Orijinalini görmek için tıklayınız : Büyükada' daki pilot çalışma ve sonuçları
http://i102.photobucket.com/albums/m114/murats/DSCF0614.jpg
Bisiklet turizminin geliştirilmesi projesi ilk çalışmaları 11 Temmuz 2009 cumartesi Büyükada' da başladı.
Adalarda önemli bir turizm alternetifi olan bisiklet turizmi son dönemde ölümlü kazalarla adada gündem oluşturmakta idi.
Bu konuda Adalar belediye başkanlığı ile Bisikletliler Derneği işbirliği ile başlatılan projede süren 1 aylık hazırlık sonrası çalışmalar denetlemelerle başladı.
ilk gün Bisikletliler Derneği başkanı Murat Suyabatmaz öncülüğünde yapılan çalışmada Büyükada da en fazla bisiklet kazası yaşanan bölgelerden Nizam yokuşu mevkiinde saat 11.00 - 14:30 arasına
Polis, zabıta ve bisikletliler derneği yetkililerinin katılımı ile yapılan teknik kontrollerde 400 kadar bisiklet incelenmiş ve bu bisikletlerden % 60 lık kısmının fren sistemlerinin de yetersizlik tespit edilirken
sürücüler uyarıldı ve küçük müdaheleler ile fren sistemleri güçlendirilebilen bisikletlerin yola devam etmesine müsaade edilirken ciddi teknik yetersizlik tespit edilen 2 bisiklet trafikten men edildi.
Öğlenden sonra 16:00-18:00 saatleri arasında atelyeler mevkiinde yapılan ikinci teknik kontrollerde 100 kadar bisiklette aynı oranda sorun tespit edildi ve gereği yapıldı.
Teknik kontrollerde öncelikle frenler kontrol edilirken, lastiklerin diş seviyesi inceleniyor ve diğer tehlike yaratacak parçalar kontrol ediliyor.
Ayrıca sürücüler sağdan gitmeleri ve hız yapmamaları konusunda uyarılıyorlar.
Gün sonunda Hastane Acil servisini ziyaret eden dernek yetkilileri nöbetci doktorlarla yaptığı görüşmede bugün kaza sonucu hastanelerine gelen hasta sayısında düşüş olup olmadı soruldu,
cevaben alınan bilgi " Kazazede sayısında belirgin bir düşüş olduğu " idi, hafta sonu günlerde ortalama 15 ila 30 yaralı müracaatı yaşanırken bugün sadece 2 yaralı müracaatı yaşanmış.
Projenin Adalardaki bisiklet turizmini geliştirme yönündeki bu ilk sınavı büyük bir başarı ile sonuçlanmış oldu.
sezgihan
12-07-2009, 13:22
:?:
Bugün Büyükadadaki uygulama ve denetimler sonucu bisikletlerle ilgili gördüğüm manzara beni şok etti.Çoğu bisikletin fren sistemi arızalıydı ve hiç tutmuyordu çoğu kiralık olan bu bisikletleri denetleyen bir kuruluş olmadığı için kimse bakımını yapmayı düşünmemiş sadece ticari olarak düşünülmüş ve o insanların hayatı çok büyük tehlikeye atılmıştır. Bisikleti kiraya veren dükkanlar (firmalar) demiyorum bu işi ciddi yapan yerler çok az bisikleti bulan kiraya veriyor.Denetimler yapılmasa ve ciddi tedbirler alınmassa ADADA ÖLÜMLÜ KAZALARIN MEYDANA GELMESİ KAÇINILMAZDIR.
Dernek olarak bügün çok büyük bir iş gerçekleştirdik çok mutluyum Çoğu kişiden olumlu yaklaşım aldık bu konuda yaptığımız insanların can güvenliği içindi ve daha çok bilinçlendirmek amacı taşıyordu.
Bunlara ek olarak bu uygulamaları artıracak olursak bizler bu konuda daha tecrübeli olacağız ve denetimlerde meydana gelen sorunları ilgili makamlara iletmiş olacağız. Bu konudada biz dernek üyelerinin çok iyi bilgilendirilmesi gerekiyor.
Bu sorunların çözümü hakkındaki düşüncelerim :
Adada bisiklet trafiğini yönetecek trafik polisi bulundurulabilir hafta sonları için
Belediye zabıta görevlileri bu konuda etkili olabilir .
Belediye kendi denetiminde rent bike ofisleri açabilir.
Heryere uyarı niteliğinde yazılar asılmalıdır.
Bugünkü denetimlere katılan tüm arkadaşlara sonsuz teşekkürler o sıcağın altında saatlerece gelen bisikletleri kontrol ettik ve uyarılarda bulunduk gerçekden çok ciddi ve yararlı bir çalışmamız oldu TEBRİKLER BİSİKLETLİLER DERNEĞİ.
merhabalar..
pilot çalışmasının son etabına katılabildim belki ama o ufak süre bile ne kadar bilgisiz bilgili bisiklet sürücülerinin çokluğunun varlığını gözler önüne serdi...
Bisikletini kontrol etmek için durdurulan sürücülerin yaklaşımı genelde biliçsizlik ve cahil cesareti..
ben doğuştan beri adalıyım diyerek kontrolu pas geçmeye çalışmak, bisiklet kontrolunun nesine engel mesela hala anlayabilmiş değilim..
ve tabii ki klasik genetik yaklaşımımız "bana bişey olmaz"... bu lafı artık sanırım bir kişi demeyecek .. çünkü "bana birşey olmaz" demesi ile düşmesi bir oldu sürücünün.. maalesef kötü bir tecrübe oldu ve hiç yaşanmayacak bir olay iken...
faytoncular ise diğer enterasan konu.. hem yardımcı olup düşen sürücüleri haber verirken, diğer taraftan bisikletçileri yok saymaları nasıl anlatılabilir..Nasıl olsa hepimiz allaha emanetiz ve nasıl olsa ona döneceğiz ve yani bu boş konuları mı düşüneceğiz mi demek istiyorlar... Tüm adalarda yaklaşık 300 faytoncuya da sanırım eğitim verilmeli ve belediyelerden yaptırımlar uygulanmalı..
Belediyeler sorun ve çözüm önerilerine faytoncuları eklemesini bilmiş ama her evin kapısında olan ve hatta özel park yerleri yapılan bisikletlileri pas geçmiş..Ada insanının yaklaşımı "adaya geliyorsan ,bisikletini getireceksin" şeklinde.. Bizim şehirde oluşturmaya çalıştığımız oluşuma sahip gibiler aslında..ama güvenlik bilinci yok maalesef...
ve bisiklet deyip ,kazasını küçük düşünmemeli.. dik inişlerde pek çok ölümcül ve/veya ağır yaralanmalı kazalar oluyor.pilot çalışmasının sonucunda dün 2 ve bugün SIFIR başvuru olduğu düşünülürse sağlık ocaklarına; çok güzel bir ivme kazanılmış ve insanlar aslında hazırmış öğrenmeye diye düşünebiliriz.. Hayal miydi bu..Sanırım geçen yıllarda evet.. Bu durumda hayal kurmaya, daha da büyük hayaller kurmaya devam....
teşekkürler derneğim ve teşekkürler başkanım ve tüm emeği geçenler...
evet bugün Büyükada' da yaptığımız ikinci denetleme operasyonunda derneğimize destek veren tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
Bugün akşama kadar yaptığımız iki denetlemelerde yaklaşım 600 adet kadar daha bisiklet incelenmiş ve kullanıcılar tehlikelere karşı uyarılmıştır.
Gün sonunda Büyükada Hastanesi Acil servisini ziyaretimizde aldığımız bilgi aynen şöyle " BUGÜN SIFIR BİSİKLET KAZASI " destek veren ve emeği geçen herkese binlerce teşekkür, sağolun varolun dostlar, bisikleti hak ettiği yere birlikte taşıyacağız.
Halil Atalay
13-07-2009, 13:41
bu hafta ne yapıyoruz?
Dernek başkanımız Murat beyin önderliğinde,
11 temmuz 2009 Cumartesi günü ( pilot bölge olarak Büyükadada ) başlayan,
adalardaki bisiklet turizmini geliştirme ve olası kazaları azaltma yönündeki Bisikletliler Derneği & Adalar Belediyesi ortak çalışması ,
12 temmuz Pazar günü de dernek üyelerinin çoğul katılımı ile devam etti..
Her iki gün içinde yapılan çalışmalar , bisiklet bakımı ve bisi.kullanıcılarını bilgilendirme yönümde oldu..
Her iki günün sonunda hastane acil servisi dr.dan alınan yaralı sayısı azlığı haberi yaptığımız çalışmaların ne kadar başarılı olduğunun kanıtıydı..
Ayrıca bu uygulamaların ne olduğunu merak edip soran;
gerek ada sakinlerinden, gerek haftasonu için gelenlerden aldığımız olumlu tepkiler de bu çalışmanın ne kadar yerinde alınmış bir karar olduğunun ve bu uygulamaların devam etmesinin göstergesiydi...
Bu çalışma içinde yer alan, emeği geçen, tüm arkadaşlarıma teşekkürler..
Bundan sonraki günlerde de özellikle teknik bilgisi olan arkadaşlarımız bu çalışmaya destek olacaklardır eminim...
Bisi.teknik kontrol sırasında,gerçekten şaşırtıcı ( fren pabucu olmayan bisi gibi ) şeyler gördük...
Ada sürüşünde , plajda , dönüş vapurunda ( karşıyaka vapuru kaçırıp, Bostancıya dönmek zorunda kalınca ;) ), renkli, hoş, eğlenceli anlar yaşadık?
Hem iş, hem dinlence, hem eğlence ?Güzel bir gündü?
Bu arada lokma tatlısı ve çaylar için kesenize bereket arkadaşlar?
Flik...flik...flik...onlarca foto...yola çıkmadı mı daha... :lol: bekleniyor.... :lol:
Halil Atalay
13-07-2009, 16:03
tabiki her zaman en büyük trabzonspor imzamı dikkatli okuuuuuuuuuuuuuuu
12 Temmuz Pazar günü Büyükada da hepimizin tutkusu bisiklet için görevliydik.Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz ve bisikletsever arkadaşlar Büyükadaya ulaşmak için Kabataştan 09:30 vapuruyla yola çıktılar.Ben ve Arda bir süpriz yaparak Heybeliadadan aralarına katıldık.
Büyükadaya vardıktan sonra ilk olarak Zabıta noktasına uğrandı son hazırlıklar yapıldı. Bisikleti olmıyan arkadaşlar bisiklet kiraladı ve o güne özel basılmış Derneğimizin ve Adalar Belediyesinin logosunu taşıyan yeleklerimizi giyip uygulama yapacağımız noktaya doğru pedal çevirmeye başladık.Uygulama noktasında Zabıtadan Memur Beyler, Polis Memurları ve Bisikletliler Derneği Üyeleri Bizler vardık.Kendi içimizde organize olup çalışmaya başladık. O günün öncesinde tehlike arzeden noktalar tespit edilmişti. Bizde onlardan biri olan Nizam yokuşundaydık. Bisikletle geçen herkesin bisikletleri teknik kontrolden geçirildi. Yolun sağından, yavaş ve tedbirli gitmeleri konusunda uyarıldı.Karışılaştığımız çok kötü bisikletler Zabıta aracıyla kirlanan yere götürülüp başka bir bisikletle değiştirildi.Dünkü çalışmalar sonucunda ve orda konuştuğum kişilerden sonra Adayla ilgili tespitim ordaki fayton ve bisiklet trafiği oldukça karışık ve tehlikeli. Aslında Faytoncular adaya gelen bisiklet kullanıcılardan, bisiklet kullanıcılarıda faytonculardan.Bazı Ada Sakinleride Dikkatsiz bir şekilde bisiklet kullananlardan şikayetçi durumda.Aslında benim şahsi kanaatim ise her ne kadar Fayton Adaların sembolü olsada farklı bir ulaşım düşünebilir. Öreğin bir raylı sistem üzerinde açık lokomatif tarzı bir ulaşım şekli düşünebilir.Bu ulaşım sayesinde
-Faytonların yaptığı çevre kirliliğinden
Gürültü kirliliğinden
Tehlikeden kaçınılabilir.
Faytoncular dikkatsiz bisiklet kullananlar konusunda haklı olabilirler ama bilinçli kullanan kişilerede oldukça kaba davranıyorlar maalesef.
Adada kazaların yaşanmaması için yapılması gerken çok şey var aslında.Kesinlikle bisiklet kiralayan firmalar Belediye tarafından resmi olarak denetlenmeli.
Bisiklet kiralama herkese yetki olarak verilmemeli ya da bu görevi belediye üstlenmeli.
Bisikletler kask ile kiralama zorunluluğu getirilmeli.
Bisiklet kiralanan yerlerde uyarıcı yazılar olmalı. Gelen kişiler bilgilendirilmeli. Dikkatli kullanılması ve kurallara uyulaması dahilinde uyarılmalı. Bunun dışında olabilecek tehlikeden kişilerin kendi sorumlu olucağı hakkında bilgi verilmeli.
Bisiklet kiralayan firmalar kişilerin hayatını riske atıcak boyuttaki arızalı bisikletleri sadece gelir etmek uğruna kiraya vermeleri kesinlikle önlenmeli. Uymayan firmalar caydırıcı cezalar uygulanmalı.Bu firmalar sürekli denetlenmeli.
Adada çift yönlü yol olduğu için bisiklet kullanıcılarıda faytoncularda buna uymalı. Gidişlerde ve gelişlerde sağ taraf takip edilmeli. Özellikle bisiklet kullanıcıları kaldırıma en yakın mesefeden sağdan gitmeliler.
Geçen yıl 7 bu yıl ise 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan bu kazalar umarım bir daha tekrarlanmaz.
Dün, geçiğimiz ay olan bir kazayı Adada yaşıyan küçük bir çocuğun ağzından dinledim. Çok üzücüydü.Ülkemize gelen 18 yaşındaki bir turist Büyükadada bisikletle gezerken hayatını kaybetmiş.Umarım bir daha böyle kötü haberler duymayız.
Dün gördüğümüz kadarıyla o kadar bilinçsiz bisiklete binen insan vardıki. Umarım onlar da değişir.
Dünkü uygulamamızdan bazı insanlar olumlu tepkiler verip teşekkür ederlerken, bazı kişilerde önemsiz geldiğini gösteren tepkiler verdiler maalesef.
Ben kendi adıma ordan olmaktan çok büyük mutluluk duydum.Gezmek dışında bisikletin gelişimi için benimde çorbada bir tuzum olduysa ne mutlu bana.
Çok güzel bir ekip çalışmasaydı. Katılan tüm arkadaşları kutluyorum.
Yalnız dikkatimi çeken dün katılım sayısının az olmasıydı. Umarım kontenjan dolayısıyladır.
Bu faailyetler umarım devam eder ve sonucundan bişeyler değişir. Elimden geldiğince destek vermek isterim.
BİSİKLETLE KALIN...
Yaptığımız uyarılar ve denetimler sonucu adada bisiklet kazlarında çok ciddi bir azalma olması büyük bir başarıdır.Teşekkürler Bisikletliler Derneği
bende tüm şimdiye kadar yazılanlanlara katılıyorum :) biz amacımıza ulastık zannedıyorum sn başkanımızdan gelen bılgıye gre 0 kişi yarlanmıs bu bilgide hastaneden alınmıs bu bir basarıdır bunu sadece buyukada ile bırakmayıp baskla yerlerde uygulamayıda isterım... herkese teşekkürler :)
tamam tamam.taşlardan biri benim kafama isabet etti, en azından birazcık üzerime alındım :) ama ASA değerim biraz yüksek kalmış, akşama ait gece ayarı ve dikkatsizliği afedersiniz.puslu ve gözyüzü renkleri patlamış durumda ama içerik olarak başarı ve katılım sanırım gözlemlenebilecektir.. :)
http://picasaweb.google.com.tr/arzu.haslak/BD_Buyukada_12Temmuz09#
ali nejat
14-07-2009, 17:14
Dernegimizin yaptigi çok degerli hizmetlerden birisi ve oldukça önemli. basarilarin devamini diliyorum, emegi geçen arkadaslara tesekkürler.Kolay gelsin.
Bu güzel çalışma ve organizasyonda emeği geçen herkezin emeğine bileğine sağlık.
bu tür güzel çalışmaların daha pekçok yerde çoğalması güzel olacaktır. tabi bunun için yerel yönetimlerinde katkısın bulunması gerekmekte. Belki ilerleyen zamanlarda değişik bölgelerde kourulacak ekip ve organizasyona belirli zamanlarda pekçok noktada aynı anda bu tür çalışmalar yapıla bilir.
Tabi bu tür organizasyolar yayıldıkça, bu kontrollere katılacak arkaşların belirli dönemlerde bir araya gelip yapılacak kontrollerde nelere dikkat edilmesi gibi konularda bilgi tazelemesi ve bilgi alışverişinde bulunması gerekir.
Halil Atalay
15-07-2009, 11:26
hani bu uçan kuşu çeken yokmu?
Günkut resimler çok güzel paylaşımın için teşekkürler.
arkadaşlar kusura bakmayın bos vakıt bulup resimleri atmaya fırsatım olmadı ama atıcam:D
biraz gec oldu ama özürdilerim herkesten resimeleri bu linkten gorebılırsınız:)http://picasaweb.google.com/ressamceyy/BuyukadaGezisi#
http://picasaweb.google.com/ressamceyy/BuyukadaGezisi# resimler burda arkadaslar
Sevgili arkadaşlar, kardeşler
Foto.lar için çok teşekkürler..Harikasınız .. :D
hakanozhan
26-07-2009, 01:22
Herkese merhaba
uzun süredir nete geçemiyordum. Okunmayan mesaj 1000 i geçmiş. Birçok olumlu sonuçlar, başarılar elde edilmiş. Emeği geçen herkese tek tek teşekkürlerimi iletiyorum. Bisiklet kiralama yerlerinin dışında bir diğer en önemli husus da bisiklet tamircileri. Sayıları bazı bölgelerde yığılma olurken bazı yerlerde de hiç yok gibi.
U.Mumcudaki bir tamirciye götürmüş memnun olmamış ve soğanlıkta bir tamirciye götürmüştüm. (Soğanlıktaki tamirci o tamirciden çok şikayet aldıklarını söylemişti.) Birde birkaç gün önce cevizlide kuzenimin bisikletini tamire götürmüştük. Olay baya uzun. Kısaca şöyle özetliyim. Biz ne gerekiyorsa yapılmasını istedik.
Telleri dışarı çıkmış frenleri sorunca tekrar ne gerekiyorsa yapılacak dedik. Bunun üzerine Olsun birşey olmaz bozulunca tekrar getirirsiniz. Biz niye varız ki dedi. Aldık bisikleti sürmeye başladım. 10-20m gittikten sonra frenlere bir baktımki arka fren hiç tutmuyor. Geri götürdüm direk. İçlerinden biri evet ben onu görmüştüm dedi. Neyse tekrar yaptılar yine biraz gittikten sonra denedim frenleri arka freni sonuna kadar sıktıktan 1-2 sn sonra anca duruyor. Bir daha gitmedim. Bir ara Soğanlığa götüreceğim o iyiyidi.
Benim anlatmak istediğim. Aileleri ve çocukları bisikletten soğutan bir neden de sık sık tamirciye gitmesi. Bir tarafı yapılınca diğer bir tarafı (ne hikmetse) bozuluyor. Bir müddet sonra da ya eskiciye yada rafa kaldırılıyor. Bir daha binmek ya ertesi senelere kalıyor yada ömür boyu birdaha kullanılmıyor. Küçük yaşlardaki çocuk başına düşen bisiklet yetişkin başına düşen bisikletden daha fazla olmasının bir diğer nedeni de bu olsa gerek.
cedrick41
01-08-2009, 00:03
Arkadaşlar adaya birde bisikletli 112 acil yardım ekibi projesi yapılabilir paramedik arkadaşlardan bisiklet sporunu seven arkadaşlardan bir ekip kurulabilir adada noktasal yerlerde durup kaza anlarında ambulantan önce olaya müdahale edip çevre yönünden ve aciliyet yönünden faydası olacaktır nasıl fikir? ;)
Arkadaşlar adaya birde bisikletli 112 acil yardım ekibi projesi yapılabilir paramedik arkadaşlardan bisiklet sporunu seven arkadaşlardan bir ekip kurulabilir adada noktasal yerlerde durup kaza anlarında ambulantan önce olaya müdahale edip çevre yönünden ve aciliyet yönünden faydası olacaktır nasıl fikir? ;)
Buda ada için geçen ayki toplantıda önerilen alt projelerden biri idi. Doğru Öneriniz için teşekkürler.
cedrick41
07-08-2009, 13:26
Buda ada için geçen ayki toplantıda önerilen alt projelerden biri idi. Doğru Öneriniz için teşekkürler.
Rica ederim Sayın SUYABATMAZ benden önce birilerinin fikri ortaya koyması çok güzel :D
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.