PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Değerli Bisikletsever Kamuoyuna,

mr-bike
25-08-2009, 23:06
Epey bir süredir defalarca yaptığımız yazılı ve sözlü uyarılara rağmen, MBD nce düzenlenmesi düşünülen Gökova Körfez Bisiklet turunu destekleyen hatta katılımcı olarak derneğimizin adı yayınlanmıştır. Bu konuda herhangi bir geri adım atılmadığını ve herhangi bir açıklamada bulunulmadığını üzülerek izlemiş bulunmaktayız.
Bildirilerin bazılarında ismimiz vardır bazılarında yoktur ve bu durum kafa karıştırmaktadır..Bizi zor durumda bırakmaktadır.

Nedenlerini gerektiginde daha etraflı olarak açıklama hakkımız saklı kalmak kaydı ile, simdilik Ekim ayı başında ve sonunda yapılacaği duyurulan ve sayılari iki adet olan Gôkova Bisiklet turları ile Derneğimizin ne katılımcı,ne destekleyeci olarak herhangi bir pozisyonu bulunmamaktadır. Her iki olusumdan bu konuda resmi olarak bir davet almış da değiliz .

Birinci organizasyonu hayata geçirmeye çalışan Muğla Bisiklet Derneği ile diğer kardeş dernekler gibi bir çok alanda birlikte davranmış olmamız bu düzenlenen aktivitelerde yer alacağımız anlamını taşımamaktadır.
Gökova Bisiklet turlarının bu yıl 3.ncücü organize edilmektedir.Ne ilk inden nede ikincisinden de bu anlamda herhangi bir davet almadık.
Kaldı ki turların kamuoyuna açıklanmasından önce derneğimizin tavrı, bir anlamda olayın birlik içinde kotarılması yönünde olmuştur ancak bu başarılamamıştır.

Gôkova turu eğer bir bisikletçi bulusması ise, tur sadece 4 günlük bir gezinti olmasinin ötesinde Tûrkiye Bisiklet hareketinin gelişmesine vereceği önemli mesajlarla, daha genişletilmiş yapısıyla katkılarda bulunmak durumundadır. Böyle bir yaklaşımın izlerine rastlamadığımız gibi, daha öncede belirttigimiz gibi, Gerek Ulusal ve gerekse Uluslararası planda temsil yetkisi taşıyan birçok önemli gelismeye ön ayak olmuş Derneğimizin bu tarz bir aktivitenin dışına itilmeye çalışılması yaptığımız gözlemler dahilindedir.
Bu anlamıyla da yapacağımız önemli katkılar bisikletin gelismesi açısından göz ardı edilmiştir.

Unutmayalım ki elbette küçümsememekle birlikte Gôkova turları ülkemizdeki bisiklet hareketinin belirleyici unsurları olmadigi gerçegi bizzat düzenleyenlerin birlik disi tutumlari ile açığa çıkmış bulunmaktadır.
Bu anlamda yapilan bu iki tur ile hiçbir ilişkimiz bulunmadığını bir kez daha bisikletsever kamuoyuna açıklamak zorunlulugu ile karsi karsiya kalmis olmak ne kadar üzücü olsa bile, bisiklet hareketimizin dogru çizgiyi yakalamak için daha uzun yolu oldugunu bir kez daha göstermiştir.

Bütün bu olumsuzluklara rağmen Derneğimiz Bisikletli bir yasamin ülkemizde hayata geçirilmesi içjn kendi yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Yaptığımız somut çalışmalar, yapacaklarımızın göstergesidir.

Saygılarımızla,
Bisikletliler Derneği
Yônetim Kurulu

Halil Atalay
26-08-2009, 10:28
bizde başka bir tarihde gökova turu yapabilirmiyiz?

mr-bike
26-08-2009, 10:46
Bisiklet turizmine Örnek oluşturmak için 1999' da Marmaris ve çevresinde farklı illerden gelen dostlarla 3 günlük tur düzenlemiştik. Farklı bir tarihte hatta farklı yerlerde yapabiliriz.
http://i102.photobucket.com/albums/m114/murats/marma111.jpg
Marmaris ormanlarında ( arkada yalancı boğaz )

sezgihan
26-08-2009, 20:00
kapodokya civarı tur içinde konuşabiliriz arkadaşlar biz bu yıl gezi tecrübesi ve rota tecrübesi edinme imkanı bulduk .

sevgiler .

merak edenler için ;

http://sezgihan.blogspot.com/search/?q=kapodokya

ali nejat
27-08-2009, 00:04
Degerli arkadaslar,
elbette birçok yere turlar yapilabilir ..bir çok tur geleneksellestirilebilir..Tûrkiye bisikleti Gôkova'dan ibaret degildir..

Yukaridaki açiklamada anlatilmak istenen çok baska birsey.
Adi katilimci diye lanse edilen dernegimizin bu isin içinde olmadigi aktariliyor kamuoyuna.Bir yandan bu yapilirken bir yandan da
Dernegimizin katkilarinin görmezden gelinip, olayin disinda birakilmaya çalisilmasi anlatiliyor.
ikincisi ise, bu geleneksellesmesine çalisilan turun 3. yilinda iki basli hale gelisi aktariliyor.
Bununda ötesinde olayin adi eger "bisiklet bulusmasi" ise, bunun adina layik bir sekilde sadece bisiklet turu olmasinin ötesinde boyutlara kaydirilmasi gerektiginin alti kisaca çiziliyor.
Burada dernegimizin sahsinda bir çizginin,durusun,bakisin gözlerden uzak hale getirilmeye çalisilmasi var.

BD nin tavri, eger bir yerde bisikletçiler bir damar yakaladilarsa bunun dejenere olmamasi ve bu damarin hakkiyla bisiklete hizmet etmesi seklinde olmaktadir.
Bu yaklasimin uzaginda kalindigi noktada BD olayin disinda durmanin daha dogru olduguna inanmaktadir.
Unutmayalim ki, elbette turlarimiz,gezilerimiz önemlidir elbette bisiklet turizmi önemlidir ama BD ni dernek yapan,sivil toplum biiklet kullanicilari örgütü yapan sadece bu özellikleri degildir bunun çok daha ötesindedir.
saygilarimla
ali nejat
BD Avrupa temsl.

Tuncay Özışık
27-08-2009, 20:19
Merhaba,

Geçmişte olan olayları bilemiyorum ama sanırım oldukça ciddi sonuçları oldu ki bu yazılar yazılıyor. Maalesef ülkemizde her alanda öreklerini gördüğümüz "çoğalma sonrası bölünme" bisiklet camiasında da çokça yaşanmakta. Kimler neyi paylaşamaz bir türlü anlayamamışımdır, anlayamadan da bu Dünya dan göçüp gidecem.

Neyse, "Kalan bisikletliler bizimdir!" demek pek yanlış olmayacak galiba.

Yapalım bir Bisikletliler Derneği Antalya Güzellikleri turu...

Hayırlısı diyelim

mr-bike
27-08-2009, 22:23
birlikten güç doğar sözü laf ile değil icraat ile gerçekleşebilir.

ali nejat
27-08-2009, 23:38
ülkemizde bisikletin gelişmesi adına yapılacak hertürlü açılımda, bisiklet kullanıcıları örgütleri, yerel ve sektör üçlüsünün kendi aralarındaki açık ve de iyi niyetli koordinasyonu da bizlerin duruşunu belirlemektedir.Bu anlamda Gökova' da yaşanan sapmalar bizi, bu sürecin dışında durmaya itmiştir..

cumlesi herseyi çok açik ifade etmektedir..o dedi bu kodu meselesi degil elbette..prensipler..
Yillardir ülkemizde bisiklet hareketinin sacayagini üç gücün üzerinde ifade ettik.(bisiklet kullanicilari örgütleri+sektör+yerel) sayfalarca "uzun"yazilar yazdik en son "sponsorluk kavrami "yazimizi 2004 deki arsivinden bosuna çikarmadik..
oradaki ifademizde altini çizdiklerimiz : (bakiniz viewtopic.php?f=71&t=666 (http://www.bisikletliler.org/forum/viewtopic.php?f=71&t=666) )

"Burada hassas olduğum ve olunması gereken nokta olayın ana belirleyici gücünün kim olduğudur.Ve olayın neye hizmet ettiğidir."

"Burada asil olan güç bisiklet kullanıcıları ve onların örgütüdür.O yapılması gereken şeye karar verir.Ondan sonra olayın gerçekleştirilmesi için partnerler arar ve bulur."

"Bütün bu çalışmalarda ana belirleyici güç ulusal ve uluslararası bisiklet hareketiyle bağlantılı bisiklet kullanici örgütüdür."

iste bu noktada Günkut'un "sapma" diye nitelendirdigi olay, BISIKLET KULLANICI ÖRGÜTLERININ yerine baska güçlerin geçirilmesi suretiyle "ati arabanin önüne degilde arabayi atin önüne koyma" hatasi yapilmistir.

Buda daha önceleri yazdigimiz

"Genel olarak bisiklet hareketinin, yeteri derecede bagimsiz olamamis, yönetimlerin kuyruguna takilmis..sektörün varyasyonlari arasinda sikismis,gerçekten bisiklet kullanicilarinin hak ve varliklarini bagimsizca savunamayan bir hareket olarak eksik gördügümüzü (istisnalara ragmen) ifade etmeye çalistik..."
cümlemize tipatip uymaktadir.

Ve dolayisiyla biz, hem kendi içimizde, hemde birlikte davranmaya çalistiklarimizla yanlis belledigimiz seyleri tartismaktan,dogru bellediklerimizi savunmaktan ve prensip kavgasi vermekten geri kalmadik,kalmayacagiz ve kalmamaliyiz da .
Bu konu böyle anlasila..

Artik fazla söze de gerek yok benim açimdan. Söyleyeceklerimizi defalarca söyledik temcit pilavi gibi ortaya sürmeninde anlami kalmadi. Anlayan anliyor,anlamayan anlamiyor,anlamak istemeyen istedigini yapiyor.
Sonuç olarak artik hayatin içindeki pratik en dogruyu söyleyecek olan konumundadir.
iste dernegimizde bu açidan eksigiyle fazlasiyla, dogrusuyla yanlisiyla kendisini bisikletli yasam olayinda gittikçe gelisen yapisiyla göstermektedir ki, omuz verilmesi gereken, katilinmasi gereken nokta burasidir.
sevgi ve saygilarimla

dilek
29-08-2009, 16:29
Sevgili Bisikletliler derneği yöneticileri;
Sitenizde derneğiniz tarafından bu yıl III. Yapılacak olan Gökova Pedallarımın Altında Bisiklet Buluşması (GPA ) ile ilgili doğrusu pek anlam veremediğim bir takım yazıları şaşkınlıkla okuyorum.3 yıldır GPA organizasyon komitesinde yer alan birisi olarak karşılıklı bir polemiğe girmeden bazı konulara açıklık getirmek için bu maili yazıyorum.
Birincisi ; GPA organizasyonlarının hiç birinde derneğinizin ismi yer almamıştır.Bu konu ile ilgili muhatabınız Muğla Bisiklet Derneği olup , bu dernekle bizim Muğla Bisiklet Topluluğu olarak hiçbir ilgimiz yoktur.

İkincisi her yıl aynı tarihler arsında yapılan ve III.nün yapılacağı da (Muğla Bisiklet Topluluğu tarafından 7 ay önce başvurusu yapılmış ve hazırlıklara başlanmıştır), ilan edildikten sonra , GPA III den yaklaşık 15 gün önce, aynı ay içine ,aynı rotada Muğla Bisiklet Derneği tarafından amacının ne olduğunu anlayamadığımız bir tur düzenlenmiş ve ?Gökova turları ? diyerek tarafınızdan aynı kefeye konmuştur.

Aynı ay hemen hemen aynı tarihlerde önceden belirlenmiş aynı rotada ve III. Yapılan bir tur varken ,taklidinin yapılmasının amacını bisiklet kamuoyunun takdirine bırakıyorum.

Üçüncüsü; GPA(Gökova Pedallarımın Altında Bisiklet Buluşması) her türlü hiyerarşiden uzak, elit bir sınıf özleminde olmayan, bisiklete gönül vermiş her bisiklet severin katılabileceği bir bisiklet buluşmasıdır.
GPA I, II ve III de kimseye ya da kuruma özel davette bulunulmamıştır.İlan verildiği andan itibaren ?maalesef -kontenjanla sınırlı olmak kaydıyla ,katılmak isteyen herkese açık bir organizasyondur.

Hazırlık aşaması 6 ayı aşan bir dönemi kapsamakta yapılan sponsor görüşmelerinde ; bisikletin kent içi yaygın kullanımın artırılması, bunun için kent içi alt yapının oluşturulması, bisiklet ve çevre ilişkisi kurularak, bisiklet ve bisiklet sporunun yaygınlaştırılması ve desteklenmesi ile ilgili bilgilerin yer aldığı bir dosya sunulmaktadır.
İdari kuruluşlar, belediyeler, yerel yapılanmalar, odalar , dernekler ve kentin ileri gelen esnaflarının ve bisiklet firmalarının sponsor oldukları düşünülürse bu dosyaların sunumu(gerek sözlü gerek Barko- vizyon sunumları yapılmaktadır) ile yaşam içinde bisiklet ve bisiklet sporunun alt yapısının oluşturulması ile ilgili nasıl bir uğraş verildiği anlaşılacaktır.

GPA? nın sadece 5 gün boyunca yüksek sesle bağırmasına gerek yoktur. Sürece yayılarak bisikletle ilgili sürekli ve düzenli bir biçimde mesajlarını vermekte ve çabalarının sürdürmektedir..5 gün boyunca da Körfezi çevreleyen tüm kasabalarda bisikletlilerin rüzgarı esmektedir. Egeden esen bu rüzgar bazı bölgelerde rahatsızlığa mı neden olmaktadır diye düşünmekten kendimi alamıyorum.

Bu yılda 150 katılımcı ile bir şenlik havasında geçecek olan, dostlarla beraber pedallamanın keyfini yaşayacağımız, Ege köylerinden, kasabalarından anılarla ayrılacağımız, orman ve kıyılarda tekerlek seslerimiz bırakacağımız, GPA anı ormanına geçen yıl diktiğimiz 500 fidana ek yeni 500 fidan dikerek geçişimizi kalıcılaştıracağımız bir tur daha yaşayacağız.
Bisiklete gönül vermiş tüm dostları aramızda görmekten mutluk duyarız. Bu yıl olmazsa en azından seneye GPA IV ?de...

Tüm bisiklet sevdalılarına sevgi ve selamlarımla

Dilek BULUT
GPA organizasyon komitesi üyesi

oRCo
29-08-2009, 18:21
ilk iletiniz bayaa içerikli olmamısmı:):):):):):)?

oRCo
30-08-2009, 18:15
sankiii:)

akdenizlim2005
30-08-2009, 20:09
(İdari kuruluşlar, belediyeler, yerel yapılanmalar, odalar , dernekler ve kentin ileri gelen esnaflarının ve bisiklet firmalarının sponsor oldukları düşünülürse)
bu kadar sponsordan bahsediyorlar peki duyduğum kadarıyle katılımcı bisikletçilerden neden para topluyorlar o konudada açıklama yaparsa dilek hanım seviniriz

bisikletcanavari
31-08-2009, 01:17
ilk iletiniz bayaa içerikli olmamısmı:):):):):):)?

Belliki Dilek Hn.sırf bu iletiyi yazabilmek icin Dernegimize uye olmus... :)

Evet sırf GPA hakkındaki bazı yanlış anlaşılmalara açıklama getirmek için bu iletişim platformuna üye olmuş olması muhtemel. Bundan daha güzel ne olabilir ki?

tirtkaptan
31-08-2009, 01:27
Arkadaşlar merhaba, Dilek Hanım şu anda haftasonu tatilinde olduğu için cevap yazamıyor, sorularınızın cevaplarını organizasyonu komitesi üyesi olarak ben cevaplayayım.
1. Orco nickli arkadaşımız Dilek Hanımın mesajını bayaa içerikli bulmuş, yazılan eleştirileri geçiştirerek basitçe cevap vermek eleştirileri dile getiren kişiye haksızlık olurdu, yönetim kurulu adına yazılmış mesaj oldukça kapsamlıydı ve verilecek cevapta bu kadar ayrıntılı olmalıydı.

2. Trinitiy72 nickli arkadaşımız " Dilek Hanımın sitemize ( derneğinize değil ) ileti atabilmek için üye olmuş " demiş, doğrudur. Hakkımızda yazılmış bir yazıya cevap verebilmemiz için bu siteye üye olmamız gerekiyor, ayrıca GPA organizasyonu ile ilgili düşünce ve fikirlerinizi bizim forumumuza da ( http://gokovapedallariminaltinda.com/forum/index.php ) yazmış olsaydınız, üye olmamız gerekmezdi.

3. Akdenizlim2005 nickli arkadaşımız GPA bütçesini merak etmiş. Dernek üyesi olarak defalarca turlara katılmış olmalısınız, her ne kadar hiç birine Muğla Bisiklet Topluluğu üyeleri davet edilmemiş olsada, turlarınızın ne kadar zevkli ve organize edilmesi zor şeyler olduğunu tahmin edebiliyoruz. GPA3 160 katılımcıyla gerçekleşecek, 4 gün boyunca ücretsiz sabah-öğlen ve akşam yemekleri verilecek, katılımcılar konaklama ücreti vermeyecek, bütün katılımcılara oldukça kaliteli GERÇEK BİSİKLET FORMASI ( piyasayı herhalde az buçuk biliyorsunuzdur ) hediye edilecek, 4 gün boyunca bir bisiklet tamircisi ve yardımcısı içi malzeme dolu bir minibüs ile katılımcıları takip edecek, 4 gün boyunca iki kamyonet 160 kişinin kamp malzemelerini taşıyacak, Bodrumdan feribotla Datça Körmen Limanına geçiş yapılacak ( kişi başı 25 TL ) ve daha pek çok şey...
Sevgili Akdenizlim2005 Nickli arkadaşımız, bu şartlar altında siz hiç para toplamadan bir tur düzenlediğiniz takdirde size toplanan paraların neden toplandığını anlatırım ama size ufak bir tüyo vereyim bu şartlar altında tur düzenlemek için para toplamak da yetmez, ailenize ve işinize ayırdığınız zamandan feragat edip 6 ay çalışmanız, bir sürü saçma sapan saldırıya cevap vermeniz üstelik sizi baltalamaya çalışan rakiplerinizle mücadele etmeniz gerekiyor.
Bütün bunları para toplayarak değil, gönüllük usulüyle çalışacak iyi bir ekip kurarak, hepsi birbirinden çalışkan ve can-ı gönülden iş yapacak il temsilcileri bularak ve en önemlisi her biri gerçek bir bisikletçi olup, tur adabını ruhuna kazımış birbirinden değerli 160 katılımcı bularak yapabilirsiniz.
Hem belki bir gün siz de bize katılabilirsiniz.
Not: Hiç yarışlara katıldınız mı bilmem ama ben gittiğim yarışların hiç birinde bir öğün makarna ve pamuklu bir t-shirtten fazlasını bulamadım.
Sonuçta Dilek Hanımın da belirttiği gibi GPA'nın kapıları gereken şartları karşılayan herkese ardına kadar açık yeter ki siz gelmek isteyin, GPA3 olmazsa GPA4 de misafirimiz olursunuz.
Sağlık ve esenlikler dileklerimizle
Fırat Okutucu

eteker
31-08-2009, 11:55
Tüm Bisikletliler Derneği Üyelerine ve Kamuoyuna,

25 Ağustos 2009 tarihinde saat 22:06 da mr-bike takma adına sahip Yönetici arkadaşımın yazmış olduğu talihsiz yazıya cevap yazmak amacıyla sitenize üye oldum. Bunu baştan belirteyim de sonradan hazımsızlık yapmasın. Burada söylediğim tüm sözler benim kendi fikirlerimdir ve lütfen cevaplar sadece bana yönelik olsun.

Ben Ankara?da Devlet Su İşlerinde Yazılımcı olarak görev yapıyorum. Yaşım 46. Çocukluğundan beri tek aşkım bisiklet ve onunla gidebildiğim yere kadar gitmek. Fakülteyi bitirdikten ve bir iş sahibi olduktan sonra kendime bir hedef koydum. Her yıl yeterince paramı biriktirip bisikletimle turlar yapmaya karar verdim. Çok şükür bu yaşıma kadar da hedeflediğim yoldan ayrılmadan bisikletimle tek başıma yada can ciğer dost arkadaşlarımla yollarda pedal bastım. Ben ne Gökova Bisiklet Topluluğu Organizasyon komitesindeyim ne amacı sadece GPA bisiklet buluşmasını baltalamak olduğunu düşündüğüm MBD nin bir üyesiyim nede başka bir bisiklet ile ilgili bir derneğe üye değilim. Ben sadece bireysel bir bisiklet severim ve 3 yıldır GPA bisiklet buluşmasına katılmış, hatta bu buluşmanın 2008 yılında yapılan 2. ne 7 yaşındaki oğlum ve eşimle katılmış bir bireyim. Esasında amacım zaten kafanızda kurmuş olduğunuz önyargılı yaklaşımı kaldırmak değil. Amacım tamamıyla kötü niyetle yazıldığına inandığım yazılara kendi görüşümle cevap vermek. Buna da bir bisikletsever birey olarak hakkım olduğuna inanıyorum.

Değerli mr-bike takma adlı bisikletsever dostum ve onu destekleyici mesaj gönderen diğer dostlar.

Kuruluş amacı bisikleti sevdirme, bisiklete binebileceğimiz ortamlar hazırlamak ve daha fazla bisikletseveri buluşturmak vs. olan bir çok bisiklet derneği olduğu hepimizce malum. Kuruluş amaçları hepimizin amaçları olan bu dernek ve kuruluşların tüm çalışmaları ve yaptıkları hizmetler için kendilerine teşekkür ederim Ancak baktığım zaman benim bisiklet hayatıma kazandırdığı ne oldu diye düşünmeden edemiyorum. Ben hala Ankara? da trafikle mücadele ediyorum. Ben hala bisikletin üzerindeyken araç sürücülerinin saygısız tavırlarına muhatap oluyorum. Bisiklete binmenin risk olduğunu, hayatımı tehlikeye soktuğumu söyleyen aile bireylerime (eşim ve oğlum hariç) derdimi anlatmaya çalışıyorum. Ben onlara bisiklete binmezsem zaten ölürüm öleceksem bırakın bisikletimin üzerinde öleyim demekten bıktım usandım. Sözlerimi yanlış anlamayın lütfen daha sizin gibi nice derneklerin kurulmasını, mücadele etmesini yürekten istiyorum ve Ülkemizi yöneten idarecilerin de bir gün doğruyu göreceğine inancımı hiçbir zaman kaybetmedim Bunu belki ben göremem ama oğlumun ve gelecek nesillerin göreceği umudunu hiç kaybetmedim.

Bisiklet turlarımın hepsinde sıkıntılı anlar yaşadım. Kimi yerde araçlarca sıkıştırıldım. Yeri geldi bisikletime çarptılar yeri geldi yanımdan araçla geçerken uzanıp elleriyle beni itip düşürdüler. Bunları niye anlatıyorum ki zaten tüm bisikletle yola düşen cesur yürekler bunları yaşamıştır, onlar bilirler.

Şimdi Muğla Bisiklet Topluluğunun düzenlemek için turdan 6 ay önce çalışmaya başladıkları, Muğla Valiliği ve Güzergah boyu geçtiğimiz Belediye Başkanlıklarının denetiminde gerçek bisikletsever sponsorların katkılarıyla düzenlenen GPA hakkında sizleri kendi görüşlerimle bilgilendirmek istiyorum. Bana ve bisiklet hayatıma neler kattığını sizlerle paylaşmak istiyorum.

1. Arkadaşım yazmış, GPA kurumsallaştırılmaya çalışılıyor diye. Bu arkadaşıma cavabım hala uyumakta olduğu ve o derin uykusuna devam ettiğini söylemek olacaktır. Belki bozulacaksınız ama GPA zaten kurumsallaşmış bir organizasyondur. GPA için çalışmalar 6 ay öncesinden başlar. Arkadaşlarımız önce güzergah, konaklama, ulaşım, güvenlik, bir önceki turda yaşanan aksaklıklar neler bunların çözümleri nasıl olur gibi ve aklımıza gelmeyen bir çok konuyu kapsayan dosyalar hazırlayarak Muğla Valimize arz ederler. Belediye Başkanlarıyla birçok toplantı yaparlar. Sponsor arayışlarına devam ederler. Bu arada maalesef sponsor olmak isteyen sayısı gittikçe artmaktadır. Neden maalesef dedin derseniz yani üzüleceksiniz bu duruma diye. Ama baştan söyledim hazımsızlık yok. Bu maddeyi özetlemek gerekirse Muğla Bisiklet Topluluğu hiçbir kurum yada derneğin yapamadığını Türkiye? de yapmıştır. Buradan o cesur yüreklere bir kez daha sevgilerimi yolluyorum ve onları ayakta alkışlıyorum. Yapamadığımı yaptıkları için onlara saygı duyuyorum. Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az.

2. GPA beni bisiklet hayatıma ne kazandırdı? Benim için en önemli konu zaten bu. GPA-I de yollarda yalnız olmadığımı gördüm. Gittiğimiz güzergah boyunca Jandarma eskortluğu ile bomboş yollarda pedal bastık. Arkamızda bir ambulans olması, yemek yiyeceğimiz noktalarda hazırlıkların yapılması, yerleşim yerlerine girerken bize gösterilen sevgi gösterileri. Kendimi bisiklet yarışlarında yarışan bisikletçiler gibi sanmak çok güzel bir duygu. En güzel duygu ise devamlı yollarda bizi sıkıştıran araçların biz geçene kadar bizi beklemeleri hatta bizi alkışlamaları ve saygı göstermeleriydi. İlk tur olmasına rağmen sorunsuz ve en önemlisi kazasız ve belasız bir şekilde turu tamamladık. Ayrılık zamanı geldiğinde hüzünlendim. Ne çok cesur yürek tanımıştım. Bunu hayal bile edemezken olmuştu işte. Her bisiklet turuna çıktığımda eşim doğal olarak tedirginleşir ve bunu bana yansıtırdı. Söyleniyordu hep, başına bir iş gelecek vs. vs. GPA-II de buna bir çözüm buldum. Oğlum 7 yaşındaydı, bisikleti küçülmüş ve hala yedek tekerleriyle biniyordu. Onu hiçbir zaman zorlamadım. Ne zaman arkadaşları onunla dalga geçmeye başladı benden yedek tekerleri çıkarmamı istedi. Bende ona bisiklete binmeyi öğrettim ve yeni bir bisiklet aldım. Sonra yavaş yavaş birlikte pedal bastık. Hatta Ankara? da Ekim ayında yapılan bisiklete saygı buluşmasına onunla beraber katıldık. O gün tam 50 km pedal bastı benimle. Artık kıvama geliyor diye düşündüm. Önce eşimle sonrada Muğla Bisiklet Topluluğu Organizasyon komitesindeki Can beyle irtibata geçtim. Annesinin arkadan arabayla gelmesi şartıyla kabul ettiler ve işin işine eşimde girdi. Bundan daha güzel bir mutluluk varmı dostlar bir bisiklet turuna ailemle gidiyordum. Yaşadıklarımı görecekler ortamı göreceklerdi. Oğlumun bisiklet ufku genişliyecekti. İlk gün oğlum Muğla Valimizle tanıştı arkadaş oluverdiler ve ardından oğlumla çok güzel pedal bastık. Herkesin onunla ilgilenmesiyle, geçerken hadi gayret, aslansın sözleriyle bizimki gaza gelip rampaları tırmanıyordu. Akşamları beraber çadırımızı kurup küçücük evimizde günün yorgunluğunu gideriyorduk. Dostlarımızla sohbetler ediyorduk. Oğlum turun maskotu olmuştu. Yaşı ufak olduğu için mazı rampasında ve diğer rampalarda annesinin yanında arkadan takip etti bizi. Datça? da bisiklet ile ilgili sinevizyon ve bilgilendirme toplantılarında paylaşım ve bilgilerimiz artmış oldu. Sonuç olarak hayatımızın en güzel anlarını orda dostlarımızla beraber yaşadık. Bana bu mutluluğu kim yaşatırsa alnından öperim onun. Bu sene yine aynı heyecanla GPA-III e , sevgili cesur yürekli dostlarımın arasına katılacağım anı sabırsızlıkla bekliyorum. Bir bisiklet sever bundan daha başka ne isterki.

3. GPA katılım ücretleriyle ilgili geçen sene de yazılar oldu, bu senede oldu ve olmaya da devam edecektir. Ama bu tamamen katılımcıları ilgilendiren bir durum bence. Bana sorarsanız o turda yaşadıklarımın bedeli olarak az bile bu ücret. Ama bir başka arkadaşıma fazla gelebilir. Bunların hepsini saygıyla karşılarım. Bana göre GPA ve katılımcıları benim bir ailemdir. Ne zaman GPA başarısını hazım edemeyen birinin bu ücret konusunu acımasızca çekiştirmeye başladığını ve bunu kullanarak GPA Kurumuna zarar vereceğini görürsem aileme yapılan bir saldırı gibi değerlendirir ve bende acımasız yazılar yazabilirim. Sonuç olarak parayı ben veriyorum düdüğü de ben çalıyorum bu sizi neden bu kadar ilgilendiriyor. Sizlerin iyi niyetlerle bu yazıyı yazmadığınıza yürekten inanıyorum. Ama sizler gibi çıban başları her zaman çıkacaktır. Onlara en güzel cevabı biz katılımcılar verecektir. Biz katılımcılara düşen tek şey var mutluysak ailemize sahip çıkmak olacaktır. Bence daha da korkun. Çünkü GPA sadece kurumsallaşmakla kalmayıp kocaman bir aile olmuştur. Bunları yapmayı siz sadece hayal edip durun. Ha ne zaman böyle bir organizasyona kalkışır ve başarırsınız o zaman saygıyla sizlerinde önünde eğilir sizleri de ayakta alkışlarım.

4.Bu yazıyı yazma amacınızın bazı tur organizasyonlarında Derneğinizin adının geçmesi olarak belirttiniz. Ama ne yazık MBD kurucularını eleştirip bu yaptıklarının yanlış olduğunu belirtip derneğinizin, bu dernekle ilişki içinde olmadığını net bir şekilde açıklamak yerine GPA yı hedef seçtiğinizi görüyorum. Halbuki yıllarca GPA için mücadele eden Organizasyon Komitesi hiçbir zaman Muğla Valiliği ve alt kurumlarıyla Sponsorlar dışında kimseden yardım talep etmemiş, hiçbir dernek yada topluluk adını kullanmamış, ayakları üzerlerinde Muğla İlini en iyi şekilde temsil etmişlerdir. Kendinizi ve derneğinizi bu kadar açık ve net şekilde ayaklar altına almayın lütfen. Bu saatten sonra ağzınızla kuş tutsanız bana bisiklet ve bisikleti sevenlere hizmet ettiğinizi yutturamazsınız. Bence o dernekten en kısa zamanda istifa edin ve bisiklet topluluğunu daha fazla lekelemeyin.

Hayatımda yazmış olduğum en ağır yazıyı bana yazdıranlar dışında Derneğinizde üye olan tüm bisiklet sevdalılarından ve tüm bisiklet camiasından bu yazıdan dolayı özür dilemeyi de kendime borç sayıyorum. Ancak aileme saldıran ilk siz oldunuz. Bana sadece savunmak düşer.

Sevgiyle kalın.
Ergün TEKER

albatros
31-08-2009, 13:39
Herkese merhaba,
Burada hepimizin ortak paydası bisiklet sevgisi. Birbirimize fazla uzak değiliz.
Bisikletliler arttıkça organizasyonlar ve çeşitliliği de artacaktır. Amatör organizasyonların da başarılı olanları büyüyecektir. Amatör organizasyonlar büyüdükçe inanılmaz derecede karmaşıklaşabilir, insanlar özel zamanlarından çaldıkları zamanları baş koydukları iş için hesapsızca harcarlar. Bu yüzden amatör ruh çok kıymetlidir. İmtihan değil ihtimam etmek gerek. Ufak tefek şeylere alınganlık göstermemek, tersine övmek ve desteklemek gerek.
Organizasyonlar, eş dost tanıdık çevresinden uzaklaştıkça, hele işe para toplama ve ortak harcamalar da karışıyorsa, ne kadar iyi niyetli olunsa da, yanlış anlamalar, kaçınılmaz olarak artar. Bu yüzden, organizasyonun sağlıklı gelişimi ve devamı için profesyonelleşmesi iyi olabilir.
Bu topiğin üslubu,başından sonuna, ortak bir keyfi paylaşanlara yakışmıyor.
Kötü niyetli olanlar, rol çalmaya çalışanlar, amatör gibi görünen profesyoneller zamanla mutlaka deşifre olur. Bu camia pek büyük değil.
Sevgiyle kalın.

bisikletcanavari
01-09-2009, 02:01
Konunun iskeletini oluşturan yazıları okuduğumda şu kanıya vardım. Bisikletliler Derneği diyor ki GPA organizasyonu 5 günlük, 150 bisikletlinin toplandığı, 5 gün boyunca Gökova Körfezin de doğayla iç içe geçirilen güzel bir tur olmasının yanında ''Bisiklet'in bir ulaşım amacı olması'' konusunun daha da ön plana çıkarılması gerekliliği üzerinde duruyor. Fakat benim bildiğim kadarıyla GPA2' yi organize eden ve GPA3'ü organize edecek olan organizasyon komitesi, bu turun kapsamında bahsedilen olgunun daha arka planda kalacağını açıklıyor. Açıkçası benim de gönlüm tur kapsamında Türkiye'nin bisiklet hareketinde önemli adımların atılacağı güzel panellerinde yer alması fakat Organizasyon Komitesi'nin de kendince ve oldukça haklı nedenlerden dolayı bu olgunun üzerinde duracak etkinlikler düzenlemiyor. GPA 2'de bir katılımcı Ören Termik Santraline pankartlı protesto düzenlenmesini talep etti ve bir miktar ısrarcı oldu. Belki katılımcının talebi çok iyi şeylere hizmet ediyor olabilir, fakat tur kapsamında böyle bir etkinlik bulunmadığından ve daha önceden katılımcılara duyurulmadığından böyle bir etkinliğin düzenlenmesi sözkonusu bile olamazdı...

Her şahsın, her kurumun, her oluşumun kendince fikirleri ve felsefesi vardır. Bu fikirlere bizim özgürlüğümüzü kısıtlamadığı müddetçe saygı gösternin görevimiz olduğuna inanıyorum. Bizi burada bu konuları irdelemeye iten tek bir sebep var. ''Bisiklet'' .... Amaç ortak... Ama tercih edilen yol farklı... Bisiklet camiasında her derneğin yukarıdaki belirttiğim unsuru gözeterek ''yapıcı'' eleştirilerde bulunması gerektiğine inanıyorum. Camia küçük. Yapılacak ise daha çok şey var. Herkes kendince bu yükün bir yerinden tutuyor. Farklı yollardan ilerliyor. Ama önemli olan yeri geldiğinde tek bir yumruk olup önemli bir sorunu ortadan kaldırılabilmektir. İşte bu noktada oluşum da bir eksiklik var. Umarım zaman içerisinde bu boşlukta doldurulur.

GPA turlarında Bisikletliler Derneği'nin bu turu desteklediği kanısına varılabilecek herhangi bir duyuru v.b. kaynağa ulaşamadım. Eğer varsa ki böyle bir durum kamuoyuna bir açıklama yapılması yerinde olmuş. Şayet GPA turunun Bisikletliler Derneği tarafından desteklendiği kanısına varılabilecek herhangi bir bilgi yoksa, bu yazıda bence gereksiz olmuş... Açıkçası ben çok isterdim bu turun 500 ve hatta daha fazla katılımcı ile yapılmasını... Fakat şuanki altyapı ile bu mümkün değil...

GPA'nın organizasyon komitesince belirlenmiş bir anlayışı, bir felsefesi vardır. Bu felsefeyi benimseyen katılır ya da tebrik etmekle yetinir. Benimsemeyenin ise turun amacını değiştirmeye yönelik yaptırıcı fiiliyetlerde bulunmasını doğru bulmuyorum. Ancak teklifte bulunulup, değerlendirilmeye alınabilir.

Umarım tartışmanın özünü iyi kavramış ve anlatmak istediklerimi yeterince anlaşılır bir biçimde anlatabilmişimdir. Bisiklet adına yapılan her etkinliği kendime mübah görüyorum. İyi günler dilerim....

mr-bike
01-09-2009, 02:44
Enes onu özünden sapmaya başladı, ilk yazıyı dikkatli okurmusun ?
GPA şunu yapmalı bunu yapmalı, şunu öne çıkamalı demiyoruzki,

bisikletcanavari
01-09-2009, 08:07
Gôkova turu eğer bir bisikletçi bulusması ise, tur sadece 4 günlük bir gezinti olmasinin ötesinde Tûrkiye Bisiklet hareketinin gelişmesine vereceği önemli mesajlarla, daha genişletilmiş yapısıyla katkılarda bulunmak durumundadır.

Murat Abi ben buradan bu anlamı çıkarıyorum...

Ayrıca, hakkaten onca duyurulara ve ilanlara baktım, GPA organizasyonlarının hiç birinde ''Bisikletliler Derneği'nin GPA Bisiklet Buluşması'na destek verdiği'' ni kanıtlar herhangi bir cümleye rastlayamadım....

eteker
01-09-2009, 11:28
Değerli bisiklet sever arkadaşlarım,

Bu konu başlığının ilk başında dikkatsizce yazılmış bir yazının bizleri nereye götürdüğünü fark edemiyoruz.

Bisiklet derneği yöneticilerinden Günkut NEBİOĞLU arkadaşımın yazısını okudum. Dernek olarak bisiklet adına yaptığınız tüm çalışmalarınızdan dolayı sizlere teşekkürü borç bilirim. Bundan sonra da yapmayı hedeflediğiniz tüm çalışmaların bisiklet camiası için olumlu gelişmeler getireceğine inancım çok yüksek. Gerçekten büyüksünüz. Türkiye genelinde bisiklet için çalışan 4 büyük dernekten birisiniz. İnanın sizlerle sade bir vatandaş olarak gurur duyuyorum. Bazı konuları anlamakta sıkıntı çektiğimi de belirtmek istiyorum. Yazınızda 4 büyük bisiklet derneği ile amatör grupların çalışmalarından söz ediyorsunuz. Bu amatör gruplarında bir araya gelerek büyük dernekler oluşturması gerektiğini söylüyorsunuz. GPA oluşumunun da turistik bir organizasyon olduğunu iddia ediyorsunuz. Bir gün yok olup gideceğini de belirtiyorsunuz. Diyelim ki bu dedikleriniz oldu. Ben böyle bir olay olduğunda inanın çok üzülürüm. Her şeyden önce kendi adıma bir öz eleştiri getirmek istiyorum. Bisikleti çok sevmeme rağmen sizin yaptığınız hizmetlerin hiç birini ben yapamadım. Bisiklet için mücadele eden bir oluşum kurmak yada bir oluşuma üye olup katkı sağlamak bunların hepsini yapabilirdim. Yapmadım ne yazık. Bu yüzden tüm bisiklet camiasından özür diliyorum. Bundan sonra yapar mısın derseniz cevabım hayır olacaktır. Belki bende mücadele ruhu yok. Belki de şu yaşanan olayları gördükten sonra gözüm daha da korktu. Sizleri tanımıyorum. Sizler hakkında ön yargılı kararlar almak bana yakışmaz.

Ben sadece anladığımı aktarmaya çalışayım, lütfen yanlış olduğum yerlerde beni uyarın. Bu sayede bende bilgi sahibi olabilirim. Bisiklet için en büyük oluşumun, her il bazında sizin gibi büyük bisiklet dernekleri kurulması gerektiğini söylüyorsunuz. Toplumsal bir yapılanma oluşması gerektiğini söylüyorsunuz. Bunlar bence de çok doğru şeyler.

Her il bazında amatör bisiklet grupları olduğunu da söylüyorsunuz. Bunların tek bir çatı altında toplanması ve bir dernek oluşturması gerekliliği kaçınılmaz gibi görünse de şu an yaşanan en büyük sıkıntının bu grupları bir araya getirmek olduğu ortada.

Şimdi gelin Muğla ilini ele alalım. Muğla?da, Muğla Bisiklet Bisiklet Topluluğu ve Muğla Bisiklet Derneği diye 2 amatör yapılanma var. Siz diyorsunuz ki bunlar arasında anlaşmazlık var. Bu doğru gibi görünüyor. Muğla Bisiklet Derneğindeki bazı arkadaşlar GPA-I ardından Muğla Bisiklet Topluluğundan ayrılmış ve bir Dernek kurmuşlardır. Bunlar olağan durumlar.
Bir grubun içinde doğal yaşam döngüsü içinde sporunu yapmak isteyenler olabileceği gibi hırslı, illa ben lider olacağım ne dersem o olur diyenlerde olabilecektir. Bisiklet aşkı ile bir araya gelmiş bu ufak grup, bu hırs dolu bireyin hizmetine girmek istemeyebilir. Buda çok doğal. Bu grup bisikletten para kazanmıyor ki. O mu veriyor onların maaşını.Hepsinin bir mesleği var. Yollar ayrılıyor doğal olarak. Bu anlattıklarım sadece Muğla ilinde değil o sözünü ettiğiniz tüm amatör gruplar böyle oluşmuştur. Kırıcı ve hırslı bireyler, liderlik savaşı vermeye devam ettiği müddetçe de bu olacaktır.

Şimdi elimizde bir gerçek var. Her il de fikir ayrılıkları nedeniyle oluşmuş bisiklet sevdalısı gruplar var. Tek ortak yanları bisikleti sevmeleri. Peki ne olacak. Şimdi Ülkenin bu 4 büyük bisiklet derneği hayalini kurduğu büyük oluşumu sağlamak amacıyla bu gruplardan kendilerine yakın olanları seçip diğerlerini ortadan kaldırması gerekecek. Başka türlü bisiklet için tek ses olamayız değil mi? Burada hiçbir dernek kendi üzerine bir şey alınmasın. Bu bir senaryo sadece.
Şu anda bulunduğumuz noktaya gelelim. Muğla ilinde hırs ve nefret duygularından arınmış bir grup bisiklet sevdalısı kendi çabalarıyla Muğla ilinde Geleneksel olan bir tur organize ediyor. Bu arkadaşların hiç birinin bir turizm bürosu olmadığı gibi saygı duyulacak meslekleri var. Tek amaçları var. Bisiklet sevdasıyla yanan cesur yürekleri bir araya toplamak ve onlarla birlikte ülkemizin en güzel doğa ortamında pedal basmak. Hiç birinin liderlik saplantısı yok. Hepsi birbirine saygılı, katılımcılara ellerinden gelen yardımı yapıyorlar. Bu faaliyetlerini yaparken bağlı oldukları tek makam ise Muğla Valiliği. O dört büyük bisiklet derneğinin yapamadığını yapıyorlar. 150 bisiklet sevdalısını 5 gün boyunca illerinde misafir olarak ağırlıyorlar. Katılım parası denilen ücret karşılığı. Hesap kitap yapmasını bilen herkes bu parayla bu çarkın dönmeyeceğini bilir. Neyse sözü fazla uzatmayalım böyle bir grup bisiklet sevdalısı arkadaşımız var ve biz ne yapıyoruz. Otobüs yada arabamıza bisikletimizi atıp tura katılıyoruz sadece. Diğer taraftan hırslı ( ben hırsına bizzat tanık oldum GPA-I de) lider olmak arzusuyla tutuşan bir diğer grup bu sene her ne hikmetse aynı dönemde bir tur daha yapıyor. Olabilir buyursun yapsınlar. Onlarda bir kitle toplayacaktır elbet. Keşke onlarda bahar ayında yapsalar da herkes onların turuna da katılabilse. Benim kişisel bir önerim. Dikkate alınır yada alınmaz. Ama bu arkadaşlar bu tur için Sizin Derneğinizin adını kullanarak katkı sağladığını söylemişler.

Siz diyorsunuz ki bizim bu işle hiçbir bağlantımız yok. Çok güzel. O zaman derneğinizin adını bu hırs dolu arkadaşlar kötüye kullanmışlar. Bu konu başlığında hedef alınması gereken kimdir o zaman arkadaşlar. Tüm bisiklet camiasına soruyorum bu soruyu. Elini vicdanına koyan kim olduğunu söylesin size. Birde bizim Muğla Bisiklet Derneği ile aramızı açmaya çalışan faaliyetlere biz alet olmayız gibi talihsiz bir laf daha ediyorsunuz. Pes vallahi.

O zaman akla şöyle kötü bir senaryo daha gelmez mi. Siz Muğla ilinde elemek istediğiniz grubu belirlemişsiniz. Anlaşılan Muğla Bisiklet Derneği sizin amaçlarınıza daha iyi hizmet edecek bir grup. Siz seçiminizi yapmış gibi görünüyorsunuz.

Tüm bisiklet dostlarına burdan şunu söylemek istiyorum. Döndük dolaştık yine ülkenin kanayan yarasına bastık. Bize bağlı olan ve hizmet eden zavallı bireylerden oluşturacağımız kitlelerle bisiklet camiasında lider biz olacağız. Siyasi yapılanmaya benzer bir yapıda siz kuracaksınız anlaşılan.

İş bu noktaya gelince bizler gibi olayı dışardan izleyenler ve bisiklet için mücadele eden bir çok kitle küstürülüp hedeflerden uzaklaşmış olunmaz mı?

Ben sade bir vatandaş olarak sizden şunu rica ediyorum. 4 büyük dernekten biri olmanız şu anda içine düşmüş olduğunuz durumdan sizi kurtaramaz. Büyüklük yürekte olmalıdır. GPA bu gün yapılıyor biz katılıyoruz. Siz onu yok etmek isteseniz de istemeseniz de biz hep o cesur yürekli arkadaşlarımızın yanında olacağız. Büyüklük yeri geldiğinde özür dilemeyi de gerektirir.

Bu konu başlığına dahil olduğum ve yazdığım yazılardan dolayı kendi üzüntüm dışında diğer bisiklet sevenleri de üzdüğüm için tekrar camiadan özür diliyorum.

Sözlerimi sizin yapamadığınızı yaparak noktalamak istiyorum.
Muğla Bisiklet Topluluğunda ve Organizasyon Komitesinde görev alan tüm kocaman yürekli arkadaşlarımdan bu konu başlığı ile sizleri hedef aldığımız ve yıpratıp üzdüğümüz için ÖZÜR DİLİYORUM.

Sevgiyle kalın
Ergün TEKER

eteker
02-09-2009, 11:23
Değerli G.Nebioğlu arkadaşım ve diğer Yönetici Arkadaşlarım,

Yazılarımın tamamında bireysel olarak bu konu başlığı altında bilinçli olarak yada farkında olmadan yapılan bir yanlışlığı savunmak ilkesini benimsemiş olduğumu sizlere defalarca belirtmiş olmama rağmen yazılarınızda hala olayı farklı boyutlara çekme ısrarınızı benim gibi tüm bisiklet camiasının da anlayacağını umut ederek yazınıza cevap vermek istiyorum.

Konu başlığında belirttiğiniz Dernek adınızın yanlış kullanılması hususunda dile getirdiğiniz rahatsızlığı anlatırken sözü GPA Buluşmasına getirdiniz ve dolaylı olarak Muğla Bisiklet Topluğu nu hedef aldınız. Bunu tüm camia anladı ama bir tek siz anlayamadınız. İşte ben burada devreye girip muhatabınızın Muğla Bisiklet Topluluğu değil Muğla Bisiklet derneği olduğunu söyledim. Siz hala bunu idrak edemedi iseniz ben daha size ne diyebilirim ki. Şunu bütün açık yürekliliğimle belirtmek isterim Muğla Bisiklet Derneği ile her hangi bir problemim olmadığı gibi yazımın bir yerinde bahsettiğim gibi bahar döneminde bir tur organize etmiş olsalardı seve seve katılır bisiklet seven arkadaşlarımla pedal basardım. İlk yazınızda ?Bu nedenle durumu ajite ederken bizim üzerimizden GPA propagandası yaparak MBD' ne vurmanızı ya da vurdurma çabanızı etik görmemekteyiz.? ifadesini gördüğümde inanın çok üzüldüm. Bir kere GPA hak etiği yeri çoktan bulmuş ve asla propagandaya ihtiyaç duymayan bir organizasyondur. Bir diğer konu koskoca bir bisiklet derneği bir başka bir bisiklet derneğine nasıl vurabilir yada vurdurulabilir. Bu kimin aklına gelir dostlarım. Kim böyle aptalca bir şeyi hayal edebilir. Sizce çok akılsız ve aptal birimiyim. Buna tek cevabım olur HAYIR. O halde amacım sadece muhatabınızın Muğla Bisiklet Derneği olduğu ve yazıdaki talihsizlikten dolayı Muğla Bisiklet Topluluğundan özür dilemeniz gerekliliği idi. Görüyorum ki bu onurlu olayı gerçekleştiremeyecek yüreklere sahipsiniz. Ayrıca benim hiç aklıma gelmemişken kendinizi MBD ye vurabilecek bir güç olduğunuzu mu zannettiniz de böyle bir ifade kullandınız. Ben sizin bu güçte olacağınıza zaten inanmıyorum. Siz bu gücü kendinizde bulabilir misiniz.? Siz şimdi yine yanlış anlayıp hala bizi MBD ye saldırtmak istiyor düşüncesine kapılacaksınız ama öyle değil. Benim tek bir arzum vardı. Bakın 2. yazınızda ne demişsiniz. ?Bizler bisiklet adına yapılan hertürlü faaliyeti desteklerken, ve bu anlamda mümkün olduğunca var olanlarla (dernekler) bir arada durulmasını ilke edinirken böyle bir anlam çıkarmanız bizleri, anlatmak istediklerimizi anlatabilmek adına fazlası ile yormaktadır.? Benim gibi hiçbir şeyden habersiz bir insan çıkıp sizi yorabiliyor yada üzebiliyor. Duygularınızı ne güzel ifade etmişsiniz. Amacım sizi yormak veya üzmek hiç değilken olay bu noktalara geldi. Sizleri üzmüş olduğum için kendimden utanıyorum. Peki siz Muğla Bisiklet Topluluğundaki arkadaşları yorup üzmediniz mi? Onlardan sadece onları üzmüş olduğunuz için bile özür dilemeniz gerektiğine inancım, siz beni ister yalaka, ister tarafçı veya her ne ilan ederseniz edin hepsini kabul ederek devam etmektedir. Beni bu bisiklet camiasında ne kadar küçük düşürmeye çalışırsanız çalışın dibe de vursam bu düşüncemden asla vaz geçmeyeceğim ve savunacağım. Yalnız şundan emin olun bir gün bir yazı da taraflı olarak sizi hedef aldıklarını görürsem tüm içtenliğimle söylüyorum sizin içinde aynı mücadeleyi yapacağımdan kimsenin şüphesi olmasın. Ben zaten yazılarımın ağır olması nedeniyle tüm bisiklet camiasından özürümü dilemiştim.

Bisiklet için örgütlenilmesi gerektiğine inanmayan bence de bisiklet hainidir. Kurtuluş Savaşımızın eşsiz lideri Mustafa Kemal Atatürk. bu savaşın düşmana ilk kurşunu atan bir tek kişi veya çeşitli illerde örgütlenen çetelerden başlayarak alevlendiğini ve sonuçta Türk Milletinin eşsiz ruhu ve yüreği ile kazanıldığını belirtmektedir. Ama onun eşsiz liderliği olmasaydı bu zafer kazanılmazdı. Türkiye? de örgütlenmek çoğu zaman yanlış kişilerin başa geldiği durumlarda amacından çıkmaktadır ve o yanlış kişiler kanunlarla, tüzüklerle öyle bir oynarla ki seçme ve seçilme hakkı dediğimiz özgürlükler bireylerin elinde akar gider. Bunu da hatırlatmak istedim sadece. Olması için mücadele ettiğiniz örgütlenmenin tüm bisiklet camiası için hayırlı olmasını da yürekten diliyorum. Çalışmalarınızda sizlere başarılar ve aydınlık yarınlar diliyorum.

Bir konunun altını daha çizmek istiyorum, bu yazılar nedeniyle benim dikkatimi çekti, inanıyorum sizin dikkatinizi de çekmiştir. Esasında düşman değiliz ama şu an için karşılıklı bir fikir tartışması içinde bulunuyoruz. Ben sizi eleştirdim hem de bayağı ağır yazılar yazdım sizde cevaplandırdınız. Sizde doğal olarak yazılarınızı ağırlaştırdınız. Esasında doğal bir süreç bu. Sözünü ettiğiniz, özgür her bireyin yapması gereken bir olgu. Fakat her ne hikmetse Ne sizin dernekten veya sitenize üye olan arkadaşlardan ne de GPA turuna katılan cesur yüreklerden çıt çıkmıyor. Kimse bu fikir tartışmasına katılmak cesaretini göstermedi. Nedeni birazda kendimizde mi arasak acaba? Hani alıştık toplum olarak etkisiz bireyler haline getiriliyoruz diye söylenenlere ama ben şunu gördüm süreç içerisinde, ben bir fikir sundum veya bir topluluğu savundum karşılığında siz beni bir tarafın adamı karşı tarafın düşmanı ilan ettiniz. Ne kadar keskin bir davranış olduğunu anlayabiliyor musunuz acaba. Sizler daha esnek olmalısınız ki yorumlar ve fikirler çoğalsın. Siz kestirip atarsanız sen şunun adamısın bunun düşmanısın diye ne sizin fikirlerinizi nede benim fikrimi savunan hiçbir birey kalmayacak. Toplumu etkisizleştirme faaliyetlerinden ne olur bisiklet camiası uzak dursun. Sonuç olarak ben bisikleti seven herkesi seviyorum ve onlarla pedal basmaktan onur duyarım.
Ayrıca isterseniz gelin karşılıklı el uzatalım ve bu sıkıcı tartışmaya artık bir son verelim. Savunduğum fikirlerin hala arkasında durmak kaydıyla sizleri üzüp yorduğum için tüm bisiklet camiası önünde derneğinizden özür diliyorum ve sizlere sevgilerimi yolluyorum.

Son olarak size sadece tek bir sorum var bunu büyük harflerle cevaplamanızı istiyorum.
Muğla Bisiklet Topluluğu düzenlemiş olduğu organizasyon için Derneğinizin adını kullanmış mıdır, kullanmamış mı dır? Buna cevap verme yürekliliğini gösterdiğinizde her şey aydınlanmış olacaktır. Bana sadece size teşekkür edip yoluma devam etmek kalır.

Sevgiyle kalın
Ergün TEKER

MFG
02-09-2009, 14:05
Değerli üyeler;

Ben de bir bisiklet meraklısıyım ve yaklaşık 14 yıldır bisiklet sporu ile ilgileniyorum. Bu forumdaki tartışmadan haberim var ve dayanamayarak cevap vermek üzere üye oldum. Bu hususu şimdiden söyleyeyim ki ileride eleştirilmeyeyim.

2 Yıldır GPA?ya katılıyorum ve yaşamış olduklarımdan son derece memnunum. Çünkü bu güzel organizasyonun hazırlanmasında birçok değerli insanın emeğinin geçtiğini biliyorum ve bu insanların ne kadar ?insan? olduklarına da bizzat şahit olmuş bir kişiyim. Şahit olmamışlar içinse bu onların kaybı şekliyle olaya yaklaşıyorum.

Şu hususu belirtmek isterim; biz Türkler, maalesef ?segmenter? yani bölünebilir bir toplum yapısına sahibiz. Bunun nedenlerine çok özet olarak indiğimiz zaman; geçmişten gelen göçebe kültür yapımız ve kültür yaratmaktan ziyade kültürler arasında bir köprü vazifesi görmüş olmamız sayılabilir. (Detaylı bilgi için bakınız; Doç. Dr. Erol Göka-Türk Grup Davranışı, Doç. Dr. Erol Göka ? Türk?lerin Psikolojisi) Göçebe kültürün uzantısı ve Osmanlı?daki değişmez yapı sayesinde, bizim toplumumuzda bireyin ancak cemaat içinde değerli olabileceği, başlı başına bir değeri olmadığı da içimize yerleşmiş başka bir kültürdür. (Bkz İsmail Cem-Türkiye?de Geri Kalmışlığın Tarihi, Prof. Dr. Bülent Tanör- 1876?dan 1960?a Türk Anayasalaşma Hareketleri) Bir yönüyle Osmanlı?nın din-tarım toplumu olması da bu kültürün oluşumunu desteklemiştir. (Bkz. Prof. Dr. Emre Kongar- 21. Yüzyılda Türkiye) Bu sayede bizim toplumumuzda hala iç başarıdan ziyade dış başarıya önem verilir ve ?Biz Bilinci? değil ?Sen-Ben? bilinci hâkimdir. (Bkz.; Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu-İçimizdeki Biz, Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu-İyi Düşün Doğru Karar Ver.) Ne demek bu ?Sen-Ben? bilinci? Çok kabaca anlatımıyla; sen bilinci dendiğinde ?Benim bir değerim yok, sen güçlüsün, bu nedenle sen güce sahip olmaya devam ettiğin sürece senin dediklerine itaat ederim.? demek. Ben bilinci ne demek? ?Ben güçlüyüm, benim gücüm var olmaya devam ettiği sürece benim dediklerime itaat edeceksin? demek. (Bkz.; Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu-İçimizdeki Biz) Yıllardır Osmanlı?nın uyguladığı monarşik iktidar ve tüm bu çeşit iktidara sahip ülkelerde dayatılmaya çalışılan sistem ve oluşturulmaya çalışılan kültür de doğal olarak budur. İşte yüzyıllardır bizlere uygulanan hem yönetim sistemi hem de sahip olduğumuz bu kültür nedeniyle içimizde bugün de yaşayan ?Sen-Ben? bilincini aşıp, ?Biz Bilinci?ne bir türlü ulaşamıyoruz. Oysa demokrasi ?Sen-Ben? bilincini değil, ?Biz Bilinci?ni öngören bir sistemdir. İşte ülkemizde demokrasinin yerleşememesinin en önemli sebeplerinden birisi de budur. Bunu sadece yönetim biçimi olarak algılamamak gerekir, çünkü demokrasi aynı zamanda bir yaşam biçimidir. (Bkz.; Prof. Dr. Emre Kongar-Demokrasimizle Yüzleşmek, Prof.Dr. Emre Kongar-Demokrasi ve Laiklik)

BD?nin ve üyelerinin bugüne kadar bisiklet sporuna yaptıklarına saygım sonsuzdur fakat kusura bakmayın dernek üyelerinin buradaki yazılarında ben bir ?Biz Bilinci? örneği göremedim. Kibirle yazılmış yazılarla bir ?Biz Bilinci? oluşturamazsınız, çünkü bu sayede diğerini ötekileştirip bütünden koparırsınız. (Bkz. Stefano D?Anna-Tanrılar Okulu, Bkz.; Prof. Dr. Emre Kongar-21. Yüzyılda Türkiye ve diğer sosyal psikoloji ile ilgili bilimum yayınlar.) Bisikletin gelişimine katkı sağlayan her oluşum sizlere de bir katkıdır, çünkü hayatta her şey birbiri ile karşılıklı iletişim halindedir. İşin içine girmeden yapılan şeyin güzelliğini yaşamadan burun kıvırma, bana göre alınması gereken doğru bir tavır değildir. ?Biz bilinci?ne sahip olmadan insanları bir araya getirip ortak hedeflere yönlendirebilmek de ne kadar kurumlaşırsanız kurumlaşın kanaatimce mümkün değildir. Bugün birçok büyük şirketin ne kadar kötü yönetildiğine bizzat şahit olmuş bir kişiyim.

Ben, BD?den ve diğer derneklerden, davet beklemek yerine, böyle bir harekete katılmayı talep etmelerini, destek vermelerini beklerdim. BD, Muğla Bisiklet Derneğini ve diğer dernekleri, bisiklet sporu ile ilgili diğer oluşumları da desteklesin bunda bana göre ayıplanacak bir şey yok, ama amatör oluşumlar da lütfen küçümsenmesin, davet beklemeden yapılabildiği kadarıyla eğer ihtiyaç varsa destek olunsun. GPA?ya katılan bisikletliler olarak Muğla?nın köylerinden geçerken oradaki çocuklara nasıl örnek olduğumuzu, onlara nasıl bisiklet sevgisi aşıladığımızı görmenizi isterdim. Bize ?Hello hello? diye bağıran çocuklara ?Merhaba? diyoruz. Yıllardır bisikletli olarak gördükleri turistler yerine Türk bisikletlisi ile karşılaşıyorlar. Biz onlara farklı bir kültür gösteriyoruz, onlarla oturuyoruz, konuşuyoruz, Türk insanı ile yakınlaşıyoruz. Halkını tanımak, örnek olmak, vizyonunu genişletmek bırakınız bisiklet sporunu Türk aydınları olarak bizlerin görevi değil midir? İşte bu organizasyon bize en başta bu şansı sağlıyor ve sırf bu nedenle saygıyı hak ediyor. (Aydının özellikleri ile ilgili olarak bkz.; Gregory Petrov-Beyaz Zambaklar Ülkesinde, Prof. Dr. Emre Kongar-Kültür Üzerine)

Malcolm X?in çok güzel bir sözü var; ?En güzel nasihat örnek olmaktır.? diyor. Biz bisiklet camiası olarak birbirimizi yermek, küçümsemek, bölünmek yerine önce insanlara örnek olmayı, onlara sevgi aşılamayı öğrenmeliyiz. Bu iş, örgütlenmeden önce BİR SEVGİ ve SAYGI İŞİDİR. İnsana sevgidir, doğaya sevgidir, başkasının haklarına saygıdır ve bisiklete sevgidir. Yani önce iç başarıyı yakalamalıyız ki sonrasında dış başarıya odaklanalım, iç başarı sağlandığında hedef odaklı bir yönetim, zaten dış başarıyı getirecektir. Tıpkı GPA organizasyonunda olduğu gibi.

Kurumsallaşmak, bisiklet sporu için tabi ki önem ifade eder bu konudaki görüşlere sonuna kadar katılıyorum. Çünkü kurumsallaşma aynı zamanda idareye karşı bir baskı grubu oluşturmaktır. Fakat iki yıldır başarıyla devam eden ve çok büyük bir işin altından kalkan bir organizasyonu ?hımm siz yok olmaya mahkûmsunuz, turizm temellisiniz, kurumsal değilsiniz? gibi sözlerle yıpratmak birleşmekten, bütünlükten bahsettikten sonra kanımca açık bir çelişki yaratmaktadır. Madem kurumsallaşmadan ve birlikten bahsediyorsunuz, bu yapıyı kurumsallaşmaya teşvik için niçin kendi deneyimlerinizi samimi olarak ?davet beklemeden? paylaşmıyorsunuz? Bir yerde birden fazla bisiklet sporu ile ilgili kurum olabilir deyip sonra neden tek bir derneğin başında olanın yerine başkasının geçmesinin yollarını gösteriyorsunuz? Yani illa aynı konudaki tek derneğe mi üye olmak lazım veyahut yasada aynı konuda birden fazla dernek olamaz diye bir kural mı var? Birleşme olacaksa bu şekilde bir bilincin devamı ile birleşme falan olmaz, geleneksel ?segmenter? toplum yapımız her zamanki gibi devreye girer ve ayrılmalar, bölünmeler olur. Zaten Muğla?da olan ayrışmanın da yazılanlardan anladığım kadarıyla yukarıda anlattıklarımın kısa bir özeti olduğu bellidir.

Uzun lafın kısası; vallahi ben bu sene de GPA III ile bu güzelliği, bu birlikteliği yaşayacağım için çok mutluyum. Bu güzellikleri kaçıranlar düşünsün diyorum ve herkesin ?biz bilincine? sahip olmak için elinden gelen gücü ve çabayı bundan sonra göstermesini temenni ediyorum. Tabii bir yönüyle de seviniyorum çünkü; ?antagonist? (karşıt) etkiler, karşısındaki hareketin daha da gelişmesine yardımcı olur. Bu nedenle de buradaki yazışmaya katılanların hepsine çok teşekkür ediyorum. Cevap verenlere de cevap vermeyeceğim, çünkü içimden gelenlerin hepsini yazdım.

Saygılarımla

M. Fatih Güçlü

hasan
02-09-2009, 15:32
bence artık sacmalamayı bıraksın herkes kendi işine baksın.... isteyen istediği yerde istediği tura katılsın ama lütfen kimse huzursuzluk hazımsızlık yaratmasın.... Bende GPA III e katılıyorum.

BU kadar cekişmelerin nedeni nedir acaba cok merak ediyoırummm...... Biri bana anlatsın....

bisikletcanavari
02-09-2009, 23:37
Fakat her ne hikmetse Ne sizin dernekten veya sitenize üye olan arkadaşlardan ne de GPA turuna katılan cesur yüreklerden çıt çıkmıyor. Kimse bu fikir tartışmasına katılmak cesaretini göstermedi. Nedeni birazda kendimizde mi arasak acaba? Hani alıştık toplum olarak etkisiz bireyler haline getiriliyoruz diye söylenenlere ama ben şunu gördüm süreç içerisinde, ben bir fikir sundum veya bir topluluğu savundum karşılığında siz beni bir tarafın adamı karşı tarafın düşmanı ilan ettiniz.

Ergün abi bu kısmı kendi adıma cevaplamak isterim... Sessiz kalıyorum, çünkü bu konuyu benden daha iyi bilen ve üsturupluca cevap verebilen yetkili arkadaşlarım, abilerim ve ablalarım var. Benim gibi 5 kişi daha yazı yazsa burası allak bullak olacak ve işler içinden çıkılmaz kocaman bir polemiğe dönüşecek. Bunun yanında sizin ve diğer asli yetkili arkadaşların onca yazdığı düşüncelerinize sonsuz saygım var. Ama kendi tecrübelerimle en azından bu platformda ve bu başlık altında, bu konu hakkındaki düşüncelerimi dile getirmemeyi daha uygun gördüm...

Son olarak size sadece tek bir sorum var bunu büyük harflerle cevaplamanızı istiyorum.
Muğla Bisiklet Topluluğu düzenlemiş olduğu organizasyon için Derneğinizin adını kullanmış mıdır, kullanmamış mı dır?

Bu sorunun cevabını ben de çok merak ediyorum. Bu sorunun cevabına göre bu başlığın açılma sebebinin anlamlı ve anlamsız olmasını kendi açımdan açık ve net bir şekilde belli olmuş olacak...
İnternet üzerinden konu ile alakalı bulabildiğim tek bir duyuru var. O da ''Gökova Körfez Bisiklet Turu 2009'' a BD'nin destek olduğudur. Bu da konu ile pek alakası yoktur.Bunun dışında MBT'nin düzenlediği GPA3 Bisiklet Buluşmasına BD'nin destek verdiği ya da katılım göstereceğini belirten herhangi bir duyuru bulamadım. Tüm tartışmanın ve BD'nin kamuoyuna açıklama yapmasını gerektiren ana çıkış noktası burası, fakat bulabildiğim herhangi bir somut bir bilgi yok....

arzuhan
02-09-2009, 23:56
inanamıyorum.... Bir yazı yazılmış daha doğrusu bilgilendirme... Başta platform adı olan iki dernek kendi içinde 2'ye bölünmüş.. Biri dernek adını almış biri de topluluk...yeni kurulan MBD yakın tarihlerde aynı parkura ve yaklaşık aynı isme sahip bir tur düzenleyince sanırım isim ve üye içerik benzerliği biraz anlam daha doğrusu anlayamama karmaşası yaratmış....

BD derki; MBD'nin yapmak istediği başta güzel ama sonra amacından bize göre sapmalar yaşamış..Bizde bisiklet kültürüne yakıştıramadığımız bu yaklaşımların içinde yer almamak adına kendi tavrımızı gerekli izahatlari yaparak belirtmişiz...ve bu yaklaşımla içinde bulunmadığımız bir organizasyonda ismimizin belirtilmesini istememişiz ve gerekli uyarılara rağmen buna devam edildiği görülünce de bu duyuruya gerek görülmüş..

Bu bilgilendirmeye ek olarak bi de MBT'nin düzenlediği bir tur olan GPA ile de bağlantımız yoktur denilmiş... İsim benzerliğinden kaynaklanabilecek bir karışıklık yaşanmaması adına ...

ama ortaya alınmalar, destansı açıklamalar ve o savunulan bisiklet kültürüne , bu kültürü savunanlar tarafından üzücü ateşli yazılar yazılmış.. ne hazım kalmış ortada ne de yer yer saygı....

ali nejat
03-09-2009, 00:02
Nedenlerini gerektiginde daha etraflı olarak açıklama hakkımız saklı kalmak kaydı ile, simdilik Ekim ayı başında ve sonunda yapılacaği duyurulan ve sayılari iki adet olan Gôkova Bisiklet turları ile Derneğimizin ne katılımcı,ne destekleyeci olarak herhangi bir pozisyonu bulunmamaktadır. Her iki olusumdan bu konuda resmi olarak bir davet almış da değiliz .

açiklama bu..
Konuyu çarpitmayalim..
Biz muhatabimizin kim oldugunu biliyoruz ve o muhatap mesaji aldi.Ama Mugla da tek Gökova turu yok. 2 tur var.
öyle degilmi? Biri ekim ayinin basinda digeri sonunda.

Biz dernek olarak ismimizin geçtigi yere sizi desteklemiyoruz derken sunuda eklemeyi ihmal etmedik.çünki burada yine bir yanlis anlasilma olabilir.Yani "BD, MDB ye destek vermiyor da digerinemi veriyor" zannedilmesin diye olaya toptan bir açiklik getirdik "gökova bisiklet turlari" ile ilgimiz yoktur diye.
Dogrusu da bu zaten.
Burada anlasilmayan ne.Turlarin sayisinin iki adet oldugunu ifade etmekmi? bu katilimci sayisini düsürür diye mi endiseleniyorsunuz?
Bosuna endiselenmeyin.Bir 3. tur daha düzenlense oda kendisine katilimci bulur.

Bu turlar karsisinda dernegimizin durusudur tavridir, bizce bunun bir açiklamasi elbette vardir.Bu hakkimizin sakli oldugunu belirttik.
Ama her isteyen bisikletsever kisisel planda parasini yatirir ve bu turlara katilir bunun aksini söyleyen olmadi.Tam aksi.Hiç kimsenin bisiklete dair bir aktiviteye katilmamasi yonünde bir tavrimiz olmadi.
Geçmiste benim kisisel planda soyguncu Roche firmasinin mavi bisikletine karsi bir tavrim olmustu.Destekde bulmustu en azindan karsi çikan olmadi.
Bizim her bisikletten bahsedene kosmadigimiz bilinir.Yani her bisikletten bahsedenin gerçekten bisikletin gelismesinden yana olmasi gibi idalist bir yapiya sahip oldugu söylenemez.Buralarda kisisel çikarlarla ,toplumsal çikarlar gibi gözüken nokta o kadar incedir ki farkina varmazsaniz geçer gider. Geçiyorda zaten.
Yani bizim böyle bir tavrimiz olsa hiiiç merak etmeyin bunu açik yazariz.Kapali birakmayiz.
Simdi hal böyle iken ne oldu.
Biz Gôkova turlarini desteklemiyoruz dedik ya, arkadaslar bu açiklamayi firsat bilip propaganda yapmaya basladilar.
Günkut bunlari açikladi netçe.Aslinda söyeleyecek birseyde birakmadi.Anlayana tabii.
Bir yandan GPA 3 propagandasi yapmak dolayisiyla hadi vurmak demeyelim BD ni elestirmek ve buradanda MBD ni elestirmek.Simdiye kadar yapilmak istenen ve yapilan bu.
Ama bu neye yarar.Burada turlara katilan 150 kisi tek tek yasadigi coskuyu güzellikleri yansitsin.Bizde okuruz.Ama bu var olan gerçekligi degistirmez.
Gökova gibi bir bölgede yapilan bisiklet turu organizasyonu bozuk bile olsa guzeldir zaten, birlikte yapilan her aktivite güzeldir anlamlidir.
Iyi de isin bu yönüne kimsenin itirazi yokki ...
Gôkova çok kötüdür, bu tur yaramaz , bosverin organizasyon çok bozuktur vb. seklinde bir açiklama yapan oldumu ki meseleyi bu noktaya getirirsiniz? Asil söylenmek isteneni anlamaya çalissaniza.

Meseleyi turun güzelliklerini aktararak asil meseleleri gözden kaçirmaya çalistiginizin farkindamisiniz?

Su bisiklet turizmi kelimesinden niye bu kadar kaçiyorsunuz?
Tûrkiye'de genel olarak bisiklete dair en çok yapilan aktivite cyclotourisme (bisiklet turizmi dir.Gôkova turlari bisiklet turizmidir.BD nin yaptigi turlar bisiklet turizmidir.Bir yerden bir yere bisikletle kalkip gitmek gezmek tozmanin adi dünyada bisiklet turizmidir.
bu noktada maalesef artik eskisi gibi açiklamalarda bulunmak istemiyorum bu konularda ileriye yönelik atilacak adimlar vardir ve maalesef Murat Suyabatmaz'in dedigi gibi yapmak istediklerimiz çaliniyor, içi bosaltilip ortaya atiliyor bunun örnekleri çoktur.

Bir Bisikletliler Dernegi ve Murat Suyabatmaz karsitligidir gidiyor.Ama kimse somutça netçe ve mertçe bizim yaptigimiz gibi elestiri yapmiyor; kapali kapilar ardinda dedikodudan baska.Oysa burada Tûrkiye'de bisikletin gelismesinde önemli rol oynayacak noktalarda adimlar atiliyor kimsede tik yok.
facebook ta baktim."Bisiklet yollari istiyoruz" diye grup kurulmus.Kaç üyesi var biliyormusunuz? 836 uye.Orada Murat Suyabatmaz yapilan bisiklet yollarinin fotograflarini yayinliyor.Bir tane tebrik ederiz,bravo diyen yok.Biz bunu bravo densin diye yapmiyoruz ama bir tane olumlu tepki yok.Olumsuzda yok.Sessiz kaliniyor.

Dün, genel bisiklet alemi, bisiklette yaris spor derken (hala da diyor) biz bisiklet yollari,alt yapi,bisiklet bir ulasim aracidir diyorduk.Simdi bisiklet yollari istiyoruz diyorlar biz yollarin yaptirimina basladik.Olay bu.

Avrupa Bisiklet Federasyonuna üye olundu.Babamizin hayrina degil.Malum nedenlerden dolayi açiklamiyorum ama bisiklete yönelik çok önemli projeler var gündemde. Zaten bu tarz bir üye olusun amaci bu.Kendi üye ve yakinlarimiz disinda bir bisikletçiden bravo destekliyoruz,tebrik ederiz yazisi almadik.2008 de Bogaz köprüsunden binlerce insan geçti dernegimiz önderliginde çevre gününde.Bu konuda bir tek basarilar dileriz mesaji alamadik.
Hani dayanisma, hani bisiklet kardesligi, hani birlik, hani bisikletin bu ülkede gelismesi..hani bisiklet yollari, altyapisi..
Sadece BD de degil.Bakiniz geçmiste yine baska bir toplulukta (BD yoktu o zaman) "trafikte te bisiklete saygi" imza kampanyasi açildi.Binlerce imza toplandi.Ben imzalari tek tek okudum benim çok yakindan tanidigim bir çok bisikletseverin ismi yoktu içinde.Niye? Karsimisiniz trafikte bisiklete saygiya? Sonra bu konuda sponsorsuz,sadece bisikletçilerin kendi güçleriyle ilk kez bir trafikte bisiklete saygi turu düzenlendi Ankara'da çagrilar yapildi.Bildirilerini ben yazdim.Topu topu 200 kisi toplandi.Belli taraftarin disinda kimseden bir tebrik alinmadi.Otururum simdi bu örnekleri uzatirim sayfalar almaz.
Simdi bu somut konularda tik çikarmayanlar.Bir destegi esirgeyenler,Gökova turlarini desteklemiyoruz dedigimiz noktada saha kalktilar..Dört koldan saldiriya geçtiler.
O zaman sizin BD ile bir probleminiz var .Bunun baska izahi yok çünki.Sanki bisiklet aleminde hersey mükemmel gidiyor;kardeslik dayanisma alabildigine sürüyor.Herkes birbirinin yaptigina omuz veriyor .Bir tek BD mi bozuyor bunu..
Yapma güzel, bisikletseverlik bu degil sen insani güldürursün..
BD hata yaptiysa bunu elestirirsin ama bir kerede yapilan islere bisiklet adina tesekkür et. Sizin biçaklarinizin tek tarafli kestigi belli ama bizim biçaklarimiz tek tarafli kesmez.Sezar'in hakkini Sezar'a vermesini de biliriz.Hem nalina hem mihina vurmasini da biliriz.

Söylenecek çok sey var.Konuyu daha fazla uzatmanin anlami yoktur.Bu pilav daha çok su kaldirir ama birakalim bunu hayatin akar pratigi cevaplasin ak ile kara zaman içinde belli olsun.
saygilarimla
ali nejat
BD Avrupa Tems.

arzuhan
03-09-2009, 00:07
nasıl derler kısaca.. ağzınıza , yüreğinize sağlık ali nejat bey...

mr-bike
03-09-2009, 00:33
Konuyu açan kişi olarak, ilk üç paragraflar her şeyi çok net anlatıyor,
Özetle derneğimizin her iki tur organizasyonu ile yakından uzaktan ilgisi yoktur,
MBD adımızı kullanmıştır ve bu yazının çıkış noktasıda MBD adımızı kullanması nedeni ile oluşmuştur.

Konu bu noktadan sonra çok değişik yönlere çekildiğinden tartışmanın burada sona erdirilmesinin gerektiğini düşünerek bu forumu kilitliyorum.

Gerçekleri zamana bırakıyorum.

mr-bike
03-09-2009, 02:05
dernek yönetim kurulunun kararı ile bisiklet kamuoyunun faydalanabileceği tartışma düzeyini yakalayabileceğimiz ümidi ile kilit kaldırılmıştır.

Halil Atalay
03-09-2009, 12:57
İki tane tur var ikisi de Ekim' de Biri MBT, GPA yapıyor, MBD, biri Gökova Turu

Uzaktan baktığında aynı şey işte, iki kere 150 kişilik tur yapacağına bir kere 300 veya daha fazla kişilik tur yaparsın Birleştirsek güçlerimizi 1000 kişilik yapsak turu mesela,(tıpkı cumhurbaşkanlığı yarışında olduğu gibi) yer yerinden oynasa

Çağır bütün bisikletle alakalı dernekleri, toplulukları sivil toplum kuruluşlarını
Gelmeyen gelmesin konuşsan konuşsun eleştiren eleştirsin

organizasyon ortada 1000 kişiden oluşan kocaman bir tur yapmış olalım ve Türkiye de basın bundan bahsetsin ve desinler ki Türkiye de bisiklet kullanan çok insan varmış bilsinler ki bunlar birilerinin başları ağrıyacağını o ağrıyan başlar siyasiler olsun niye siyasiler bizleri görmezden gelen bizleri yok sayan siyasiler bu topluluktan korkmasın eğer bizler tek vücut olamazsak siyasi mekanizmaya karşı gardımızı alamazsak ilk raunda kaybederiz

ben bu BD derneğine 1 yıl bile olmadı ailenin içersindeyim ve İstanbul gibi bir şehir de bisiklet kullanıyorum kimi zaman alkışlayan oldu kimi zaman arabadan çıkıp da tokat atan da ama yılmadım ailemin karşı çıkmalarına karşı 20 sene'den beri bisiklet üstünde her zaman geçirmeyi çok sevdim ve bisiklet için yapılan her türlü organisyan da bulunmaktan şeref duydum

meslek hayatım da bazı değişikler olduğu günlerde sn Murat suyabatmaz'la ve diğer abilerimler bisiklet yolları ve bisiklet için ne yaparız diye tartışırken bağlı bulunduğum kurumla yetkili insanla yapılacak bir toplantının sonuçlarını düşündüm ve bir hareketle toplandı için ne yaparım diye düşünürken kurumunun yetkili kişisiy ile toplandı masasına oturduk ve bisiklet için tarihi bir adım atılmış oldu ve artık ağaç meyve vermeye başladı. bizler böyle çalışmalar yaparken bizi saldıran olmadı mı? oldu, mesela bir bisikletçi arkadaşımın bana bu yolları kimin izni ile yapıldığını ve neden bu konuda ilçe belediyenin haberi olmadığını sorgulaması benim garibime gitti niye diye kendi kendime düşünürken orda da bir siyasi rant çıkarmak isteyen birileri olduğu anladım

söylemek istediğim kısaca eğer herkesin ortak paydası BİSİKLET olursa ve bu amaçla kurulan tüm dernek,topluluk, tek vücut olursa bükemeyeceğimiz bilek olmadığını düşünüyorum, yoksa herkes ayrı tel de cambaz oynatırsa böyle bir şeylerin sonunun olmadığını ve BİSİKLET?e hiç yarar sağlamadığını göreceğiz

Halil ATALAY
BD Asli Üyesi

mr-bike
03-09-2009, 18:13
GPA ile ilgili kişilerden ERGÜN TEKER' in düzeysiz yazısı nedeni ile bu konuyu kilitlemek zorunda kaldık, düzeyli tartışan arkadaşlardan özür dileriz.

bisikletcanavari
04-09-2009, 22:19
Not: Aşağıda yazılanlar Murat Suyabatmaz?a gönderdiğim özel mesajın genişletilmiş şeklidir.

Selamlar Murat Bey (normalde samimiyet ifadesi için ''abi'' sıfatını kullanmayı tercih ederdim, fakat yazımda kısmi bir özür dile getireceğim için, resmi bir şekilde hitap etmeyi daha uygun buldum)

Öncelikle kendi bazı yanlış anlamalarım neticesinde sorduğum bazı sorulardan ötürü özür dilerim. Kafamda MBD= GPA3'ü düzenleyen Muğla Bisiklet Derneği olarak kalmıştır.Ki olması gereken MBT olacaktır. Şuan resmi adı MBD olan dernek ise öncelerden beri Muğla Bisiklet Platformu olarak kafamda kaldığından, asıl ithafta bulunulan kesimi yanlış algılayıp, duyurunuzu yanlış yorumladım. Bu sebepten dolayı bazı sorular sorup, kendimce oalyın özünü çıkarmaya çalıştım. Ki zaten başlıkta ki son mesajımda kendi kafamda ki soruya kendi cevap vermemden de bu anlaşılıyor zaten.

Benden sonra tepkisini dile getirip, durumu kendince açıklayan Arzu Hanım'ın mesajını okuduktan sonra durumu daha iyi idrak edip, kafamda havada kalan bazı taşlar yerine oturmuş durumdadır. Fakat onca yazıdan önce Arzu Hanım'ın yazdığı şekilde basit ve öz bir cevap alabilseydik en azından ben, yanlış anlayıp asılsız sorular yöneltmeyecektim... Zaten tepkilerden de açık ve net bir şekilde konunun yanlış anlaşıldığı belli oluyor. (şu an ki gözlemimle...)

Ali Nejat Bey'in son mesajında yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermemek için daha genel bir yazı yazılmış olduğu anlaşılıyor. Fakat yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermemek için alınan bu önlem, bizler tarafından(en azından benim tarafımdan) daha farklı bir yanlış anlaşılmaya sebep olduğunu görüyorum. Ve yine yanlış anlaşılmaya sebebiyet verilmemesi için alınan bu önlem sonucunda MBT yaptığı GPA organizasyonu ile, MBD ile aynı kefeye konulmaktan rahatsız olduğunu dile getirmiş. Biz 3. şahıslar ise konuyu daha da yanlış anlayıp, çok farklı taraflara sürüklemişiz ve BD yönetimininde görevli arkadaşlar ise suyun akışı yönünde yazılarına devam ettiklerini görüyorum.

Yine de tepkilere karşı, ağır üsluplu, anlaşılması zor (ki bu yazıyı yazanın kendi üslubudur, eleştirmek doğru olmaz ama cidden okuyucunun başını ağrıtan oldukça ağır üslupla yazılmış.) yazılar yazmak yerine daha anlaşılır ve akıcı bir üslupla yazılsaydı fikirler konu daha fazla polemiğe dönüşmeden, amacı doğrultusunda ilerleyebilirdi diye düşünüyorum.

Konu da bahsi geçen hiç bir derneğe resmi olarak bir ilişkimin bulunmaması ile birlikte, gerçek anlamda bisiklete hizmet eden tüm oluşumların yanında oalcağıma, elimden gelen katkıyı sağlamaya çalışacağımı her zaman dile getirmişimdir. O yüzden taraflı bir yazı yazdığımı düşünmemenizi umuyorum.

Yazıları şimdi en baştan okuduğumda önceki anladıklarım şuan 180 derece değişmiş durumda. Fakat i yeni de GPA organizasyon komitesinde olmayanların BD'ye karşı yaptığı bazı asılsız ithamlara karşı daha hoşgörülü olup, MBT'yi ve GPA'yı hedef almadan, yazıyı yazanın yanlış anlaşılmalarını, anlaşılır bir üslupla cevaplaması daha uygun bir davranış olacağı kanaatindeyim...Sonuçta bir dernek adına yazı yazıyorsunuz ve muhattabınız bir şahıs?

Eğer hala yanlış anladığım bir nokta ve bu yanlış anladığım kısımdan dolayı yukarıdaki yorumlarımda yanlış bir ibare varsa, şimdiden özür dilerim. Zira yazılarda kullanılan üslup benim için cidden ağır. Eğer kamuoyunun geneli tarafından anlatılmak istenenin anlaşılması isteniyorsa daha sade bir üslupla düşüncelerin aktarılması gerektiğine inanıyorum. Bu bir eleştiriden ziyade ricadır. Bu ricamı Mevlana'dan bir söz ile noktalıyorum...''Ne kadar bilirsen bil, anlattıkların karşındakinin anlayabildiği kadardır''

Not: Bu ricamı lütfen iyi niyet çerçevesinde değerlendirmeye özen gösterin. Zira farklı açılardan düşündüğümde bu yazımdan bile farklı anlamlar çıkarabiliyorum kendimce. Kim bilir daha başka nasıl anlaşılabilir ....

Son olarak başlıktaki yazıları bir kez de ben toplamak istiyorum. MBD?nin düzenlediği Gökova Körfez Turu organizasyonunun duyurusunda BD?nin adının geçtiği, falat BD?ye MBD tarafından herhangi bir davet gönderilmediğini ve bununla birlikte BD?nin bu organizasyona destek verilmediğini anlatıyor Murat Bey. Destek verilip verilmemesini belirtmek zorunda hissedilen nokta, duyuruda isimlerinin yer alması olsa gerek. Fakat bu organizasyona destek vermeyip GPA?ya destek verildiği gibi bir yanlış anlaşılmaya mahal vermemek için her iki organizasyona da desteklerinin olmayacağını, ve destek vermeme sebeplerini dile getiriliyor. İşte bu noktada yapılan genellemede GPA?nın adı geçtiğinden, BD?nin destek vermeme nedenleri GPA ve MBD?yi de ilgilendirir gibi bir anlam yüklemiştim ben? Dilek Hanım (GPA organizasyon komitesi adına) bu sebeplere karşı GPA adına açıklama getiriyor ve önceki yanlış anlaşılmaya mahal vermemek için yapılan genelleme sonucu GPA ile Gökova Körfez Turu?nun aynı kefeye koyulmasından duydukları rahatsızlık dile getiriliyor. Olayın özü bence bu iki mesajdır. Bunun haricinde GPA ve de BD hakkında düşüncelerin, gelecekte olmasını düşündükleri olayların paylaşılma yeri bu başlık olmamalıydı?

Hepinize iyi günler diler, bisiklet adına her gün daha faydalı olabilmeyi dilerim.