PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kasklı ya da, Kasksız!

oRCo
3 Temmuz 2009, 19:01:57
Herkese Merhaba;

Bulent beyin yayınladıgı ECF brosurden anladıgım kadarı ile (ki tamamını okuyamadım) Gunkutun yazısı aynı dogrultuda yazılarıdır. Bir onceki tartıstıgımız sayfada konu tamamı ile yanlıs degerlendigi kanısına vardım. Orada konu kaskın faydası idi. ve yeniden baktıgımda aslında orada hepimiz aynı fikirdeyiz. KASK guvenlik acısından olması gereken bir aractır. Fakat bunu zorunluluk haline getirmek diretmek tamamı ile yanlıs.

Bulent beyin yayınında en sonda sanırım soyle diyor. Bisiklet kalabalık halde suruldugunde guvenlidir. Kask zorunlu hale getirildiginde ve diretildiginde kullanıcı sayısı azaldıgından bu guvenligide azaltmaktadır. (bu gersekten cok geniş bir pencereden bakmak demek.)

Konunun burada dogru olarak ele alındıgını goruyor ve dernek halka ilişkiler sorumlusu Gunkut Beye tesekkur ediyorum.

iyi forumlar

Halil Atalay
3 Temmuz 2009, 21:27:15
bence kask takılması lazım ama bir italyan gibi de bisikletle günlük kullanım olmaz yanı spd,forma,pedlitayt, gibi şeyler günlük hayatda kullanılmaz bizim insanlara günlük kullanımda kask ve eldivenin önemli oldu anlatmamız lazım bence

herkes iyi pedallar

ali nejat
4 Temmuz 2009, 01:57:29
Hiçbirsey bisiklet kullanmanin,bisiklet kullanmayi tesvik etmenin önüne geçmemelidir..ECF brosürünün özü burasi.Yani bisikletin kullanimini engelleyici tavirlardan mümkün oldugu kadar kaçinmak gerekiyor.

Geçen Pazar burada bir dernegin geleneksel "uzun gezintisi" vardi..Her seviyede, her yasta,her kiyafette,kaskli kasksiz, zayif sisman,kadin,erkek vb. 100 kisiye yakin bir kitle vardi ve bu kitle 100 km yol yapti..ama bunu uzun sürede yapti, ama tamamladi..Hizli gidenlerin belki hoslarina gitmedi durup geridekileri toparlamak ama asil amaç yeni katilanlarla beraber pedallamakti..Bu turdan bazi fotograflari yayinliyorum..hiç bir dayatmanin olmadigi sadece en önde bir haritali rehberin disinda herkes iç disipliniyle hareket ediyordu ve alabildigine özgürdü.

Disiplinin özünün ; özgür irade ve özgür girisim yetenegi oldugunun farkina varan bir kitle idi.

Bizim amacimiz kaskli veya kasksiz bisiklet kullanicilarinin STK olabilmektir, bunun için çalismaktir.
Biz bisikleti sadece belli çerçevede gören ve bisiklete dar bir açidan bakan bir zihniyetin dernegi olamayiz.Hele hele spor kulübu hiç olamayiz.Biz bisiklet spor federasyonu degiliz ve onlarla kanallarimiz farklidir
çünki biz sunu çok iyi biliriz ki bisikleti nasil kullanirsan kullan sonuçta zaten spor yapmis olursun.
Asil yakalanmasi gereken, zinciri sürükleyecek ana halka; ne sekilde giyinirse giyinsin hangi sekilde kullanirsa kullansin, bisiklet kullanicilarinin sesi olabilmektir, onlari dernek çatisi altinda, birlik çatisi altinda kucaklamayi becerebilmektir.Bisiklet kullanicilarinin en genis yapilanmasini saglamayi gerçeklestirebilmektir.Bu anlamda önerilen dar yapilanmalar degil, tam aksi gittikçe büyüyen ve gelisen bir derneklesmeden söz etmekteyiz.Hem sayica hemde kalitece..Ama önce kalite..çünki zaten kaliteli olus ister istemez sayiyi da getirecektir.
Bu konuda Gûnkut Nebioglu'nun açilimi son derece yerindedir..

Son derece ciddi konularin,verilen son derece degerli emeklerin, kaliteyi ve seviyeyi düsürmeden ele alinmasi, alinan prensip kararlarina uyulmasi ve en önemlisi ne söylenmek istendiginin anlasilmaya çalisilmasidir.

Evet yillardir ifade etmeye çalistigimiz sey Bisiklete bakis ta farkli farkli düsuncelerimiz oldugudur.
Ben kendi durusumu ve düsuncelerimi savunuyorum yillardir ve belli egilimlere karsi da mücadele veriyorum.
Bu anlamda nerede olursa olsun, düsundüklerimizi açiklamaktan ve yanlis gördügümüz egilimlerle mücadele etmekten bizi kimse alikoyamamistir ve koyamaz..

Dûnde adi baska olan bir dernegin sorumluluk düzeyinde idik..ama içinde bulundugumuz yapiya elestirilerimiz oldu..daha dogrusu yapi içinde yanlis gördügümüz egilimlere..gelismenin kaçinilmaz yolu bu.Ama önemli olan prensipleri açik açik koyabilmektir.Bunlari yaptik.
Bugün farkli bir noktadayiz, daha ileri bir noktadayiz ama surasi bir gerçeklik ki, meselelere ayni düzeyde yaklasmiyoruz.Farkliliklarimiz var. o halde konusacagiz,tartisacagiz ki ilerleme olabilsin..
BUnlar olmayacaksa niye forumlar var,niye kongreler var,niye toplantilar var degilmi?.Ama seviyeyi koruyarak, belli prensiplere uyarak kendi iç disiplinimiz ile özgür irademizi ve özgür girisim yetenegimizi sekteye ugratmadan..
sevgi ve saygilarimla

http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/mdbdreux067-1.jpg
http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/mdbdreux045.jpg
http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/mdbdreux021.jpg
http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/mdbdreux006.jpg
http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/mdbdreux009.jpg
http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/mdbdreux055.jpg

Tuncay Özışık
4 Temmuz 2009, 18:23:22
Merhaba,

Biz bisiklete binenlerin birinci amacının bisikleti sevdirmek, farkındalık yaratmak olduğunda hemfikirim ama her faaliyetin belirli bir disiplini olması gerektiği düşüncesindeyim. Hele hele bu konu kişinin güvenliği hakkındaysa. Bilemiyorum bu konuda yazı yazanların kaçı bisikletle bir kaza geçirdi? Benim anlatmak istediğim bu işin şakası yok, bisiklet kazası geçirenlerin büyük çoğunluğu "sizlerin günlük bisiklet binicisi" diye nitelendirdiği kişiler arasından ve genellikle az-çok kafa darbesi alır. Çevremde sayısız kaza örneği verebilirim. Asıl tecrübeli bisiklet binicilerinin kaza yapma olasılığı daha azdır.

Lütfen bu çok önemli güvenlik meselesini "derneğin amacı korkutmak değildir" "önce bir sevdirelim sonra taktırırız inşallah..." filan gibi ifadelerin arkasında eritmeyelim. Zaten birçok konuda vurdumduymaz, disiplinsiz, zora gelemeyen halkımızı bisiklet konusunda da gevşek bırakmayalım. Ben hiç kask takmak istemediği için bisiklete binmeyi bırakan birini görmedim, duymadım. Aksine kask eldiven, tayt vs malzemeler olayı daha görsel ve ciddi bir havaya soktuğu için tam tersi pozitif bir etki yapar.
Bir gün kalabalık bir caddede kasklı bisiklete binin ve başka bir gün de kasksız binin, bakın bakalım çevrenize hangi durumda size daha çok bakıyorlar, daha ciddiye alıyorlar :)

Tabii ki işine okuluna bakkala tayt, forma giymeyebilir ama takım elbise bile giyse en azından kask takılması herşeyden önce kişinin yararınadır. Asıl farkındalık budur. Bırakın dalga geçenler geçsin onlar zaten her durumda dalga geçerler, kask olsa da olmasa da...

Bisikleti sevdirme uğruna yapılan etkinliklerde kasksız biri kaza geçirip te kafasından ciddi bir darbe aldığında size yöneltilecek soruları da cevaplamaya hazır olmalısınız bu durumda.

Belki biraz keskin yazıyorum ama 35 yıllık binicilik hayatımda kendim de dahil hem günlük bisiklet binişleri hem de ciddi binişilerde geçirilen/şahit olunan kazalarda kaskın önemini ne siz sorun ne ben söyleyeyim.

Tabii ki kask takılınca herşey bitiyor mu güvende mi oluyoruz? Hayır? Kasklı da olsanız çok ciddi yaralanabilirsiniz ama hiçbiri 3-5 km/saat kadarcık bile süratiniz olsa kafanızdan alacağınız bir darbe kadar tehlikeli olamaz.

Benim de bu konudaki görüşlerimi yazma fırsatı verildiği için herkese teşekkür ederim, saygılar sunarım.

ali nejat
4 Temmuz 2009, 19:22:05
Anlatilmak istenen ve üzerinde durulan konu kask olmadigi halde konu dönüp dolasip kask meselesine geliyor..
Demekki bundan kaçis yok..
ECF Kongresinde benimsenen sonra BD YK kurulunda tartisilan ve daha ileride tartisilmak üzere yayinlanmasi düsünülen brosür, bir YK üyesi tarafindan yayinlandigi noktada, daha düzenli çevirisi ile bir kez daha buraya aliyorum..
Bu düsuncelere büyük ölçüde katiliyorum.
BIZ KASKA KARSI DEGILIZ ama bir arkadasimizin dedigi gibi "çok daha genis bir pencereden bakiyoruz" olaya.
Ama dayatmalara karsiyiz..yasal zorunluluklara karsiyiz..

http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/ecfhelmet-2.jpg

Bana niçin kasksız bisiklete bindiğimi sorun !
Merak mı ediyorsunuz ?
Bu broşürü okuyun ve kask propagandasını sorgulayın.
Kısa yoldan yardım etmek mi istiyorsunuz ?
Bir rozet takin ve kask tartışmalarına gerçeği taşıyın.
Daha fazla mı yardım etmek istiyorsunuz ?
ECF kask çalışma grubuna katılın.

Kask yasaları ve şok korku promosyonları bisiklet kullanımına çelme takıyor.
Tez: Bisiklet kaskları %85 oranında kafatası yaralanmalarının, %88 oranında da beyin travmalarının yaşanmasını önlüyor.
Yanıt: 1989 yılından gündeme getirilen bu çalışma hiçbir zaman gerçek hayatta ispat edilememiştir. Kask kullanımının artması bisiklet kullanımının azalması ile ilişkilendirilmiş, ancak bisiklet güvenliği ile ilgili gözle görülür bir gelişme gösterememiştir.
Tez: Çocuklar ve ebeveynlerbisiklete binerken kas takmalıdırlar.
Yanıt: Bisikletçiler, şöförlerden ve yayalardan daha az kafatası travmaları yaşıyorlar. Bu savı desteklersek şöfor ve yayalar da sürekli kask takmalıdırlar.
Tez: Kasksız bisiklete binmek intihara teşebbüstür.
Yanıt 1: Kask kazaların olmasını engellemez. Ancak güvenli yollar, şoför ve bisikletçilerin iyi eğitim almaları kazaları önleyebilir.
Yanıt 2: Kask yasaları ve yapılan propagandalar "suçluyu suçla" tepkisi yaratır, ki hükümetler ve sigorta şirketleri de bundan yararlanarakbisikletçiler için desteği keserler.
================================================== =======================
Bisiklete binmek risklerine rağmen faydalarının ağır bastığı sağlıklı bir faaliyettir.
Avrupada Bisiklete binme ve obezite ilişkisini gösteren tablo
y aksı - kişi başına bir yılda yapılan km./ x aksı - Ülkeler
- Kopenhag'da yapılan bir araştırmada, düzenli bisiklete binenlerin binmeyenlere oranlara yaklaşık %29 daha az yıllık ölüm oranına sahip olduğu tespit etilmiştir.
Düzenli bisiklete binen bir ergenin kendisinden ortalama 10 yaş daha genç bir insanın sağlığına sahip olduğu, ve yaş ortalamasının da ortalamadan 2 yıl fazla olduğu tespit edilmiştir.
Bisiklete binmenin sağlık yönünden getirdiği faydalar 20:1 oranında risklerin önüne geçmektedir, İlave yıllar sayesinde...
2003'te İngiltere'de Bir Departmanın yaptığı çalışmada, 114 bisikletçi ölümüne karşılık obeziteden 30.000 kişinin, kalp rahatsızlıklarından da 42.000
kişinin öldüğü tespit edilmiştir.
Bisikletle kasklarının Güvenlik önlemelerini arttırıcı etkisi çok azdır. Bisikletçi güvenliği arttırmak için yapılması gereken tek şey "bisiklete binmeyi teşvik etmektir.
Bisiklete binmenin riskleri azdır. ( 33.miyon km pedal çevirme karşılığı 1 ölüm) Bu ortalama bir bisikletçinin 21.000 sene pedal çevirmesine denk düşüyor.
Bisiklet kaskları motosiklet kaskları gibi olmayıp, hafiftirler, ve darbe sonucu kırılırlar ve kullanılmaz hale gelirler. Bisiklet kasklarının bazı çarpmalarda dönüşümlü olarak beyin hasarlarına sebebiyet verdiği tespit edilmiştir. Kask kullanımını artması ( avustralya ve Yeni zelanda Kasksız bisiklet kullanımını yasaklamıştır.) güvenlik önlemelerinin artmasıyla ilişkilendirilememiş, sadeceBisiklet kullanımını azalmasıyla bağlantısı kurulabilmiştir. Bsiklet kullanımı daha çok bisikletçinin bisiklete binmesiyle daha güvenli hale gelir. Bsiklet kullanımı kösteklendiği zaman kask yasaları da "sayılardaki güvenliği"düşürür.
TABLO: Yüzdelere göre kask kullanımıyla , ve bisikletle yapılan km. ile bisikletçi ölümlerinin ilşkisi kurulmakatadır.(kask kullanımı arttıkça bisiklet kullanımı azalıyor, Bisikletçi ölümleri artıyor.
================================================== ===============================
Kaska karşı değiliz.
Bazı insanlar kask kullanarak bisiklete binerken kendilerini daha rahat hissediyorlar.
Biz aşağıdaki gibi bazı iddialara karşıyız:
- Bisiklet kullanımı olduğundan daha tehlikeli göstermek;
- Kask kullanımının olduğundan fazla koruma sağladığını göstermek .
Bisiklete binmek , kask taksanız da takmasanız da eğlenceli, ve sağlıklı bir faaliyettir.
: ECF - Avrupa Bisiklet Federasyonu

Kask konusunda ECF'nin tutumu
Bisikletçiler genellikle sağlıklı ve daha uzun bir yaşam sürerler; Tehlikeli kafatası yaralanmaları enderdir, ve kask giyerek bisiklete binmek konusundaki kask kullanımı, ve kask yasları lehine bulgular zayıftır. Kask kullanım yasaları bisikletçilerin güvenliğini artırmayı sağlamak bir yana, sağlık ve diğer yararlarını bertaraf edercesine onların bisiklet kullanımına karşı yıldırmıştır.Bu yüzden biz yetkililerin;
- bisiklet kullanımını teşvik edici , bisikletçinin yararını gözeten önlemlere yoğunlaşmalarını
- Bisiklet kullanımının getirdiği faydaların risklerin önünde olduğunu farketmelerini
- Kask kullanımının -diğer önlemlerin üzerinde -gerçek anlamada faydaları konusunda tam bir tespit yapmadan kask kullanımına destek vermemeleri için çağrı yapıyoruz.
Bu broşür Ecf Kask Çalışma grubu tarafından hazırlanmıştır. Ecf'e bağlı tüm üye organizasyonları bu gruba üye olmaları için davet ediyoruz.

http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/ecfhelmet-1.jpg
http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/ecfhelmet001.jpg

kuzey
9 Temmuz 2009, 02:26:28
Aytekin kardeş verdiğin link süpper,Paylaşım için teşekkürler. Ben keşke bizde de demekle yetiniyorum. :roll:

Tuncay Özışık
9 Temmuz 2009, 19:14:53
İstanbul, diğer bölgelere göre daha özgün bisiklet kullanıcılarının oluşturduğu grupları barındıran bir şehir.Gelin buraya ve onlara buradan yaptığınız gibi kafasında kask olmayanı eleştirin bakalım, alacağınız cevap ne olacak?Hele bir de fotografını yayınlayıp onu ötekileştirin bakalım başınıza ne gelecek?

:) Bu paragrafı tekrar tekrar okudum, birşeyler hissettim ama tam anlayamadım. Cidden böyle bir durumda başımıza ne geleceğini merak ettim. Biraz açarsanız sevinirim.

çağdaşefe
10 Temmuz 2009, 00:23:29
250 gramlık bişey nekadar mesele olmuş meğer. kafatası yaralanmasına engel olduğu gibi yoldaki diğer taşıtların dikkatini çekmesine , dikkate almasına hatta yol vermesine neden oluyor. E takın gitsin yahu... :shock:

oRCo
10 Temmuz 2009, 00:28:56
bu da dogru bir açı guvenlik, kuralları ve yapılan eylemi ciddiye almayı sembolize ediyor. buda trafikte diger aracların size saygı duymasına ve sizi kaile almasına sebeb oluyor.

Fakat tartısılan bu değil. hepimiz bu kouda hem fikiriz bunu kabul ediyoruz. sadece bu diretilmemeli ve tartısma konusu yapılmaması gerektigni dusnuyoruz. Önemini ve işlevini hem forumlarımızda hemde suruslerimizde zaten vurguluyoruz.

Tıpkı emniyet kemeri gibi dusunelim daha oncede soyledigim gibi. Emniyet kemerini onemini hepimiz biliyoruz...

NOT:emniyet kemeri kaza esnasında korur kazayı engelmez. Herseyden once dikkatli surus risk tasımayan hareketler.

Tum yoldaslarıma sevgiler...