok daha farkli birsey.
Ama yine de eger Tûrkiye'de bu kafa yapisiyla yasasa idim bir çok seyi degistirmek konusunda kendimde güç bulabilirdim ve harekete belli bir ivme kazandirabilirdim. Ama bu maalesef benim açimdan bu sartlarda mümkün degildir.
Bu anlamda simdi belli bir yolun sonuna gelmis bulunuyoruz.Ve ben son sözlerimi BD forumundan (bu yaziyi baska platformlarada tasiyacagim elbette) yapiyorum.
http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/portable8023.jpg
Su anda organik olarak ; (bir çok dostum,sevdigim deger verdigim bisikletsever insan olmasina ragmen) bagli bulundugum kurulus hatalariyla, sevaplariyla,eksiklikleriyle fazlaliklariyla (ki bunlari yetkili organlarda hem yazili hemde sözlü olarak açik açik belirttim) Bisikletliler Dernegi (BD)dir.

Bu kurulusun asil üyesiyim ve Avrupa Temsilcisiyim.Bu göreve de bilegimin hakkiyla geldigime inaniyorum.
Hemen sunun altini çiziyorumki, daha önce de belirttigim gibi bu Avrupa Temsilciligi görevi sadece BD ne ait bir dar anlayisla degil, tüm bisiklet hareketinin Avrupa temsilciligi anlamindadir.Ben buna son derece açigim.Ancak tüm hareketin temsilcisi olmak sorunundaki genelleme, hareketin unsurlarinin benimle iliskisiyle ilgilidir.Bu sorumlulugu bu anlamda,sorumluluktan geri alinincaya veya kendi rizamla çekilinceye kadar hakkiyla sürdürmeye kararliyim çünki burada harcanmis emekler var, alinmis yollar var, verilmis sözler var.Bu noktada sadece bagli oldugumuz BD yok ortada. Bagli oldugumuz ve onlar tarafindan tanindigimiz Avrupa kuruluslari var gündemde.

Peki 7 yillik Türkiye Bisiklet Hareketi (TBH) için harcanmis emekler ne olacaktir?
Onlar TBH ne feda olsun.
Bu su demektir ki: Bu günden itibaren TBH nin geldigi nokta itibariyle yapisina ve varligina su veya bu sekilde müdahale etmem ve bu gelisimle dogrudan ilgilenmem söz konusu olmayacaktir.Bu konuda ben son sözlerimi söyledim.
Türkiye Bisiklet hareketinin gelismesi,gelismemesi,su veya bu yöne dogru yol almasi kendi sorunudur ve benim km.lerce uzaktan internet dahi olsa müdahale etmemin pratik anlami yoktur.

Genel olarak TBH hareketi için düsundügüm sey ayni zamanda üyesi oldugum dernek yani BD içinde geçerlidir (baska fahri üyesi oldugum yapilanmalarda vardir elbette)

Kisacasi beni ne TBH, ne BD nin iç isleyisleri artik eskisi gibi ilgilendirmeyecektir.
Bu bir anlamda enerjimin baska kanallara,bulundugum cografyadaki kanallara aktarilmasi anlaminda bir enerji yogunluk degisimi olarak algilanmalidir.
Bisikleti hem pratik olarak kullanma anlaminda, hemde gelisimi için ugrasma anlaminda terk etmem söz konusu dahi edilemez.
Bu bir anlamda tasimaya çalistigimiz bayragin TBH ne devridir de denilebilir.
Elbette TBH nin unsurlariyla iliskimiz devam edecektir.
Son dönemde çok degerli insanlar tanidim.çok palavradan insanlar da gördüm tabiiki.
http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/CopiedeECF-Velocity2009Brussels057.jpg
Birde sunun altini çizeyim -ki çok önemlidir- burada bir görev degisikligi söz konusu olabilir ama ülkemizde bisiklete bakisimla ilgili,olmasi gerekenlerle ilgili durusum ve bakis açim degismemistir.
Bu konuda daha önce yazdiklarimin arkasindayim.
Bisikletin kullanimi konusunda ; Nasil bir insanin yemesi içmesi,sevismesi,uyumasi vb. dogalsa BISIKLETCININDE GECE VEYA GÜNDÜZ BISIKLETE BINMESI O KADAR DOGALDIR.Bunun üzerinden politika yapilmasinin yarari olmaz.
Önemli olan Bisiklet alt yapisidir.Bisikletin spor anlaminda da ülkemizde gelismesinin yolu bisikletin daha fazla kullanimindan geçmektedir.Bu da bisikletli bir yasama geçisle mümkün. Bunun için de altyapi ana sorundur.
Yani Bisiklet yollari,park yerleri,servis istasyonlari vb.
Bisikleti hangi amaçla kullanirsak kullanalim spor yapiyoruz zaten.Bisikletin bir ulasim araci olugu gerçegi kafalara kazinmalidir . Gittikçe kirlenen dünyamizda bir ulasim imkani olarak gittikçe yer almasi insanligin gelecegi açisindan hayatî önem tasimaktadir.
Bu anlamda Bisikletin ülkemizde gelismesinin 3 önemlli sacayagi vardir.(Bu tespitimi ECF,BD,BISED,COLIPED Baskanlari ve Alaçati Belediye Baskani nin ve turizmci bir katilimcinin hazir bulundugu toplantida yaptigimda; ECF baskani toplantiya dönerek " iste günün konusmasi bu " demistir)
SEKTÖR+YEREL+BISIKLET KULLANICILARI ÖRGÜTÜ.Burada biricisinda ekonomik nedenler,ikincisinde politik nedenler rol oynar.Bizim yaptigimiz ise STK olarak bisikletin gelismesine öncülüktür ve bu 3 lüde asil özgüç BKÖ olmalidir.
http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/VC09-14May-06-copyright-VC09.jpg
Bu bakislarimiz degismedi.Durusumuz degismedi.Sadece sorumluluk alanimiz degisti.
Bu yazi bir anlamda bir veda yazisi niteligindedir.
TBH geldigi nokta itibariyle kendi sorunlarini kendi çözecek,BD kendi sorunlarini kendi çözecek ve göbegini kendi kesecektir.Hareketin gelisimine göre, biz de Avrupa olarak destegimlzi sunacagiz.Önümüzde yapacagimiz önemli seyler var.Kisisel planda enerjimi haracayacagim farkli alanlar var.

Bu anlamda yeni ve çok farkli bir süreç baslarken, tüm bisikletseverlere bir anlamda allahaismarladik derken, sunun altini çizmek istiyorum;
GÜn savas degil baris günüdür.
Kimseyle kissel problemim yoktur. Birileri ile çatistiysam bunu prensipler ugruna yaptim. Eksik olabilir, yanlis olabilir.Hiç kimseye düsman degilim.Su veya bu sekilde (bisiklete farklida yanassak) bisiklet için bir tugla koymus her bisikletseveri saygiyla selamliyorum.
Taslarin zamanla yerli yerine oturacagina inaniyorum.Bu anlamda dis dinamiklerin rolüne inaniyorum.Ama iç dinamiklerin zayif oldugu noktada dis dinamikler gelir olayin merkezine oturur.
Bisiklet Kulllanicilarin örgütlenmesinin kurumsallasmasinin zayif oldugu yerde baska güçler gelir merkeze oturur.Öyle de oluyor zaten.Bu noktada düsünmesi gereken TBH dir.

Bu anlamda Tüm TBH nin unsurlarina hosçakalin diyorum.Kalbim hep sizin yaninizda olacaktir bunu unutmayiniz.
Sevgi ve saygilarimla

ali nejat Sözen
BD Avrupa Temsilcisi ,
ECF Türkiye Delegesi.

18/10/2009 Paris.

Nota
Bu yazi kesinlikle bir tartisma yazisi degildir.En azindan tartisma için yazilmamistir.Bir açiklamadir.Elbette yorumlar yazilabilir.
BU açiklamamin üzerine yazilabilecek yazilara cevap vermeyebilirim.Simdiden kusuruma bakilmasin.

Tekrar hosçakalin

MaNiaC_oF_BiKe
18 Ekim 2009, 18:21:23
Allaha emanet olun. Elinize , dilinize , yüreğinize sağlık. Yolunuz açık olsun. Başarılar dilerim.

Sevgi ve Saygılarımla

Mustafa Önder ATİK

Sehnaz
19 Ekim 2009, 10:32:54
Bu güne kadar bisiklete dair yaptığınız her şey için bir bisiklet sever olarak önce teşekkür ediyorum.Kısa sürede olsa bisikletle ilgili Avrupadaki uygulamalar hakkında verdiğiniz değerli bilgileri, gerek konferansta gerek kısa sohbetlerimizde sizden öğrenmek çok güzeldi.Siz kısa sürede bize çok şey öğrettiniz.İzmit adına da teşekkür ediyorum katkılarınız için.Sizin gibi yıllarını vermiş bisiklet sevdalılarının bu güne kadar yaptığı her şeye teşekkür ediyorum.Bir tuğla bile koyabilene...Hep olumlu ve yapıcı olabilen ve katkı veren herkese.

Ama hiç olmadı bence bu.Biz daha yolun başındayız ülke olarak.Sizin gibi deneyimleri olan değerli isimlere hepimizin ihtiyacı var..Ama bu ülkede ülkesi için iyi şeyler yapabilecek de çok bisiklet sevdalısı var.Sizin başlattığınız bu güzellikleri Avrupa düzeyine ulaşana kadar devam ettireceğimizi bilmenizi istiyorum.Ömrümüz yettiği sürece..Ben kendi adıma şartlar elverdiği sürece herşeyi yapabileceğimi biliyorum.Bir de Bu ülkede bunları yapabilecek gençliği biliyorum.İnanın çok bilinçli bir gençlik ve duyarlı bir nesil geliyor.Bisiklet bir çağdaşlıktır.
Bir gün herkes bu bilince varacak .
Söylenecek çok şey var ama ben sadece teşekkür etmek istiyorum.
Sizi tanımaktan onur duydum.

kudret
19 Ekim 2009, 17:42:02
ali nejat nere ben oraya ve fransa turum olabilir

ali nejat
19 Ekim 2009, 19:51:39
Buda yaziyi okuyup özelime yollayan bir bisikletsever dostun yorumu.

Selamlar,

Hoş vardınız. Vardığınız gibi de kaleme sarılmışsınız. Yazınızı gönderdiğiniz için çok teşekkür ederim. Çok güzel bir yazı, biraz hüzünlü ama neticede bunu bir ayrılık olarak görmüyorum. Günlük muhabetlerin, atışmaların dışında kalma kararı gibi yorumladım ben. Ben doğru yaptığınızı düşünüyorum. Daha büyük bir bütünün parçası olarak varolmak, sizi daha verimli kılacak, diğeri ise yokediyordu. Ama yine de arada sırada yazılarınızı okumak istiyoruz, ona göre...

Görüşmek üzere, Selma Hnm.a selamlar,

Sevgiler,

ali nejat
20 Ekim 2009, 23:39:06
Bazi arkadaslar BD den istifa ettigim seklinde algilamislar yaziyi..oysa yazi çok netti..böyle birsey yok..Dernegin Avrupa Temsilcisiyim ve sadece bu sorumluluktayim..iç isleyislere karismiyorum ne özel ne genel..ama bu Tûrkiye bisikleti ile tamamen koptum anlamina da gelmiyor..En azindan çok degerli dostlarimiz var içlerinde..ve pedallamaya devam edecegiz..
saygilarimla
ali nejat

kudret
21 Ekim 2009, 00:20:57
Bazi arkadaslar BD den istifa ettigim seklinde algilamislar yaziyi..oysa yazi çok netti..böyle birsey yok..Dernegin Avrupa Temsilcisiyim ve sadece bu sorumluluktayim..iç isleyislere karismiyorum ne özel ne genel..ama bu Tûrkiye bisikleti ile tamamen koptum anlamina da gelmiyor..En azindan çok degerli dostlarimiz var içlerinde..ve pedallamaya devam edecegiz..
saygilarimla
ali nejat

buna çok sevindim çünki beraber pedalladık beşiktaşta resimler çektik o gün çok sevinmiştim ali nejat dostumu beşiktaşta görünce hep isterim ali nejat dostum bu ülkede kalsın amma bir ayağı dışarda neyse ali dostumu buradan bd den takip edeceğim hangi foruma giderse gene takip ederim dostumu kafalar aynı çünki derneğin avrupa temsilcisine burdan ve her yerden selam olsun dostum

http://img243.imageshack.us/img243/8299/adszkm.png

evet gene pedallayacağız ali nejat dostum

M.Ergun Gözet
21 Ekim 2009, 18:26:35
Başınız sağolsun. Akyaka'da tanışmıştık ve kısa bir süre de olsa görüşmüştük ama Gökova turundan ayrılış nedeninizi sonradan öğrendim ve üzüldüm. Ayrıca bisiklete verdiğiniz değerli katkıların sürmesini diliyorum...

arzuhan
25 Ekim 2009, 00:46:50
Başkanımın lafını yazmak, sanırım yeterli bir özet olacaktır yazılanlara.."Birlikten güç doğar sözü laf ile değil icraat ile gerçekleşebilir."
Bu cümleden yola çıkarak ;Lafta değil icraatta görüşmek üzere diyorum ben.. Geç bir tanışma ama sizi tanıdığıma çok memnun oldum..