PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Muhalefet etmenin alfabesi..

ali nejat
28-05-2009, 09:25
Niye bir yerlere, birilerine muhalefet edersiniz? Çünkü toplum için daha iyi olacağına inandığınız önerileriniz vardır ve yönetimde olanlar bunları yapmadığı için onu eleştirir ve ?doğru? bulduklarınızı yaptırmaya uğraşırsınız.
Muhalefet budur. Ama önce -konumuz elbette bisikletin gelismesi ve bisikletli yasamin ülkemizde hatiri sayilir agirliginin olmasi- bu alanda muhalefet edebilmek için "toplum için yani bisiklet ve bisiklet kullanicilari için daha iyi olacagina inandiginiz önerilerinizin" olmasi gerekir,düsuncelerin olmasi gerekir ve bunlari açikça belirtmelisiniz, bunu yaptiginizda elbette sizin düsundüklerinize karsi çikacak olanlarin dediklerini dinlemek durumundasiniz.
http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/poratble4041.jpg
Biz bir yerlere, bir duruma, bir konuma muhalefet ediyoruz.Birseylerin yanindayiz ve ayni zamanda da birseylere karsiyiz.
Bizim durusumuza da muhalefet var aslinda.Ama bu muhalefet ister kisisel olsun,ister grupsal yukarida belirtilen "muhalefet etmenin de hersey gibi belli kurallari olmali" ya da muhalifler...dolayisiyla tartismanin, konusmanin; diyologun olusmasi imkansizlasiyor..kisir döngüler ve çekismelerden geçilmiyor.
Aslinda bunlari yazarken genel olarak var olan ortamimizi ve ortamdaki sagirlar diyolugunu yansitmaya çalisiyorum.
öyle çok kuralci, dayatmaci bir insan degilim aslinda.Ama velakin herseyin bir usulü,erkani,yordami olmali degilmi?
Bunlari ortadan kaldirdinmi kim hakli, kim haksiz anlasilmasi imkansiz oluyor.
Bu anlamda, muhalefet etmenin,birseylere karsi çikmanin üsulü yukarida anlatildigi gibi olmalidir.
Bunlari ben uydurmadim.Evrensel ilkeler bunlar.Bunlara uymak zorundayiz.
Birseylere karsi iseniz hemen alternatifini koyacaksiniz.Net ve açik.
Gôrüste bile üstün olmanin kurallari var.Ne deniliyor;
önceden göreceksiniz ama buda tek basina yetmez net ve duru göreceksiniz.Bunu yapamazsaniz görüste üstünlük sahibi olamazsiniz.
http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/poratble4068.jpg
Kisacasi bir seylere karsimisiniz yani muhalifmisiniz..laf olsun diye muhalefet olmaz .Alternatifin olacak bunu açikça koyacaksiniz.Elestirdiginin, karsi çiktiklarinin söyle düsundügünü, kendinin ise böyle düsundügünü netçe ortaya koyacaksiniz , yoksa yapilan muhalefet etmek degil ortaligi karistirmak olur,oyun bozanlik olur..
Yani bizim söylediklerimize -en evrensel kurallari açiklamaktan baska birsey degil yaptigimiz- "senin her dedigini dogru kabul etmek zorundamiyiz" diye yaklasmayacaksiniz.
Ben derken elbette kendimden bahsetmiyorum.Genel olarak ortamimizi ifade etmeye çalisiyorum.
önce evrensel kurallarda fikirbirligine varacagiz ondan sonra istedigimizi tartisacagiz ilerleme böyle olur, kazanim böyle olur.
Eger bu tarzda davranilmayacaksa bence hiç ugrasmaninda anlami yok çünki gelismeye gerçekten engel oluyor..ve dolayisiyla yazik oluyor.
Istenen net ve açik düsunce ve açik öneri ve alternatifler..bunlar üzerinden tartistikmi hersey daha rahat anlasilir diye Düsünüyorum..

ali nejat
28-05-2009, 22:31
Sevgili günkut karsilikli gibi oluyor ama son derece önemli bir konu bu..Bir yola çikildi..belli adimlar atiliyor..olumlu gelismeler var..meyvelerini bisiklet adina toplayacagimiz girisimlerde bulunuldu, kurumlasmanin kaçinilmazligi gün gibi ortada.Kisacasi konu çok ciddi.
Bu noktada hepimizin artik belli noktalarda deyim yerinde ise "belli kistaslarin içinde" durmamiz gerekmekte.
Bisiklet kullanimi Dünyada özellikle yasli kitada iyice gündemi zorluyor.Bizde de zorlamali...
Belli yanlis ve eksik egilimler var.Bize göre tabiiki..herkese göre dogru ve yanlis farkli farkli.
önümûzün tikanmamasi (genel olarak hareketten söz ediyorum) ve ileriye dogru saglikli olarak yol alinabilinmesi için, söz konusu bakislarin belli bir çerçeve içinde ve kesin olarak ilerletici olarak gündeme getirilmesi gerekmekte.
Artik bu saatten sonra benim açimdan konu..ileri daima ileriye gidis olmalidir..

http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/portable6004.jpg
Bisiklet kullanmanin disinda arti olarak birseyler yapmak isteyen tüm dostlarimiz,tüm yol arkadaslarimiz bilmelidirki artik kisir tartismalar,kisisel tartismalar,kasinin üstünde gözün vardi anlayislari bitirilmelidir.
Burada kavga için bulunmuyoruz.Eger kavga olacaksa bu bisikletin gelisiminin önünü tikayanlarla olacaktir.kendi içimizde degil.Bisikletseverlerle degil.Elbette hiçbirsey güllük gülistanlik degil..elbette tartismalar olacaktir..ama bu hareketi ilerletmek adina , somut olarak karsimiza çikan sorunlarin çözümüne yönelik..kisir çekisme,sig tartisma,ileri götürmeyen münakasalara,dedikodulara yer olmamalidir..çünki kaybedecek zamanimiz yoktur..
Bu anlamda kisaca sunu demek istedim.
Eger olayi daha iyiye ve güzele götürecek somut tezlerimiz,önerilerimiz yoksa gündemi mesgul etmeyelim.Karsi çiktiklarimizin karsisina alternatif tezlerle çikalim.
Bu anlamda düsünceler öneriler,tezler hos geldiler..
sevgilerimle
http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/portable6016.jpg