PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bir açılım; BISIKLETLE YAPILANLAR ,BISIKLET ICIN YAPILANLAR

ali nejat
01-07-2009, 00:09
http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/convergence2009029.jpg

Bisikletlilerimiz,bisikletçilerimiz genellikle çevre dostu,yesilden yana,ekolojik yaklasimlari olan duyarli insanlar.
Ülkemizde ise çevre sorunu büyük problem..Doga ve yesil göz göre hizla yok ediliyor..Bizdeki olay "küresel" diye de açiklanamayacak boyutta, dibine kadar "ulusal" aslinda.
Dolayisiyla bisikletçilerimizin bu konularda duyarli olmalarini garip karsilamamak gerekiyor..
Ancak bu konularla ilgilenen siyasi partiler,dernekler vb. var.
Özellikle son Avrupa Parlementosu seçimlerinde bayagi yükseldiler.
Bu hareketlerin programlarinda bisiklete de yer veriliyor elbette.Yani onlarin bir çok islerinin arasinda bisikletli bir yasami hayata geçirmekte var ve bunu uyguluyorlar.Onlar yerel ve genel yönetimlerde isbasina geliyorlar ve bisikletin gelisimine olaganüstü katkida bulunuyorlar.Paris Velib' olayi bunun en yakin ve çarpici örnegidir.
Söyle diyebiliriz o zaman; her yesilci,ekolojist, dogal olarak bisikletten yana olmak zorundadir.
Peki her bisikletçi dogadan yana olmak zorundamidir? Iste bu soruyu sordugumùzda daha da somut noktalara kayarsak her konuda ayni düsunmedigimiz ortaya çikacaktir.
Kaldiki bisikletçilerimiz içinde sadece ekoloji için degil, daha farkli toplumsal,politiklesmis sorunlar için de pedal çevirmek isteyenler,çevirenler bulunmaktadir.
Bu konularda da hepimizin ayni fikirde oldugumuzu zannetmiyorum.
Bir örnek vereliml
Benim ilk Tûrkiye Bisikletçileriyle bulusmam,"Bergama'da kazandik sira Akkuyu'da" sloganiyla Akkuyu termik santraline karsi yapilan bir protest bisiklet turunda oldu ve isin içinde politik yapilanmalar da vardi.Yani bu protesto eylemini BISIKLETLE YAPTIK.Ama bunu baska araçlarla da yapabilirdik pekala.örnegin bu eylemden aylar öncede Bergama ile ilgili gece, elden ele mesalelerle kosarakta yapmistik 100 km. kadar ve daha etkili olmustu.
Ayrica, bisiklet kullanicilarinin içinden birileri çikipta su veya bu nedenle "ben termik santral yapimina karsi degilim" diyebilir.
Bunun disinda daha farkli toplumsal konularda örnegin bir yerleri protesto için
bisikletle yapilan bir eyleme bisikletçilerin bazilari katilmak istemeyebilir.Bir çok insanin katildigi bir konuya azda olsa birileri katilmak istemeyebilir.Bunu örneklerini yasadik.çünki bu aktivitelerin hepsi bisiklet olmasa da yapilabilecek eylemliliklerdir sadece inananlari baglar.
http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/Bakirkoy-0134.jpg

Ama örnegin bir "bisiklet yollari istiyoruz" eylemini yaya olarak yapamazsiniz komik olur.
Bisiklet dünyamizda "bisikletle hareket eden" gruplasmalar var.isin ilginç tarafi ben bunlarin bir çok hedefini kisisel planda destekliyorum da..onlara bunlari niye bisikletle yapiyorsunuz dememiz mümkün degil..öyle istiyorlar öyle yapiyorlar..ama iste bütün bu aktiviteler özünde bisiklet için yapilan aktiviteler degil..bisikletle ,bisiklet kullanilarak yapilan aktivitelerdir.
"Eeee ne olmus? " denilebilir.
Olan su;
Yukarida sözünü ettigimiz bir ekolojist politik hareketin programinda bisikletin gelistirilmesi yer almak zorundadir.Eger hangi yesil parti veya çevre hareketi veya derneginin programinda,amaçlari arasinda bisikletin yayginlastirilmasi yoksa o bana göre çevreci degildir.

Iste bizlerin, ortak paydasi bisiklet ve bisikletin gelistirilmesi olanlarin amaci ise , onlarin programlarinin sadece bir kismini olusturan ve bisikletin
toplumsal boyutta gelismesi için, bisikletli bir yasam için mücadele olmalidir.
CÜNKI; Bisikletin ulasim imkani olarak günlük yasamda yer almasi ve bu anlamda gittikçe gelismesi diger kullanimlarida gelistirecek ve BISIKLETLI YASAM dedigimiz olguya ulasilacak, iste o noktaya gelmek, yani bisikletin yasam içinde önemli bir yer tutmasinin basarilmasi, zaten ister istemez çevreye,yesile en büyük katkidir.
Bunu niye böyle oldugunu sanirim açiklamaya gerek yok, hepimiz biliyoruz.
Kisacasi bisiklet için birseyler yapmaya kalkismak, bisikletle birseyler yapmaya kalkismaktan bana göre çok daha fazla toplumsaldir,birlestiricidir, ilerleticidir.

Bu anlamda da STK olarak attigimiz adimlar, var olan yesil,çevre,doga hareketleri tarafindan desteklenmek durumundadir.
Iste bu anlamda bizim disimizdaki ülkelere baktigimda, bizdeki gerek yesil hareketin, gerekse bazi bisikletçilerimizin yaklasimlari bana tepesitaklakmis gibi geliyor.
Bu anlayisla hareket eden bisikletçiler, bisikletin bizzat yasamda yer almasi meselesini unutmuslar, bu yerine getirilirse çevreye olan katkisini görmezlikten gelerek, bisikletle dogayi veya kendilerine göre önemli saydiklari degerleri kurtarmaya çalisiyorlar ki,
o eylemleri zaten dünyada hiç bisikletle iliskisi olmayanlarda yapiyor.Cünki o sorunlar, sadece bisikletçilerin sorunu degil,hepimizin sorunu.
Bunun bisikletle yapilmasi konuya daha fazlami deger katiyor?
Belki bisiklet kullaniminin az oldugu ülkemizde ilginç geliyor olabilir.Ama o zamanda bisiklet günlük hayatin içinde yer alacagina özel amaçlar için ilginçlik olsun diye ortaya atilmis bir nesne oluyorki, burada bir marjinallesme, elitlesme dolayisiyla bisikletin topluma mal olmasina yönelik bir tehlike söz konusu.
http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/convergence2009074.jpg
Ama aslolan bana göre bisikletin bir yasam biçimi haline gelmesi için ugrasmak ve ugrasanlara omuz vermektir.Bunu yaptigimizda i çevreye,topluma çok önemli katkilar sunacagimizi düsünüyorum...
Bisikleti kullanirken bisikletle bir aktivite yaparken izliyoruz son dönemde arkadaslarimizi bunun adini illaki "Küresel isinmaya karsi" vb.demek zorunda hiisediyorlar kendilerini.Halbuki, "Ben bisiklet için bisiklete biniyorum" demek yeterli.
Onu yaptigimizda zaten yesil için,doga için,toplum için birseyler yapiyoruz anlamina gelmektedir.
Kisacasi, gerçekten iyiniyetli olarak toplumsal konulara bisikletle müdahale etmek isteyenler, sadece bisikletin gelismesi,ulasim imkani olarak hayatimizda yer almasi,bisiklete daha fazla yer verilmesi ve giderek BISIKLETLI BIR YASAM in yaratiLmasinin zaten basli basina toplumsallik oldugunu ve hiç Küçümsenmemesi gerektigini bilinçlerine çikarmalidirlar

kudret
16-09-2009, 02:01
bisiklet için bisiklete biniyorum ali nejat

aklıma gelenler bisiklet etkinlikleri için
1-bisiklete spor -performans amaçla biniyorum
2-hafta sonları turlar için biniyorum hafta içi çalışıyorum
3- bisiklete binmek için biniyorum
4-her vakit bisiklet için bisiklete biniyorum
5-protesto etkinliklerinde bisiklet kullanıyorum

şimdi yukardakilerden 4 üncü şıkka giriyorum yıllarca bisiklet için bisiklete bindim evet teknoloji düşmanı bir adam olduğum için asla araba almayı düşünmedim evimde şu anda kullandığım teknolojik araçlar 37 ekran tv traş makinesi kafamı traşlarım mp3 oda bozuldu yenisini düşünmüyorum bir adette ps2 var oyunları severim cocuklar gibi oyun oynarım 10 yıllık bilgisayarım var pentium 2 li asla bilgisayara para vermem bisiklet masraflarına veririm hiçte acımam paraya 4300 ytl ye karbon bisikleti aldığımda asla paraya acımadım ve ne kadar iyi yaptığımı şimdi anladım 1976 da başladı bisiklet serüvenim epey bisiklet elimden geçti sayılır ben gençken yarış meraklısı bir adam değildim ben yarışlara inanmam hele sporun rekabetine hiç inanmam ters protest bir müzisyen olursanız böyle olur evet kendim için diyebilirimki yıllarca fanatik bir bisiklet için bisiklet sürücüsüydüm benim arabam bisiklet olmuştur 52 yaşıma geldim bu hastalık bitmedi bitecek gibi değil evet doğa anaya kötülük yapmadım onu fazla kirletmedim gerçi karbon doğa için zararlı bir madde kullandığım bisiklette karbon bu bir tatlı çelişki evet çelişkimi seviyorum hem doğacı olmak hemde karbon bisiklet kullanmak benim tatlı çelişkim karbonun üretilirken doğaya zararsız üretilmesi gerekli sadece karbonmu
ekoloji eşittir bisiklet tabi ki bisiklet kullanarak ekolojiye destek olacağız ikisi birbiriyle bir bütün ekolojinin doğanın dengesini insanın şu anki doğaya karşı kurulmuş uygarlığı saptırmıştır uygarlık doğayı dönüştürerek kirli bir duruma getirmiştir bu bencil uygarlığın islahı gereklidir tabi insan bindiği dalı kesmektedir vazgeçememektedir bu durumdan çünki menfati bitecektir ya menfatimiz - egomuz yada kirli doğa seçiminizi yapın tahlilinde insan doğayı kirleterek seçimini yapmıştır ben meselere global düzeyde bakarım benim için tüm ulusların doğa karşısında sabıkaları vardır her ulus doğaya karşı cinayet işlemiştir tek ulus tanırım ki onlara pek ulus denmez derisi kızıl kuzey amerika yerlileri evet son göksel imparatorluğun savunucuları en son doğacılar en büyük yeşilciler onlardı siyu kabilesi toprak anaya çok saygılı idiler tabanları ile toprağa basmak onlar için toprak anaya saygısızlık idi gene siyulu kadınlar fasulye tanelerini toplamaya giderken fare kardeşçiğinin inine gelir ve her bir fasulye tanesi için bir adet mısır tanesini bırakırlardı bu anlayışlar son derece kozmik anlayışlardır doğadan hiç bir şeyi çalmayacaksın farenin rıskını bile bu uygarlık topraktan çalınmıştır ve toprağa gidecektir öyle bir uygarlık anlayışı düşünmüşümdürki doğa ile barışık onun havasına suyuna etki etmeyen

alıntı
Iste bizlerin, ortak paydasi bisiklet ve bisikletin gelistirilmesi olanlarin amaci ise , onlarin programlarinin sadece bir kismini olusturan ve bisikletin
toplumsal boyutta gelismesi için, bisikletli bir yasam için mücadele olmalidir.
CÜNKI; Bisikletin ulasim imkani olarak günlük yasamda yer almasi ve bu anlamda gittikçe gelismesi diger kullanimlarida gelistirecek ve BISIKLETLI YASAM dedigimiz olguya ulasilacak, iste o noktaya gelmek, yani bisikletin yasam içinde önemli bir yer tutmasinin basarilmasi, zaten ister istemez çevreye,yesile en büyük katkidir.
ali nejat

evet doğrudur ortak payda olarak verilen mesaj çok doğrudur bisiklet için birşeyler yapılması bisikletin daha çok kitleselleştirilmesi elbette söz konusu ve de öyle olmalıdır bisikleti her vakit yaşamda bizimle bizim bedenimizin bir uzantısı olarak yıllarca gördüm ve özümsedim bisikleti bir yaşam biçimi haline fanatik bir biçimde getirdiğim için çoğu yerlere gidemiyorum bunuda kafama hiç takmıyorum gideceğim yere bisikletimi kabul edecekler öyleki arkadaşımın ziyaretine bisikletimle gidiyorum evinin içine kadar sokuyorum yoksa gitmiyorum o da ses etmiyor komik gelebilir bu durumum alışverişe bisiklette gidiyorum ve tabi kilitliyorum öyle bir yere koyuyorumki bisiklet hep gözümün önünde oluyor bisikletle yaşamayı öğrendim ve bundan sonra vereceğim konserlere artı dinletilerimede bisikletimle gitmeyi düşünüyorum