PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bisikletle Giderken Trafik Kurallarına Uyuyormuyuz?

BakiBerkKAYALAR
1 Ekim 2009, 23:07:39
Arkadaşlar mutlaka bisikletle giderken trafik kurallarına uymaya çalışmalıyız. Aramızda uymayanlar vardır belki diye söylemek istiyorum, diğer araçların ve insanların bize saygı göstermesini istiyorsak kask, eldiven ve gözlük takmanın yanısıra çok olağanüstü bir durum olmadıkça trafik kurallarına harfiyen uymaya gayret edelim.

Ben genelde kırmızı ışık ihlali yaparım. 2503 klmlik Türkiye turumda zaman kazanmak için kırmızı ışıkları dikkatli geçmek kaydıyla pek iplemedim itiraf etmek gerekirse. Özellikle bisiklet kullanıcıları kırmızı ışık ihlallerini sık sık yapıyor. Aslında yoldan araba geçmese bile kırmızı yandığında durmalıyız. İnsanlara ve çocuklara iyi örnek olabilmemiz için.

Bugün Yahyakaptan dönüşümde Anıtpark kavşağında kırmızıya yakalandım. Diğer araçlarla beraber bende durdum. Bir kaç metre ilerimde yol kenarında küçük bir çocuk vardı. Dikkatini çektim. Çocuk yanındakine beni kastederek "Aaa O' da durdu" dedi. Kardeşimiz kırmızı ışıkta bisikletle bile durulması gerektiğini beynine kazımıştır.

Bu arada kendi kendime söz verdim, bir daha uzun yada kısa herhangi bir turda çok acil bir durum olmadıkça kırmızı ışık ihlali yapmayacağım. B4 turumdaki en büyük pişmanlığım yaptığım kırmızı ışık ihlalleri oldu :oops:

Sehnaz
2 Ekim 2009, 00:03:52
Berk sen örnek bir vatandaşsın sana da bu yakışırdı. ;) Önceden yaptıklarını artık yapmaman gerektiğini bir küçük çocuğa örnek olarak zaten gösterdin.Biz örnek olmalıyız ki diğer insanlar da dikkatli olmak zorunda kalsınlar. :!: Ben bisiklet yolları çizildiğinden beri bomboş yolda bile bisiklet yolunu kullanarak yayalara bile örnek olmaya çalışıyorum.Büyük bir sorumluluk taşıyoruz.Bisikletli yaşam için yolların çizilmesi park yerlerinin yapılması yetmiyor.Bisiklet Yollarının Araçlar tarafından işgalini onları kibarca bilgilendirerek,uyararak da önlenmeli ki bunca emek bunca masraf boşa gitmesin.Biz doğru davranırsak bizim ciddiyetimize ve yaptıklarımıza halk da inanacaktır.Çok güzel bir konu açmışsın.Teşekkür ediyorum bu duyarlılığına..

Bülent
2 Ekim 2009, 14:34:53
Arkadaşlar, bisiklet'i karayolları trafik kanununa göre otoyollar dışında tüm yollarda kullanma hakkına sahip sek bu trafik kurallarınada uymak zorunda olduğumuzun ifadesidir.

Bu anlamada en basit ve temel trafik kurallarından başlayarak (veya onlarıda ihmal etmeyerek.) tüm trafik kurallarına uymalı ve uyduğumuzuda yollarda seyir halinde olan tüm sürücülere göstermeliyiz ki onlarda bisiklet sürücüleri hakkında olumsuz düşünüp ön yargılı olmasınlar.

Bu arada bilhassa genç yaştaki bisiklet sürücülerinin çok yaptıkları ters yönde sürmek , yol ortasında adeta araçlarla aynı hızlarda sürmeye çalışmak gibi trafik kurallarının kaza riski en yüksek olan ihlallerini yapmalarına mutlaka müdahale etmeli onlara bisiklet kullanmanın bir kültür olduğu bunun da öncelikle trafik kurallarına uymakla başldığının (kısa ve öz olarak.)anlatmaya çalışmalıyız.

Herkes'e trafikte güvenli, emniyetli ve kazasız sürüşler dilerim.

Halil Atalay
17 Şubat 2010, 12:14:57
bende bülent abiye katılıyorum trafik kanununda bisklet var bizler bu konuda dikkatli ve sağ duyulu davranmamız lazım ki araç sürücüleri bizlere saygı göstersin

bisikletcanavari
17 Şubat 2010, 19:51:38
Ters şerit, yaya yolu v.b trafik kurallarına uyarım. Kırmızı ışık için ise açıkçası bulunduğum bölgeye göre uyup uymama durumum değişir.

Eğer bulunduğum çevrede insanlara değer veriliyorsa (yani motorlu araç yaya ilişkisi) o zaman kırmızı ışıkta mutlaka dururum.

Ama kendini kıvrak balık gibi gören, kendini yolların kralı sanan şahısların fazla olduğu bölgelerde bırakın trafik kurallarına uymayı, trafik içerisinde cambazlık yapmak gerekyor. Şunu unutmamak gerek. Kimse size trafik kurallarına uydunuz, yada örnek bir davranış sergilediniz diye bir teşekkür dahi etmez. Şundan emin olun şöför koltuğuna oturduğunda canavarlaşanların bölgesindeyseniz önce canınızı kurtarmaya bakın ki sonradan örnek davranışlar sergileyebilesiniz :)

Videonun birinde şeker bi kamyoncu abinin sözü vardı çok hoşuma gitmişti. ''Bu yolların kralı yok, kanunu var !'' Sözün bittiği yer diyorum :)

hakanozhan
17 Şubat 2010, 23:53:50
"bilhassa genç yaştaki bisiklet sürücülerinin çok yaptıkları ters yönde sürmek"
Bu genelde alınan bir öğüttür. Arkandan geleni göremezsin, karşı yönden gidersen geleni görürsün şeklinde. Ayna kullanmaya gelince İst.da iken apartmanın bodrum katında (arka giriş kapısı olduğundan bisikleti bu katta park eder, kilitlerdim) dahi olsa biri aynayı kırarak almış gitmiş. Vidasını bile sökmeden. Parçası hala duruyor. :)

Kırmızı işıkta ise hem araçların hem yayaların ışıkları kullanılıyor genelde. Aynı doğrultuda araçlara veya yayalara yeşil yanıyorsa uygun bir biçimde araçlarla veya yayalarla devam ediliyor. Sonuçta hem yayalardan hem araçlardan 2 kat fazla yeşil ışığa sahip oluyorlar. Eskişehirde genelde böyle. Bilmiyorum doğrumudur, yanlışmıdır. :D

BakiBerkKAYALAR
18 Şubat 2010, 12:09:24
Ters yönde zorunlu olmadıkça bisiklet sürmem, sürenlere ise sinir olurum. Bir anda insan karşıdan gelen birisini buluveriyor ve düz yolda bile kaza tehlikesi doğuyor. Bir keresinde gece Gölcük yolunda giderken ters yönden araba geliyor emniyet şeridinden. Bana da sellektör yapıyordu salak. Ben hiç umursamadan arabanın üstüne gitmeye devam ettim, neticede son anda o araba direksiyonu yana kırıp, yolun yan tarafındaki çukurlu bölgeden geçmek zorunda kaldı.

İşe gidip gelirken Eski Gölcük yolunu karşıdan karşıya geçmek zorundayım. Bu yüzden ışıklı bir kavşaktan yararlanıyorum. Işık gittiğim doğrultuya yeşil yanınca yavaşlıyorum. Kırmızı yanınca yaya kılığına bürünüp karşıki yola geçiyor ve devam ediyorum.

hakanozhan
18 Şubat 2010, 23:36:03
"bilhassa genç yaştaki bisiklet sürücülerinin çok yaptıkları ters yönde sürmek"
Bu genelde alınan bir öğüttür. Arkandan geleni göremezsin, karşı yönden gidersen geleni görürsün şeklinde.
Mesajımı yarıda kesmişim yanlış anlaşılabilir. Bende az önce okuyunca ben de ters anladım :D
Bisiklete binmeye yeni başlayıpta caddelere çıkanlara söylenen bir öğüt. Son derece riskli ve yapılmaması gereken bir durum aslında...

Salih Dinçer
13 Haziran 2011, 08:01:17
Merhaba,

Arkadaşlar, bazı kurallara uyulması konusunda ben de hemfikirim ama trafik kurallarının tamamına mı? Örneğin burada ilk olarak bahsedilen kırmızı ışık önemli bir olgu. Almanya'da yayalar araç olmasa bile ışığı bekliyor, biz ise (yaya da taşıt da) genelde sabırsızlanırız öyle değil mi?. Oysa bu kurallar hepimizi koruduğu gibi bir standart oluşturduğu için güveni ve güvenliği yüksek tutuyor. Ama ters şerit için kesin bir kural var mı?

Mesela bazı yollarda ben ters şeriti daha güvenli buluyorum. Ama buna karşılık yeni başlayanların araçları arkasına almayı savunuyorum. Çünkü yanından geçen araçtan tedirginlik duyabileceğinden,sadece önündeki boş yola bakması gidon hakimiyetini arttırıyor.

Öte yandan Tepeüstü-Altunizade arası gibi yollarda ters şeritten gitmek daha güvenli buluyorum. Bunun sebeplerini (sapağa son anda giren sürücüler gibi!) başka yerde yazdığımı hatırlıyorum ama sadece giriş/çıkış yol ayrımlarının sayısını versem hak verirsiniz sanırım:

Doğru şeritte ilerlerseniz 13 yol ayrımı,
Ters şeritte ilerlerseniz 8+1 yol ayrımı saymıştım.(Exen Konutları için yeni yol açıldığı için bu sayı artmıştır)

Bir de trafiğin daha yavaş aktığı durumlarda yine ters de olsa o şeriti tercih etmek bana mantıklı geliyor. Hatta aklımdan "sıfır risk" parolasını (biliyorum hiç bir zaman sıfır değil!) geçirerek yol boş bile olsa hemen yanda rahat geçişli bir yaya yolu varsa ve boşsa oradan ilerlemeyi tercih ediyorum. Bu durumda bir taşıt olduğum için benim kaldırıma da geçmemem gerekiyor...:)

Öyle değil mi?

Sehnaz
13 Haziran 2011, 17:26:47
2918 sayılı TCK KARAYOLLARI Trafik kanununda Bisiklet için ;

Madde 3 c) Bisiklet motorsuz bir Taşıttır.
Madde 37 Sürücü için Ehliyet ve Taşıt için Plaka gerekmez.
Madde 46 Karayolunda en sağ şeridi kullanır ve diğer taşıtlar ile aynı sorumlulukla hareket eder.
Madde 66 Bisiklet yolu olan yerlerde karayolunda sürülemez.
Madde 66 a) bendi Karayolunda ikiden fazla bisiklet yanyana sürülmez.
Madde 66 b) İşaret verme dışında, çift elle sürülmesi ve genel kurallara uyulması zorunludur.
Madde 66 c) Yük ve eşya taşınamaz. *
Madde 37 Bisikleti karayolunda sürmek için 11 yaşını bitirmiş olmak yeterlidir.

Kısaca kurallar bizim için geçerli..