PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Aydabirgün sokak bizim 27.9.2009 - 14:00

mr-bike
24 Eylül 2009, 02:18:37
Her ay İstanbul?un Bir Sokağı Trafiğe Kapatılmaya Devam Ediyor?
27 Eylül 2009 Pazar günü Cihangir Süngü Sokak ?Sokak Bizim? diyecek.

Trafik kazalarına dikkat çekmek, İstanbul'un trafik problemine çözüm bulmak, otomobilsiz bir hayata şehir halkını davet etmek için, İstanbul'un bir sokağı, her ay bir Pazar günü trafiğe kapatılmaya devam ediliyor. "Ayda Bir Gün Sokak Bizim" Avrupa Hareketlilik Haftasının son günü, 27 Eylül 2009 Pazar günü Cihangir Süngü Sokak da ?Sokak Bizim? diyecek.
Cihangir, çeşmeleri, tekkeleri, camileri, hamamları, sanatçıları, galerileri, eğlence mekânları ile geçmişten günümüze önemli buluşma noktalarından biri olmuştur İstanbul için. Bu anlamda yüksek yaya yoğunluğuna sahip sokaklarıyla 24 saat yaşayan bir semt olan Cihangir, 27 Eylül 2009 Pazar günü ?Ayda bir gün sokak bizim? diyecek ve Süngü sokak araç trafiğine kapatılacak. Kapatılan sokakta, trafik problemine farklı çözümler üretilip, uygulama için çözüm önerileri yetkili mercilere gönderilecek. Sokak Bizim Platformu tarafından organize edilen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin desteklediği "Ayda Bir Gün Sokak Bizim" etkinliği, Alternatif Yaşam Derneği (Ayder), Barışa Pedal, Bisikletliler Derneği, Omurilik Felçliler Derneği, Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği, Trafik Kazalarını Önleme Derneği, Türkiye Sakatlar Derneği katılımıyla gerçekleşiyor. Etkinlik içerisinde, Pilates Eğitmeni Sem Tutal sokakta toplu egzersiz yaptıracak, Mimar Ümit Elgin çocuklarla yaratıcı sanat atölyesi oluşturacak. Ressam Dilek Demirci sokakta çocuklarla birlikte resim atölyesi oluşturacak, önceki etkinliklerden oluşan bir sergi sokakta yer alacak ve Cihangir Süngü Sokak araçsız bir gün geçirecek.
İlk olarak 2006 yılında "Otomobilsiz Şehirler Günü"nde Beşiktaş'ta gerçekleştirilen ve 24 Mayıs 2009 tarihinden itibaren, her ay farklı bir sokağın kapatılmasıyla sürdürülen etkinliğin dikkat çekmek istediği konular; ?Trafik kazaları, kayıplar, yaralanmalar, kalıcı sakatlıklar; İstanbul trafiğinde yaşanan sıkışıklık, boşa geçen saatler, stres, kirlilik, zaman ve para kaybıdır. Bununla birlikte sokakların engelliler ve yayalar için yürünemez, kullanılamaz hale gelmesinin artık önüne geçmek. Bisikletin bir ulaşım aracı olarak kullanılmasını sağlamak. İstanbul sokaklarında güvenli bir şekilde yürümek, bisiklete binmek. Tüm bu sorunları, çözüm önerileri ile birlikte karar vericilere ulaştırmak ve verilen sözlerin takipçisi olmak. İstanbul?un mahallelerini ve sokaklarını yaşanır kılmak. "
22 Eylül haftası ?Avrupa Hareketlilik Haftası?. Bu hafta içinde ilk resmi Dünya Otomobilsiz Kentler günü 1998 yılında Fransa?da, konuyla ilgili dağınık etkinlikleri bir araya getiren organizasyonla kutlanmıştır. 2000 yılında Avrupa Komisyonu tarafından, ortak bir etkinlik günü olarak kabul edilmiş ve aynı yıl Komisyon, programı geliştirerek 22 Eylül?ü içine alan haftayı Avrupa Hareketlilik Haftası (European Mobility Week) olarak ilan etmiştir. 22 Eylülde vurgulanmak istenen, kentlerin otomobillere değil, yayalara göre planlanması gerektiği, kent merkezlerinin yayalara açılması ve otomobil kullanımının fazlalaşması nedeni ile oluşan çevre kirliliğine dikkat çekmektir. 2000 yılında 600 şehirde yapılan etkinlikler günümüzde 1500 e yakın şehirde yapılmaktadır.
Trafik problemine ve trafik kazalarına farklı bir açıdan dikkat çekmek ve Ayda bir gün sokak bizim demek için, 27 Eylül 2009 pazar günü saat 13.00-18.00 arası Cihangir Süngü sokağa bekliyoruz?
Kevser Üstündağ 0532 236 31 60, Yeşim Ayöz 0532 484 79 82
http://www.sokakbizim.org, info@sokakbizim.og

Süngü Sokak
http://maps.google.com/maps?f=q&source= ... =UTF8&z=16 (http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=tr&geocode=&q=cihangir,+s%C3%BCng%C3%BC+sokak&sll=41.039743,28.985023&sspn=0.078851,0.181446&ie=UTF8&z=16)

Tuncay Özışık
24 Eylül 2009, 02:45:08
Bu kapsamlı etkinliğin beklediği ilgiyi bulması temennisiyle...

Belirli bir yerde toplanmanın dışında acaba arabasızlık farkındalığınını yaratmak için o gün başka neler yapılabilir acaba?

Halil Atalay
24 Eylül 2009, 10:45:20
güzel bir etkinlik olacak belli

arzuhan
25 Eylül 2009, 14:13:44
halil bey bu etkinliğe katılacak mısınız.. ben katılma planlarında çalıştığım derslerden sizli cihangiri fotolamaya heyecanında olacağım...

sizde geleceksiniz eğer, ders cdlerinizi yanımda getireceğim :)

Halil Atalay
25 Eylül 2009, 14:18:52
evet bende katılacağım aksilik olmaz

kudret
25 Eylül 2009, 14:29:27
bu etkinlik çok hoşuma gidiyor bu pazar atama gideceğim amma size bir sokak etkinliği borcum var sözüm söz geleceğim esen kalın

Halil Atalay
26 Eylül 2009, 17:03:27
Beylikdüzü - B.çekemce Olarak bizler saat 12:00 da Beykent Foxcidy Alışveriş Önünden hareket ettiyoruz katılmak isteyen arkadaşlar buyursunlar

iletişim için 05325280061

arzuhan
28 Eylül 2009, 01:27:47
Selamlar...
İtinalı bir Defter Yokuşunu aşarak vardığımız bir sokak Süngü Sokak..Ve güzel bir afişle karşılıyor etkinlik bizi...Ayda bir gün sokak bizim . 100 metre ileride.. :) Ben gittiğimde etkinlik tam hız devam ediyordu..Trafik bilgilendirme arabası ve çocuklara boyama, bilgilendirme kitapları, trafik broşürleri ve boyama kalemleri dağıtım masası kurulmuş; yere koca bir beyaz afiş serilmiş, plates için minder niyetine kartonlar serilmiş ve Barış Manço şarkıları eşliğinde TRT Çocuk görevlileri çekimlerine başlamıştı..

Önceki katıldığım etkinlikten farklı olarak sokağın sahibi çocuklardı ve tüm yaratıcıklarını sergiliyorlardı...Yürümeye daha başlayamayan bir bebe elinden fırçayı bırakmıyor, büyükannesi onu yerden biraz havalandırınca yaygarayı patlatıyordu... :)

Dak/Sar - Denizde Acil Yardım -Destek Kurtarma Eğitmeni Haşim Gürdal tarafından çocuklara ve herkese verilen eğitim; trafik ile beraber devam eden bir yaşam eğitimi ve sosyal bilinç katkısı oldu. Çocuklara broşürle, sorularla sunulan keyifli ve hayati bilgilendirici bir eğitimdi..Kendisine sonsuz teşekkürler..

Keyifli, katmadeğerli bir gün..Hatta bu işin önderlerinden olan bayanın (maalesef isim hatırlayamadım) mahallelinin bu etkinliğin herhafta olmasına dair beklentilerini belirtmesi sevindirici; bu etkinlikleri düzenlemek içim ortaya çıkarılan devasa bürokrasi engellerine rağmen, önyargılı yaklaşan bürokrasinin yaşanılan güzelliği görmek için yerinde bir görevli bulundurmaması ise olayın üzücü tarafıydı...

Sonrasında devam eden etkinlik için taksim buluşma noktasına devam edildi ve ben arkadaşlarıma orada veda ettim.
Halil Bey'in taksim meydanında dernek bilgisi vermesi ise günün devam eden diğer güzelliğiydi..

Emeği geçen herkese teşekkürlerimle..Ve genel bir cümle ile;sonuçta bir dernek çatısı altında,ortak bir olgu doğrultusunda biraraya gelmiş insanlarız.kişisel çekişmelerin, bireysel küslüklerin dernek olgusuna ve esas bisiklet kültürüne zarar vermemesi dileklerimle..Sonuçta hepimiz aynı tarafta değil miyiz.. :)

Ve resimler taiii kiii:)

http://picasaweb.google.com.tr/arzu.haslak/27_Eylul_AydaBirgunSokakBizim#

sibel.
28 Eylül 2009, 02:16:05
"Aydabirgün sokak bizim" etkinliği için yola çıktım ancak yetişemedim...Ama epeydir göremediğim arkadaşlarla görüşmüş oldum..Bu da kısa günün karı oldu benim için...

Fotoğraf karelerine de girmişim... :D Teşekkürler...
Bi sonraki sokakta , daha çoklu katılımla buluşmak kısmet olur umarım... :D
.
.

arzuhan
28 Eylül 2009, 10:51:11
Günkut; Bende teşekkür ederim beğeniniz için...Ve benim üzerimden sanırım demek istediklerinizi gayet iyi dediniz... ?

Öncelikle kendi durumumu belirteyim..Ben bisikleti olmayan bir bisiklet derneği üyesiyim.Asli olarak gözüksemde, etkinliklerde bulunmayı seven ( inanın bunlara hiçbir katkısı olmadan hemde) ve bu ortamdamki insanları takdir etmemden kaynaklanan bir birliktelik..Bunu belirtmemin nedeni ne kadar acemi ve bisiklet camiasında ne kadar çömez olduğumu anlatabilmek birazda...ama becerime olan güveniniz için de teşekkür ederim tabi..

Evet biraz ahkam keser hale geldim belki ama senin anlattıklarını okuyunca, emin ol senin demek istediklerini de demedim ben...Ne de aklımda yazarken sen vardın...

Bir yıl içinde yapılan etkinliklerde tanıdığım, şahit olduğum, senin dediğin gibi anlamadan yorumladığım olaylar olmuştur;haklısın...ama özette yetişkin insanlarız ve konuşmaların daha çok projeler üzerine değil ?ona alındım, buna darıldım, bir de ben küstüm oynamıyorum? şeklinde olduğunu görünce ; ben de kendi açımdan kendi kendime bir ?alla alla? diyorum sadece..Ve meşguliyet konularının özde bu içerikte olduğunu görünce de üzülüyorum birazda..

Sen yokken forumdan ,senin tabirin ile, atma-tutma olayı ise tamamen rastlantı diyeyim..Geç bir vakitte yazdım, pardon kim online kim değil dikkat edemedim...Yüzyüze konuşmaya bende varım, hem ben sordum da.. ama sen başka birine konuyu pasladın..Bende algıladığımla kalmaya meraklı değilim yanii..

Belli ki bir yerde sinirler gerilmiş, tavır net denmiş ama tavrın neye olduğu belirtilmemiş, ben burdayım onlar gelsin konuşayım haline gelinmiş... Ya bu deveyi güdersin,ya da bu diyardan gidersin hallerinden daha ziyade hepimiz kardeşiz bu öfke ne diye mırıldanmak lazım biyerlerde...

Emeği geçen, bu etkinliklerde buluşmamızı sağlayan, daha iyi bir hayat için uğraşan herkese teşekkürlerimle .....

arzuhan
29 Eylül 2009, 02:39:32
Bir yıl içinde yapılan etkinliklerde tanıdığım, şahit olduğum, senin dediğin gibi anlamadan yorumladığım olaylar olmuştur;haklısın...ama özette yetişkin insanlarız ve konuşmaların daha çok projeler üzerine değil ?ona alındım, buna darıldım, bir de ben küstüm oynamıyorum? şeklinde olduğunu görünce ; ben de kendi açımdan kendi kendime bir ?alla alla? diyorum sadece..Ve meşguliyet konularının özde bu içerikte olduğunu görünce de üzülüyorum birazda..

Sizler bir yıldır yan gelip yatarken zahmet edip de, geriye dönük neler yaptıklarıma ve kimlerle hangi uslupta yazıştığıma bakarsanız yukarda alıntınızı yaptığım paragrafta yazılanların sizin tarafınızdan saçmalamak olduğunu göreceksiniz!Bu kadar saçmalık yeter benim bugüne kadar dernek çıkarları doğrultusunda neler yaptığımı herkes bilir.Ahkam kesecek en son kişilerin isminin haricinde hiçbir şeyi takip etmediğini, okumadığını ve bilmediğini düşünürsek yeni görevinde sana başarılar ve sabırlar dilerim.. :D

Belli ki okuma işinde , yazıda olduğu kadar başarılı değilsiniz..Kendinize yakıştırdığınız uslubunuz konusunda sizi tebrik ediyor; esas sahip olduğunuz fikri zikredip ,kendiniz konusunda beni aydınlattığınız için ayrıca teşekkür ediyorum..

arzuhan
1 Ekim 2009, 13:04:52
Çok taze değil ama çok eski de değil, bir habere rastladım.. Belki okuyanlar olmuştur ama bende paylaşmak istedim

Sokaklara yönelik düzenlemelerin belirtildiği ve dünya örneği olarak new York?un ele alındığı haberde, bir de sokak tasarımına yönelik bir rehbere yer verilmiş...bu rehberde belirtilen maddeleri ve yazıda Türkiye durumunun ufak bir özetinin belirtildiği haberi ayrıca kopyala-yapıştır olarak belirteceğim..

Bu tarz etkinlikler; mahalleliyi kendi sokağını sahiplenmeye ve özellikle esnafın olumsuz önyargısını kırmaya yönelik güzel bir oluşum.. birde olumsuz yaklaşımla ?ben dedim,başaramayacaklar? beklentisine karşı yakılan güzel bir kıvılcım.. emeğe geçen herkese tekrar ve tekrar teşekkürlerimle...

http://www.arkitera.com/h44628-daha-saglikli-toplum-icin-daha-iyi-tasarlanmis-sokaklar.html

1. Güvenlik için Tasarım
Sokaklardaki güvenliği sağlamak için harcanan çaba sonucunu gösterdi ve 1910 yılından beri en düşük seviyeye geldi.
? Sokaktaki herkesin özellikle çocuk, yaşlı gibi daha savunmasız kesim ile yürüyen ve bisiklete binenlerin güvenliğinin ön plana alınması.
? Diğer şehirlerde uygulanan ve başarıyla uygulanan güvenlik yöntemleri şehre uygulanması

2. Ulaşım ve Hareket Etmek için Tasarım
Yürüme, bisiklet ve transit geçişlere öncelik veren güvenli, ulaşılabilir ve elverişli yollar tasarlanması.

3. Şartlar ve Çevre için Tasarım
Sokaklar mahallerin karakterini yansıtır.
? Tasarımların çevreye uyumlu olması, yaparken sokağın tarihini, arazi kullanımını düşünülmesi ve önemli unsurları kapsaması
? Tekil örneklerin korunarak, yürümek, bisiklete binmek için trafikten arındırılmış yeşil sokaklar tasarlanması

4. Yaşanabilirlik için Tasarım
Yürümek ya da bisiklete binmek gibi yaşayanların fiziksel aktivitesini arttıracak sokaklar tasarlanması.

5. Sürdürülebilirlik için Tasarım
Sokaklar çevresel sağlığın artması için önemli ölçüde imkan sunar.
? Su geçirmez toprakların azaltılarak yeşil alanların artırılması
? Sokaklardaki ısı emiliminin düşürülmesi.

6. Görsellik için Tasarım
Büyük şehirler için sokaklarının görsel kalitesi önemli, New York da bunlardan bir tanesi.

7. Maliyet Etkinliği için Tasarım
Sokakların yenilenmesi önemli finansal kaynak gereksinimini de beraberinde getiriyor.
? Sokakların sıklıkla yenilenmesi gerektiğinin düşünülmesi
? Gelecekteki durumun düşünülerek, bunun planlama sürecinin bir parçası haline getirilmesi.

Türkiye'de Durum
Yamalı kaldırımları olan, yükseklikleri bile aynı sokak üzerinde farklılıklar gösteren, bebek arabasını ile bırakın yaya olarak bile sokaklarında zor yürünen sırf bu sebepten engellilerin eve kapanmak zorunda kaldığı şehirlerde yaşayan bizler olarak sokaklar üzerine bir plan ya da aynı dilde buluşmayı hedefleyen bir rehber ile henüz karşılaşmadık. Tekil yayalaştırma örnekleri, öğrenci projeleri ya da "Ayda Bir Gün Sokaklar Bizim" gibi kampanyalar dışında sokaklar üzerine kurgulanmış örneklere rastlamak mümkün değil.