PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sorular...?

ali nejat
09-09-2009, 00:20
Bir gazete köse yazarini okurken kendimle ve bisiklete bakisimla benzesen yanlar yakaladim.
Söz konusu yazar ve yazisi degil önemli olan beni ilgilendiren yani surasi;
Bir arkadasi yazara soruyor "Mademki bunlari bunlari istiyorsun, bunlarin ülkemizde olmadigini söylüyorsun, o halde bunlarin oldugu bir ülkeye gidip yasasana"
yazar da bu soru için "aslinda mantikli bir soruydu bu, sahi niye gitmiyorum baska ülkeye" diyor.

http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/mdbdreux074.jpg

Iste dostlar benim yillardir kafamdaki soru ve sorun da bu.
isin ilginç tarafi benim bir yere gitmeme de gerek yok,çünki ben zaten ülkemizin disinda bir yerdeyim yillardan beri.
Ben ne istiyorum?
Ben bisiklet yollari istiyorum.
evimin kapisindan çiktiktan 20 adim sonra birbirine baglanarak uzuyan bir bisiklet yoluna giriyorum.
birisi 100 m. en yeni yapilani 50m. olan 5 tane Velib' (özgür bisiklet) istasyonu ile çevrili her tarafim.
Sabah ise giderken aldigim bisikleti sehrin her hangi bir noktasina birakabiliyorum.
Evimin yaninda Sehrin biri dogusunda birisi güney batisinda var olan büyük iki ormandan birisi yer aliyor.
Içinde km.lerce gidilecek bisiklet yollari var.Dagayla kucaklasacak bisiklet pistlerine uzak degilim.

Ben bisiklet kullanicilarinin kurumlasmasini istiyorum
çevremde onlarca dernek ve onlarin birlestigi Bisiklet Kullanicilari Federasyonu var.Ayrica Avrupa'nin en güçlü bisiklet örgütlerinden birisi olan Fransiz cyclotorism (bisiklet turizmi) federasyonuna katilmam ve lisans almam isten bile degil.

Ben geleneksellesmis turlar istiyorum..
Bir tanesi geçen pazar yapildi 245 km. Digeri 25.nci yilini kutluyor (bizdekiler daha 3. yilinda problemler yasiyor)) 12 eylül günü 3.000 kisinin katildigi 200 km.lik tur organize ediliyor..sabah erkenden çikacak ve aksama oraya varabilecekler katiliyor,Bir halk kosusu.3 ayri mola ve menüsu bile belli olan yemek ikrami katilim ise çok ucuz.Buna benzer daha neler var.

Ben bisikletçilerimiz ayri ayri yapilanmalar içinde bile olsalar ortak bir takim aktivitelerde birlikte olsunlar ve sürekli dayanisma içinde olsunlar istiyorum
En son 7 Haziran'da bölgedeki tüm yapilar birleserek Bisiklet bayrami kutlandi.
Ben bisikletten yana yerel yönetimler görmek istiyorum
Bizim büyük sehir belediyemiz 400. km bisiklet yolu yapmis, 2013 e kadar 200 km daha yol projesi var.
2007 den beri Velib' uygulamasi var..55 Milyonu geçmis kiralanma sayisi.
Bisiklete sahip çikan bir sehir, bisikletin yayginlasmasini tesvik ediyor.Otomobilleri sinirlandiriyor.Bisikleti savunan afisler asiyor her yere.

Ben ükenin her tarafinda rahatlikla bisiklet binilebilinsin istiyorum.
Burada ülkenin her tarafi rahatlikla bisiklet binilecek düzeyde.

Ben Trafikte bisiklete saygi istiyorum.
Bulundugum ülkede bisikletin yayalar ve otomobiller ve diger ulasim araçlari karsisindaki konumu yasalarca güvence altina alinmis.Sehir içinde 1 m. sehir disinda 1.5 metrre mesafe birakmak zorunda araçlar bisikletle aralarina.Trafik sinavinda sorulan 40 sorudan en az 3 ü bisiklete dair.Ve altyapinin gelismesi ile bisikletin lehine gelisiyor.
Ben eurovelo (avrupa bisiklet yolu) ülkemizdende geçsin istiyorum.
Avrupa'nin önemli iki bisiklet yolu agi buradan geçiyor.Bir tanesine girdigimde (önümüzdeki yillarda tamamiyle bitecek) Karadeniz kiyilarina kadar kesilmeden gidebilirim.

Ben bisiklet kullanicilari katilmasalar dahi Bisiklet derneklerine saygili olsunlar istiyorum.
Olaya fedekarca yaklasan gönüllü dernek çalisanlarina karsi bir saygiyi her yerde hissedebiliriz burada.

Bu istekler çogaltilabilinir elbette ama belli baslillari bunlar.

Bizim yazar devam ediyor;
Ben bu istediklerimi burada olsun istiyorum.
Bunu dediginizde baska bir soru çikiyor ortaya.
Eger sen bunlari gerçekten istiyorsan bunlarin oldugu yerde olsana.
Iyide zaten oradayim .
istediklerim benim ülkeme gelecegine ben zaten baska nedenlerlede olsa bu istediklerimin oldugu yerde yasiyorum.
O zaman problem ne?
ülkemin kendisi istediklerimden dahami önemli?
http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/DSC05200.jpg
ülkemi niçin istediklerimden daha çok seviyorum.
Ben ülkemi seviyorum.Bazi soyut kavramlarini degil.Ama küfürlerini;yemeklerini,hergeleligini seviyorum tipki yazar gibi.Ve daha birçok seyini seviyorum.
O zaman istiyorumki bu istediklerim benim ülkemde de olsun.
Iyide sen zaten bu istediklerinin oldugu bir ülkede yasiyorsun
Evet yasiyorum dogru ama inanin bunlar bizde yok diye bir yanim eksik yasiyorum, üzgün yasiyorum..
Iste dostlar ülkeme, dogdugum büyüdügüm ülkeme bir kez daha gelmeye hazirlandigim su günlerde bunlar geçti aklimdan bir gazete kösesini okurken..
paylasmak istedim..
kalin saglicakla
görüsmek umuduyla
ali nejat
Paris
08/eylül/2009

mr-bike
09-09-2009, 02:04
Ahhhh ahhhhhh biz çalışıyoruz ama birde destek olmayanlar köstek olmasa bari ahhh ahhhh

Halil Atalay
09-09-2009, 10:31
bu yazı diğer sitelere yapışdıracaksın belki insafa gelirler

murat başkanın dediği gibi destek olmuyorlar bari köstek olmayın bizler sahil yolunda bisiklet yolu yapmaya çalışırken bu işden bizim niye haberimiz yok diye yakınan bir bisikletli arkadaş beni bile şaşırtmışdı

mr-bike
09-09-2009, 12:50
Bu hafta sonu cumartesi gece 02:30 gibi geliyor, ancak ertesi gün Kuşadası'na geçecek, 14 Ekim gibi İstanbul' a dönecek. Artık dönüşte

arda
09-09-2009, 20:04
Ali Nejat Ağbi nekadar güzel bir yazı yazmışsınız bu yazınız çok içten olmuş bu konuda bizde çok dertliyiz Aynı şeyleri bende de düşünmedim değil imkanların daha güzel olduğu bir yerde yaşamak Sizin elli yıl belki daha fazla bir zaman önce sahip olduğunuza biz şimdi şimdi sahip olmaya başladık umudumuzu yitirmeden omuz omuza vererek hedefimize ulaşacağımız inancım tamdır Son 1 yılın bilançosuna baktığımda çok büyük yol kat ettik bisiklet parkları bisiklet yolları gibi devamı da zamanla gelecektir umutsuz olmak istemediğimden daha pozitif yaklaştım olaya yazınız için tekrar teşekkür çok güzel bir konuya değinmişsiniz.

ali nejat
09-09-2009, 20:14
arkadaslar sagolun ..(Ayteki beni yine güldürdün..seninle beraber epeyi gülecege benzeriz orada)..
Elmas'in iftar yemegi önerisine çok tesekkürler 13 eylül pazar aksami isterseniz niye olmasin..
yaziya unuttugum önemli bir bölümü daha ekledim.."Trafikte Bisiklete saygi" ile ilgili.Artik okursunuz bir daha zahmet olmazsa..
Bu arada Murat baskan'a defalarca aktarmama ragmen benim programimi anlayamadi..aslinda oda hakli çünki program degisti sürekli ama artik netlesti ..nasipse diyelim hafta sonu Cumartesiyi Pazara baglayan gece saat 02.30 gibi Atatürk havalimaninda olacagiz..Ertesi gün 14 eylül Pazartesi Ege'ye geçecegimiz de dogru ama Istanbul'a tekrar gelisimiz 25 Eylül.
Ondan sonra Istanbul'dayiz 6 Ekim'e kadar ..sonra tekrar Ege ve eger bazi projeler olacak noktaya gelirse 12 Ekim'de tekrar Istanbul..Görüsmek ve birlikte pedallamak umuduyla..

mr-bike
10-09-2009, 00:11
Evet program çok değişti, pazar akşam iftardan sonra bir buluşma uygun olabilir ancak tur yapacak kadar uzun zamanımız olamayabilir, çünkü ertesi sabah işe gideceklerin evlerine erken dönmeleri gerekecek sanıyorum.
Pazar 20:30 Bakırköy sahilinde Bisiklet yolu başlangıcındaki BELTUR Sahil Cafe' de çay içip sohbet etmek üzee buluşabiliriz.

ali nejat
10-09-2009, 20:18
elbette.. bizim amacimiz bisiklet turundan ziyade arkadaslarla karsilasmak..bir merhaba diyebilmek..Beltur sahil cafe'de bulusuyoruz arkadaslar 13 Eylül Pazar aksami saat 20.30 da ..tanismak, hosbulduk demek, karsilasmak ve merhaba demek için oradayim..isteyen arkadasimiz oraya gelebilir..randevu kesilmistir..Görüsmek üzere..

kudret
13-09-2009, 03:08
ali nejat dostum daha öncede pedal sesinden konuşmuştuk yazışmıştık şimdi burdada birbirimizi bulduk ve bu çok güzel evet hep istiyoruz amma nedense uygulamaya gelince bu ülkede herkes atomlarına ayrılıyor 1980 den sonra bu toplum duyarsızlaştırılmıştır kendi haklarına bir haber edilmiştir ve medya malesef insanları bir güdü haline getirerek insanlarımızı avutmuştur 4 üncü kuvvet medya ise ki doğru toplumu koyunlaştırmıştır bir takım dizilerle avutulmaktayız nerde sivil toplum örgütleri ve nerde tüketicinin hakkını koruyan dernekler ve nerde alabildiğince makul sayıda bisiklet dernekleri sadece istanbulda 600 adet bisiklet dernekleri olsa idi acaba ne olurdu üye sayısının 2 milyonu bulduğu bisikletliler derneği sadece istanbulda diyorum o vakit çok güçlü yaptırımlarımız olurdu belkide amma kazın ayağı öyle değil organize olamıyoruz bir türlü kısır çekişmeler ceviz kabuğunu doldurmayacak meselelere takılmışız çocukça muhabbetler yapıyoruz ahmedin sakalı niye uzun mehmedin sacı niye kısa diye ve bazen düşünüyorumda acaba bizde aşağılık kompleksimi var acaba millet olarak gevura gevur diyoruz gevurun icad ettiği her şeyi kullanıyoruz şimdi bu çifte standart değilmi batı toplumları kendi aralarında kapıştılar durdular sonunda hadi dediler avrupa birliği adamlar birleşti yahu biz daha kendi aramızda birleşemeden avrupa birleşti herkes parasından vazgeçti yeni bir para biriminde buluştu bu rasyonellik değilde nedir birleşiyorlar ve tek bir para birimine geçiyorlar ve bakıyoruz yuro türk parasını yemiş avrupa rönesansı yaparken akla hizmet yolunu açarken evet biz de kendi rönesansımızı yaratmalıydık bu yapılamamıştır bu ülkenin bu duruma gelişinin öyküsü 200 yıl öncesinden başlıyor ve bugünde bitiyor altı milyon işsiz sanayileşememiş bir türkiye kendi arabasını yapamamış bir türkiye kendi teknolojisini yaratamamış bir türkiye dışardan alınan kredilerle nefes alan bir türkiye üretemiyen bir türkiye dışarının pazarı olmuş bir türkiye dışarının malları ile rekabete girecek kaliteli mallar üretemeyen bir ülke uçak yapamıyoruz uzay otobüsü yapamıyoruz dünya vahşi bir orman bu ormanda silahınız güçlü olmazsa vay halinize ne kadar karşıda olsam bu duruma amma karşı olmakla bir şey elde edilmiyor
evet zengin bir ülke olsa idik bu ülkeninde bisiklet yolları olurdu herhalde bazen düşünüyorumda kuveytte zengin birleşik arap emirlikleride amma ordada avrupadaki gibi acaba bisiklet yolları varmı birde araplar bisiklete biniyormu kitlesel olarak
benim norveçte gördüğüm gerçi kışın binen yoktu çünki çok soğuk oluyordu haziran temmuz ağustos ayları gelince millet deliler gibi bisiklete biniyordu hele danimarka amman kardeşim olmaz böyle şey
norveç kralı bisikletle geçerken herkes saygıyla eğilirdi ben 1980 de böyle bir norveçle karşılaştım belediye başkanının oğlu belediyede şöförlük yapıyordu bunlar bu ülkenin anlayacağı anlayışlar değildir korkunç bir kültür farkı vardırki bu gerçek bisiklette kendini göstermekte idi ve hatta bütün avrupa ülkelerinde
her zaman ve her vakit batının akılcı rasyonel anlayışını desteklerim amma sömürücü yönünü değil
konuyu dağıtmayayım evet bisiklet yolları istiyoruz trafikte bisiklete saygı istiyoruz bisiklet dernekleri çoğalsın istiyoruz en kısa mesafeye insanlar bisiklet kullanarak gitsin istiyoruz
ali nejat dostum kendini üzme bu ülkede yollar çok dikenli ha işler yoluna belki girer amma galba biz göremiyeceğiz

arzuhan
14-09-2009, 11:50
Ne güzel cümle kullanımı ve isteği ne kadar da net belirten talepler....
bize ufaklığımızda "ben" ile başlayan cümlelerin maalesef ne kadar da "ben"cilce olduğu öğretildi ve maalesef aslında hayatımıza giren çoğu güzelliğin ise "ben" ile başladığı hep pas geçildi..

unutturuldu hep aslında herşeyin "ben" ile başladığı..bu yüzden de hep "biri"lerinden beklendi isteklerimizin gerçekleştirilmesi.. ama aslında isteklerimizi gerçekleştirilmesi de hep o ayıplanan "ben"cillerden geldi..

Sitemlenmek, umudu yitirmek, karamsarlığa kapılmak yerine istemesini bilmek ve daha da önemlisi ne istediğimizi bilmek büyük bir değer...

Ve herşeyde olduğu gibi "ben istiyorum" ile başlayan işleri, daha çok sahipleniyor ve daha çok takip etmiyor muyuz.. "biz" demek güzel, "birilerine" yarar sağlamak için çalışmakta güzel ama "ben" istemeliyim ki önce daha samimi olsun herşey değil mi..

Derneğimiz ne mutlu ki, bu isteklere sahip "ben"cillerden oluşuyor, ve isteklerinizi "ben" de istiyorum... Dilerim ki hep birilerinde görülen, imrenilen, onlarda var niye bizde yok denilen herşeyin hep "ben" istiyorum diyen halkla oluştuğunu gören bilince sahip oluruz... Tabi hep "ben" diyen , "siz" ve "sizin gibiler" sayesinde... Teşekkürlerimle...

Ve ufak bir not... Hoşgeldiniz... :)

arzuhan
16-09-2009, 14:48
Ataol Behramoğlu'nun çok sevdiğim bir şiiri vardır.. Paylaşmak istedim izninizle...
Nedense tek olduğumuzu düşündüğümüzde ve kendimi çaresiz hissettiğimde hep bu şiir gelir aklıma...

Ben tek başına ne yapabilirim
Diye düşündü biri
Ve hiçbir şey yapmamaya karar verdi

Diye düşündü bir öteki
Ve yalnızlığının kuytuluğuna çekildi

Diye düşündü bir üçüncü
Ve tek başına düşünmeyi sürdürdü

Diye düşündü yüz binler
Ve tek başınalıklarını sürdürdüler