PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Aslolan Nedir?

ali nejat
03-04-2009, 21:21
9 Eylül 2004 -Bisiklet Dünyasi

http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/bayramky.jpg Paris-Bisiklet Bayram Yeri (köyü)

Değerli Bisiklet Severler,

" sporcu ve parkur tanıtımları, teknik bilgiler, yarışmalarla ilgili yorumlar, makaleler, Yarış ve antrenman haberleri, fotoğraf galerisi organizasyonlar, Uzun süreli bisiklet turları için bilgi ve öneriler, ilginç bisiklet haberleri, Dağ bisikleti ile ilgili bilgiler, yarış takvimi ve çeşitli parkurlardan fotoğraflar.Yarışmalar, haberler, Bisiklet Federasyonu'nun etkinlikleri, eğitim ve doğa gezileri, mağazasında satışı yapılan bisikletler, aksesuar ve giysilerin tanıtımları, bisiklet karsılaştırmaları ve sporcular için teknik bilgiler. Bisiklet Şenliği ile ilgili haberler çeşitli parkur bilgileri, gezi ve yarış haberleri, bisikletle ilgili bilgiler Dağ bisikletiyle gezebileceğiniz parkurlar, yarış haberleri ve çeşitli konularda bilgiler . Uzun süreli yolculuklarda bisiklet kullanımıyla ilgili bilgi, anılar, fotoğraflar ve bağlantılar. - Bisiklet video arşivi ve fotoğraf galerisi. - Bisiklet ile ilgili derlenmiş bilgi ve makaleler, forum, fotoğraf ve video dosyaları Bisiklet çeşitleri, bisiklet seçiminde ve gece bisiklete binerken yapılması gerekenler. Dağ, tur, trekking, şehir ve yol bisikletleri, yedek parçalar, aksesuarlar ve giyim malzemeleri satışı, bisikletlerle ilgili teknik bilgi ve öneriler, çeşitli etkinliklerden haberler....."

Bisikletçi ve bisikletlinin, bisiklet binmesi kadar doğal bir şey olabilirmi ? Bir insanin yemesi, içmesi,sevişmesi hatta soluk alması gibi doğal bir şey değilmidir bu? Dolayısıyla da bu eylemi hayata geçirirken bir sosyal olgu olarak Bisiklet de toplum içerisinde, kendi kurumları ile birlikte yerini alacaktır.
Yukarıda internete yansıdığı kadarıyla çeşitli bisiklet; grup, kişi, ticari kurum vs. olarak bisiklete dair yapılanların bir dökümünü ortaya döktük.
Şimdi bütün bu yapılanlar, özünde toplumun bir parçası olan bisikletçinin ve bisikletlinin kendi alanında bizzat varlık şartını ortaya koyan şeylerdir. Bunlar olmazsa zaten ortada ne bisiklet,ne bisikletçi,ne de bisikletli kalır. Bu anlamda da ülkemizde bisiklet de,bisikletçi de bisikletli de vardır.
http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/index-25.jpg
Bizim sitemiz olan http://www.bisikletdunyasi.com da da yukarıdaki yapılanlara benzer şeyleri görmek mümkündür.yani;
"Bisiklet Sevenler Derneği çalışmaları hakkında bilgiler, bisiklet yolu ve belediyeler konusu; otomobilsiz gün, piknik turları gibi güncel etkinlikler, teknik bilgiler, antrenman, beslenme ve sağlık konusunda öneriler, çeşitli malzemeler. "
Ancak dikkatli bakıldığında özellikle iki konuda bir farklılık çıkar ortaya. Bunlar birbirlerinden bağımsızmış gibi de görünse aslında birbirlerine son derece bağımlı iki olgudur.
Birincisi : Bisiklet Sevenler Derneği çalışmaları hakkında bilgiler,
İkincisi : Bisiklet yolu ve belediyeler konusu
Elbette bisiklet yolları konusunda tek söz eden biz değilizdir. Ancak bu iki birbirinden ayrılmaz unsur bir araya geldiğinde, bisiklete dair iki ana sorunun ortaya konduğu görülür.
Bisiklet olayının gelişiminin özünde bir ALT YAPI sorunu olduğunun altının çizilmesi
Bir Bisiklet Kullanıcı örgütünün OLMAZSA OLMAZ gerekliliği
Ve buna bağlı olarak Bisikletin ve bisikletçinin hak ve varlığının korunması ve savunulması

Yani bisiklet kullananların bir örgütü olacak ve bu örgütlü bisiklet gücü sayesinde bisiklet ALTYAPISI (bisiklet yolları, park yerleri, servis istasyonları) konusunda mevziler kazanılmaya çalışılacaktır.

Ve bisikletin ve bisikletçinin haklarının korunması ve savunulması söz konusu olabilecektir.

Bu anlamda, bir bisiklet kullanıcı örgütü olarak,yani bütün grup,kişi,sektör,meslek odaları,yerel yönetimler vs. den bağımsız olarak,bizzat bisiklet kullananların yegane örgütü olarak BSD oluşturulmuş,

ECF -Avrupa Bisiklet Federasyonu - üyesi olarak 30 Avrupa ülkesi arasına eşit şartlarda girerek, uluslararası platformda tanınmış ve bu gücü arkasına almıştır. Basta İstanbul olmak üzere bazı noktalarda bisiklet pistlerinin (yollarının) hayata geçmesi konusunda adımlar atmıştır.

Bu anlamda,ülkemizdeki bisikletçilerin ve bisikletlilerin; en yukarıda saydığımız aktivitelerin daha gelişkin olarak hayata geçirilmesinde önemli öncü rolü oynayan,bu sorumluğu sırtlayan BSD'ye omuz vermeleri gerekmektedir.

Altyapı olmadan bisikletçilik,bisikletlilik olmaz,bisiklet kullanıcı örgütü olmadan bisikletçilik,bisikletlilik bir noktaya kadar gider.Bisikletin,bisikletçinin hak ve varlığını koruyan ve savunan bir örgütlülük olmadan var olan bisikletçilik bu alanda gelişkin ülkelerdeki seviyeye ulaşamaz. İster spor bisikletçiliği olsun, ister ulaşım Altyapı ile gelişir,çoğalır hem huzurlu bir kent yasamı buradan doğar,hem trafik canavarı böyle yenilir,çocuklarımızın geleceği böyle korunur, hem de uluslararası planda yarışmalarda pistlerde bizim sporcularımızı alkışlarız.Yani aslolan ÖRGÜTLÜLÜK veALT YAPI dır.
http://i496.photobucket.com/albums/rr326/bisikleti/index-06.jpg

Tuncay Özışık
04-04-2009, 19:11
Derleme güzel olmuş, teşekkürler...

Bisiklet konusunda sanırım herkes aynı görüşleri paylaşır, tüm bisiklet ile ilgili forumlarda bu tür görüşler sürekli yazılır, söylenir ama avrupa ülkelerindeki bisiklet anlayışını ülkemize kazandırmamız için yazmak ve bisiklete binmek yetmiyor maalesef. Deyim yerindeyse "suyun başında" olanların bilinçlenmesi ve bisiklet kültürünü şehircilik planları arasına alması, savunması ve uygulamaya geçirmesi gerekir. Bunun için de en başta farkındalık yaratmak gerekiyor. İşte bu noktada iş bizlere düşüyor ama yerel etkinliklerle, orman köşelerinde turlarla da bu olamaz. Bisikleti günlük hayatına sokanların sayısının artması gerekiyor. Şimdi soruyorum size: Kaçınız işe, markete, şehir merkezine vs bisikletle gidiyor, çocuğu okula bisikletle giden var mı? Bisikleti ne kadar "günlük" kullanabiliyorsunuz? Eğer cevabınız "hayır, pek olmuyor maalesef" ise bu farkındalığı yaratamazsınız. Yaptığınız haftasonu etkinlikleri, çevrenizde " Ne güzel yaa, Selami bey haftasonları bisikletine atlıyor, ormanda pedal basıyor, stresini atıyor, ne güzel hobisi var!" dan öteye geçemez. Ve maalesef bu şekilde bisiklet yollarına, bisiklet parklarına vs kavuşamayız. Sakın yanlış anlamayın, tabii ki turlara çıkacağız, ormanda dolaşacağız. Ama bu işin sadece eğlence ve spor yönü. Ama ana amacımız bu değil unutmayalım!

Öyle bir olmalı ki, tıpkı Çin'de olduğu gibi sabahları ve akşamları yollarda onlarca, yüzlerce bisikletle işe,okula gidenler olmalı, mahallelerde bakkala, markete giden insanlar olmalı...Bunu görenler de "haydaa nooluyor yahu" demeli.

Kendim şahsen 31 senelik iş hayatımın en az 25 senesinde işe gidip gelebilmişimdir. Şimdi de devam edebiliyorum. Sakın ohooo Antalya'da ben de binerim demeyin. Bunun yaklaşık 20 senesini İstanbul'da bindim. Şimdi soruyorum size ben hemen hergün bisiklete biniyorum, yollarda işe veya okula vs giden 3-5 kişi görebiliyorum. Bu sizce bırakın bir yerel yöneticiyi, herhangi bir insanın bile dikkatini çekebilir mi? Sadece iş yerindekiler takdir ediyor hepsi o :) Haftasonları turlarımız da yukarıda söylediğimiz gibi "güzel bir hobi" olarak değerlendiriliyor.

Lütfen bir daha düşünelim, bisikleti doğru kullanıyor muyuz? Neden bisiklet kullanırız? Bisikleti hangi amaçlarla kullanmalıyız?

Saygılarımla

ali nejat
04-04-2009, 19:18
tesekkürler Basri. kesinlikle yanlis anlamiyoruz..yillardir anlatmaya çalistigimiz tamda bu zaten..yinede de hem pozitif yanastik olaya ama bir yandan buna zorlamaya çalistik..yani "eger birseyler böyle oluyorsa baska türlü olamadigindandir" dedik hemde "gerçekçi ol imkansizi iste"..
Bu anlamda hem var olana destek vermeye çalistik ama bir yandan da degisime zorladik, bunu dile getirdik..ama artik belli bir noktadayiz..ve "bisikletin neresinde "oldugumuzun bilinmesi gerek, degilmi?