PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : UYGUN SELE YÜKSEKLİĞİ

EmrE
28 Mayıs 2009, 20:37:48
bazen insanların neden selen bu kadar uzun? diye sorduğuna şahit oluyorum. sele boyu kullanıcısına göre ayarlanır ve o ayarda sabit bırakılır. zaten dikkat etmişseniz üst model bisikletlerde sele yuksekliğini ayarlayan kelepçe mandallı değil sabit civatalıdır. peki sele yüksekliği nasıl ayarlanır? Bacağınızı, ayağınız yere deymeden serbest bıraktığınızda diz kapağınızdan hafif kırık olarak durur, dümdüz durmaz. işte bacağınızın doğal pozisyonu budur ve sele yüksekliği yapıldıktan sonra bacağınız pedalın dairesel hareketinde yere en yakın olduğu noktada bu pozisyonda bulunmalıdır. öncelikle seleye oturun ve bir duvar yada korkuluğa tutunup ayaklarınızı pedalların üzerine koyun. SPD pedal kullanıcıları kilitleri takmasınlar. örnek olarak sağ pedalı yere en yakın posizyona çevirip pedala ayağınızın tam ortası ile basın. bu posizyonda bacağınız ilk bahsettiğimiz serbest posizyondaki gibi durmalıdır. diziniz çok kırık duruyorsa seleyi yükseltmeniz gerekmektedir. Bacağınız bu posizyonda dümdüz yada pedala parmak uçlarınız ile dokunabiliyorsanız alçaltmanız gerekmektedir. burada dikkat edilmesi gereken konu seleyi yükseltmek dizlerinize zarar vermez fakat alçaltmanız gerekiyorsa bunu birden yapmayın. 5mm lik aralıklarla dizlerinizi alıştıra alıştıra indirin. aksi taktirde dizlerinize alışık olmadığı bir pozisyon yaratıp ağrıtabilirsiniz.
ideal sele yüksekliğinde ayaklarınız yere zor değer ama doğrusu budur. Bu pozisyonda bacak kaslarınızdaki gücü tam olarak bisiklete uygulayabilirsiniz. alçak bir sele yere çömelip yürümeye çalışmaya benzer. Bu ayarı bisiklet dengenizi iyi kurup tecrübe sahibi olduğunuza inandığınız zaman, selenizi ideal bacak boyunuza göre yapıp bir daha asla ayarı ile oynamayınız.

iCg
16 Kasım 2009, 16:18:52
zaten dikkat etmişseniz üst model bisikletlerde sele yuksekliğini ayarlayan kelepçe mandallı değil sabit civatalıdır.

Bilgiler için teşekkürler.

Eski bisikletimde bile kelepçe varken onca para verip aldığım yeni bisikletime koymamışlar diye kendi kendime yakınıyordum ben de :)

Halil Atalay
17 Kasım 2009, 09:29:12
paylaşım için teşekkürler

ama bazen sele yüksekliği ile oynamak gerekiyor nedeni ise otobüsle seyhat edilecekse sele kapatılması lazım