Orijinalini görmek için tıklayınız : Yine Zirvedeyiz.
mr-bike
2 Temmuz 2009, 03:03:14
Teşekkür ederim Aytekin, her pedalında derneğimizi düşünmen büyük incelik, derneği hep birlikte zirveye taşıyacağız, her üyemizin senin gibi olabilmesi dileklerimle.
Tuncay Özışık
2 Temmuz 2009, 10:18:58
Merhaba
Güzel tur fotoğrafları için teşekkürler. Birşey dikkatimi çekti ve doğrusu üzüldüm:
"Bisiklet bir kültürdür" sloganı yeralan fotoğrafların birindeki arkadaşımız gayet güzel bisikletçi şapkasıyla bisiklet üzerinde poz veriyor. Bildiğim kadarıyla bezden bisiklet şapkasının güneş ışınlarından başka herhangi bir koruyuculuğu yoktur.
Her ortamda defalarca yazılmasına rağmen ve tüm bisiklet ile ilgili forumlarda yüzlerce üzücü örneği varken "kask kullanımının önemi" konusundaki ilgisizlik beni çok üzüyor. Çevremizde kask takma alışkanlığını kazandırma yönündeki çalışmalarımız için bu örnekler hiç iyi değil. Özellikle bisiklete yeni başlayanların, çocukların forum fotoğraflarını ilgi ile izlediklerini unutmayalım. Artık sürekli "baba yaa baksana adam kask takmamış ki sen neden her binişinde takıyosun ki" sorularını cevaplamaktan bıktım.
Forumda kask takmayan bisikletçi fotoğraflarının yayınlanmamasını teklfi ediyorum!
Saygılar
Halil Atalay
2 Temmuz 2009, 22:19:50
aytekin abi ayaklarınıza sağlık çok güzel bir rekor başardınız
abi neden metrobüsde ön lastiği sökdün? anlayamadım
oRCo
3 Temmuz 2009, 08:20:02
Sevgili arkadaslar bastan sona butun yazılanları okudum ve sunu gordum. Kask konusunu birbirinizle tartısırken aslında bu konuyu daha kendi içimizde tartısıp sonuclandıramamısız. Aynı kişi bir isteyen kasksız biner ölumun nereden geleceği belli olmaz diye gereksiz ürkütücü kelimeler kullanarak cumle kurarken kask takmasaydı agır yaralanacağına inandıgı arkadaslarından kaza ornekleri veriyor.
Bu konuda kendi gorusumu kısaca beyan etmek isterim. Kaza dediğimiz sey beklemediğimiz anda kontrol edemediğimiz sekilde istem dısı olan bişeydir. Dur kaza yapıcam galiba kaskımı takiim gibi bir durum soz konusu değildir. Bence araba da emniyet kemeri ne ise bisiklette kask odur. Ve emniyet kemrinin ne kadar onemli oldugunu hepimiz biliriz. sağlam bir rampa inerken kask takmalıyız. ama çıkarken yavas çıkıyoruz diye hersey kontrol altında demek değildir. İnmekte olan baska bir arac bize zarar verebilir.
Bence bu konuyu tartısmayalım bile. Kaskı taytla bisiklet formasıyla sapkayla yada diger konfor aksesurlarıyla bir tutmayalım çunku o bir aksesuar değil emniyet aracıdır. bisikletin ayrılmaz bir parçası bir pedal bir fren bir vites gibi dusunelim.
Kazalar sadece kendi hatalarımız sonucu olmuyor. Bu acıdan bakmanızı önerir kasklı sürüsler dilerim.
Saygılar.
oRCo
3 Temmuz 2009, 13:32:53
bende demokratik hakkımı kullandım ve kendi dusuncemi yazdım. kafama uyanı aldım uymayanı almadım. eleştirimi yazdım. tıpkı senin dediğin gibi. burada sorun ne? Bu forum bu sekilde tartısabileceğim bir ortam değil. ben dernek ideolojisi acısından okuduklarımda rahatsız olduklarımın altını cizdim sadece... lutfen konuyu sahsilestirme. hepbirlikte birşeyler yapmaya calısıyoruz.
Saygılar (bu kez altını ciziyorum).
oRCo
3 Temmuz 2009, 14:24:24
Konu senin surusunun altında tartısıldıgı için üzgünüm. Boyle olsun istemezdim. Fakat benim yazımdan once burda bir tartısma baslamıstı. Ben sadece konu ilgili kendi gorusumu ifade etmek istedim. Adını tabiki biliyorum Aytekin fakat ben o arkadas diye hitap etmedim aslında sadece sanada değil kendimide dahil ederek hepimiz demek istedim. Ben kendi acımdan sahsileşicek bir durum goremiyorum. Ben yazımı tekrar okudum kimsenin alınacağı birsey yazmak istememiştim. konu zaten burada kapandı sanırım.
Sana suruslerinde basarılarının devamını dilerim.
Bülent
3 Temmuz 2009, 16:46:32
Arkadaşlar mayıs ayı içinde yapılan "ECF european cyclists federation" kongresi esnasında tartışılan konulardan biri "bana niçin kasksız bisiklete bindiğimi sorun" konusuydu.
avr.temsilcimiz Ali Nejat Sözen tarafından bizlere gönderilen ECF 'nin konuyla ilgili broşürü aşağıdadır.
Bu broşürler incelendiğinde lisan bilmeyen arkadaşlarımızında konuyla ilgili fikir sahibi olacaklarını düşünüyorum.
http://img6.imageshack.us/img6/5085/ecfhelmet.jpg (http://img6.imageshack.us/i/ecfhelmet.jpg/)
http://img33.imageshack.us/img33/3115/ecfhelmet001.jpg (http://img33.imageshack.us/i/ecfhelmet001.jpg/)
Bülent
3 Temmuz 2009, 16:54:14
Arkadaşlar,
Yukardaki broşürlerin Avr.temsilcimiz Ali Nejat Sözen tarafından yapılmış çevirileride konunun daha anlaşılabilir olması için aşağıda yer almıştır.
Bilgilerinize.
- Ecf Helmet.jpg dosyası:
Soldan 1. kolon : Kaska karşı değiliz.
Bazı insanlar kask kullanarak bisiklete binerken kendilerini daha rahat hissediyorlar.
Biz aşağıdaki gibi bazı iddialara karşıyız:
- Bisiklet kullanımı olduğundan daha tehlikeli göstermek;
- Kask kullanımının olduğundan fazla koruma sağladığını göstermek .
Bisiklete binmek , kask taksanız da takmasanız da eğlenceli, ve sağlıklı bir faaliyettir.
Soldan 2. kolon : ECF - Avrupa Bisiklet Federasyonu
Kask konusunda ECF'nin tutumu
Bisikletçiler genellikle sağlıklı ve daha uzun bir yaşam sürerler; Tehlikeli kafatası yaralanmaları enderdir, ve kask
giyerek bisiklete binmek konusundaki kask kullanımı, ve kask yasları lehine bulgular zayıftır. Kask kullanım yasaları
bisikletçilerin güvenliğini artırmayı sağlamak bir yana, sağlık ve diğer yararlarını bertaraf edercesine
onların bisiklet kullanımına karşı yıldırmıştır.
Bu yüzden biz yetkililerin;
- bisiklet kullanımını teşvik edici , bisikletçinin yararını gözeten önlemlere yoğunlaşmalarını
- Bisiklet kullanımının getirdiği faydaların risklerin önünde olduğunu farketmelerini
- Kask kullanımının -diğer önlemlerin üzerinde -gerçek anlamada faydaları konusunda tam bir tespit yapmadan kask kullanımına
destek vermemeleri için çağrı yapıyoruz.
Bu broşür Ecf Kask Çalışma grubu tarafından hazırlanmıştır. Ecf'e bağlı tüm üye organizasyonları bu gruba üye olmaları için davet ediyoruz.
Daha fazla bilgi için www.ecf.com/3500 (http://www.ecf.com/3500) 1, üye olma bilgileri için www.ecf.com (http://www.ecf.com) sitelerini ziyaret edebilirisiniz.
Soldan 3. Kolon : Bana niçin kasksız bisiklete bindiğimi sorun !
Merak mı ediyorsunuz ?
Bu broşürü okuyun ve kask propagandasını sorgulayın.
Kısa yoldan yardım etmek mi istiyorsunuz ?
Bir (düğme???) giyin ve kask tartışmalarına gerçeği taşıyın.
Daha fazla mı yardım etmek istiyorsunuz ?
ECF kask çalışma grubuna katılın.
- Ecf Helmet001.jpg dosyası:
Soldan 1. kolon : Kask yasaları ve şok korku promosyonları bisiklet kullanımına çelme takıyor.
Sav: Bisiklet kaskları %85 oranında kafatası yaralanmalarının, %88 oranında da beyin travmalarının yaşanmasını önlüyor.
Yanıt: 1989 yılından gündeme getirilen bu çalışma hiçbir zaman gerçek hayatta ispat edilememiştir. Kask kullanımının artması
bisiklet kullanımının azalması ile ilişkilendirilmiş, ancak bisiklet güvenliği ile ilgili gözle görülür bir gelişme gösterememiştir.
SAv: Çocuklar ve ebeveynlerbisiklete binerken kas takmalıdırlar.
Yanıt: Bisikletçiler, şöförlerden ve yayalardan daha az kafatası travmaları yaşıyorlar. Bu savı desteklersek şöfor ve yayalar da
sürekli kask takmalıdırlar.
SAv: Kasksız bisiklete binmek intihara teşebbüstür.
Yanıt 1: Kask kazaların olmasını engellemez. Ancak güvenli yollar, şoför ve bisikletçilerin iyi eğitim almaları kazaları önleyebilir.
Yanıt 2: Kask yasaları ve yapılan propagandalar "suçluyu suçla" tepkisi yaratır, ki hükümetler ve sigorta şirketleri de bundan yaralanarak
bisikletçiler için desteği keserler.
Soldan 2. Kolon: Bisiklete binmeke risklerine rağmen faydalarının ağır bastığı sağlıklı bir faaliyettir.
Avrupada Bisiklete binme ve obezite ilişkisini gösteren tablo
y aksı - kişi başına bir yılda yapılan km./ x aksı - Ülkeler
- Kopenhag'da yapılan bir araştırmada, düzenli bisiklete binenlerin binmeyenlere oranlara yaklaşık %29 daha az yıllık ölüm
oranına sahip olduğu tespit etilmiştir.
Düzenli bisiklete binen bir ergenin kendisinden ortalama 10 yaş daha genç bir insanın sağlığına sahip olduğu, ve yaş ortalamasının da
ortalamadan 2 yıl fazla olduğu tespit edilmiştir.
Bisiklete binmenin sağlık yönünden getirdiği faydalar 20:1 oranında risklerin önüne geçmektedir, İlave yıllar sayesinde...
2003'te İngiltere'de Bir Departmanın yaptığı çalışmada, 114 bisikletçi ölümüne karşılık obeziteden 30.000 kişinin, kalp rahatsızlıklarından da 42.000
kişinin öldüğü tespit edilmiştir.
Soldan 3. KOlon : Bisikletle kasklarının Güvenlik önlemelerini arttırıcı etkisi çok azdır. Bisikletçi güvenliği arttırmak için yapılması gereken tek şey "bisiklete binmeyi
teşvik etmektir.
Bisiklete binmenin riskleri azdır. ( 33.miyon km pedal çevirme karşılığı 1 ölüm) Bu ortalama bir bisikletçinin 21.000 sene pedal çevirmesine denk düşüyor.
Bisiklet kaskları motosiklet kaskları gibi olmayıp, hafiftirler, ve darbe sonucu kırılırlar ve kullanılmaz hale gelirler. Bisiklet kasklarının bazı çarpmalarda
dönüşümlü olarak beyin hasarlarına sebebiyet verdiği tespit edilmiştir.
Kask kullanımını artması ( avustralya ve Yeni zelanda Kasksız bisiklet kullanımını yasaklamıştır.) güvenlik önlemelerinin artmasıyla ilişkilendirilememiş, sadece
Bisiklet kullanımını azalmasıyla bağlantısı kurulabilmiştir.
Bsiklet kullanımı daha çok bisikletçinin bisiklete binmesiyle daha güvenli hale gelir. Bsiklet kullanımı kösteklendiği zaman kask yasaları da "sayılardaki güvenliği" düşürür.
TABLO: Yüzdelere göre kask kullanımıyla , ve bisikletle yapılan km. ile bisikletçi ölümlerinin ilşkisi kurulmakatadır.(kask kullanımı arttıkça bisiklet
kullanımı azalıyor, Bisikletçi ölümleri artıyor.
Halil Atalay
3 Temmuz 2009, 20:23:01
merhaba arkadaşlar
ben şunu çok iyi biliyorum aytekin abi bugüne kadar güvenlik konusunda hiç bir zaman zafiyet verecek birisi değildir ben ne öğrendiysem ondan öğrendim desem yalan olmaz nasıl güveli sürülecek nasıl gitilmeli ve nerede ne yapmalı filan onun bir özürden dolayı kask olmadan çıkmaz eminim mesela bizler gece sürüşü için tek lamba takarken kendisi 3 adet arka lamba takadı bizler eve gitene kadar uyumaz telefon açmamızı beklerdi böyle bir insan düşünemiyorum güvenliği elinden bıraksın aytekin abinin dediği gibi elinde olmayan sebeblerden dolayı kask takmamışdır
herkese iyi pedallar
Bülent
3 Temmuz 2009, 21:51:21
Arkadaşlar, Bülent bey,
Bu konuyu Aytekin' in kendi faaliyetlerini paylaştığı bu sayfadan değil, yeni açtığımız konu üzerinden devam edersek sevinirim..
http://www.bisikletliler.org/forum/view ... f=27&t=595 (http://www.bisikletliler.org/forum/viewtopic.php?f=27&t=595)
Günkut bey, ben burada sadece bir konuda bilgi vermek amacıyla açıklamada bulundum. Özelliklede bu konuda mesaj yazan arkadaşlarımızın aydınlanmasına katkıda bulunmak içinde buraya yazdım.
Bence bu bir tartışma konusuda değil zaten.
Kendi e-mail gurubumuzdaki yazışmalardada herkes sadece tecrübelerinin sonucunu paylaştı ve bir tartışma oluşmadan hepimiz bilgilenmiş olduk. zaten daha fazla yazmaya devam etsek aynı şeyleri başka kelime cümle ve kalıplar halinde tekrar etmiş olacaktık.
herkese sevgiler.
fatih71
7 Temmuz 2009, 12:16:11
Kask falan derken gezi arada kaybolmuş. Aytekin bey performansınızdan dolayı sizi kutluyorum, gerçekten zor bi parkur. Bilen bilir kartepe zirvesine ulaşmak 20 km.den fazla dik ve aralıksız yokuştur. Benim anlamadığım bu kesintisiz yokuşu nasıl çıktınız ve tabi bunun birde inişi var. 20 km. boyunca frenle indiniz sanırım (çünkü yol oldukça virajlı), frenler ısınmadı mı sorun yaşamadınız mı? Ben arabayla inerken bile fren balataları ısındı ve arabayı koku sarmıştı. Tekrar tebrikler, gezi ve çalışmalarınızı yayınladıkça takip edeceğim. Hatta bölgede yapacağınız tur faaliyetlerinde bulunmak isterim. Selamlar...
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.