PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Uzun turlar hakkında yardım

hakanozhan
03-11-2010, 11:08
Bisikletle uzun turlar yapmak için nasıl bir hazırlık yapmak gerekir? Yanımızda neler bulunması gereir? Nelere dikkat edilmesi gerekir?
Gerek uzun tur ardından bir yerde kamp yapma
gerekse bir Türkiye veya dünya turu...
Süre olarak birkaç gün de olabilir, birkaç hafta da olabilir, birkaç ayda olabilir, sonu olmayadabilir :confused:
Uzun zamandır düşünüyordum zaten, bugün daha bir isteğim arttı....
En ince ayrıntısına kadar öğrenmek istiyorum.
Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Halil Atalay
03-11-2010, 12:17
yakında cevap yazarım

hakanozhan
05-11-2010, 18:21
Merakla bekliyorum. Şimdiden hazırlıklara başlamak istiyorum. Yoksa yaz çok sıcaktı, sonra Ramazan, sona çok soğuklar, sonra iş nedeniyle şehirdışı, şimdide 2 haftadır Eskişehirdeyim.

Şimdiden Teşekkür ederim.

yesilerik
01-12-2010, 09:23
Selamlar,Hakanın sordukları hakkında ben de bir süredir araştırma yapıyorum,bilgisi olan arkadaşlarımız payalşırlarsa mutlu olurum.

bisikletcanavari
02-12-2010, 19:58
Hakan kısa ve öz anlatayım. Mantığını kavradıktan sonra geri kalanını araştırdıkça sen de öğrenebilirsin ;)

Yanında neler olmalı?

Bisiklet:

Yük taşımaya uygun olmalı ve konforlu olmalı : Mutlaka arkaya bagaj bağlayabilmen için uygun montaj delikleri bulunmalı.

Bisiklet sana uygun olmalı. Bisikletin geometrisi ve ölçüleri senin vücut yapına uygun olmalı. Gün içinde ortalama 5-7 saat üzerinde kalacaksın çünkü.

Basit yapılı ve sağlam olmalı. Ne kadar basit o kadar sorunlara karşı kolay müdehale. Geneşde hep şehrler arası, yerleşim birimlerinden uzak seyahat edeceğin için bisikletin kolay kolay arıza yapmaması tercih edilir. Arıza yaptığı taktirde de kendimiz müdehale yapabilmeliyiz. Günümüzde satılan alyan çakı setleri, yama takımı,pompa gibi tamir setleri oldukça uygun ağırlıkta ve hacimdeler. Bnlarla bisikletin birçok noktasına müdehale edebilmeliyiz. Bir v-frenin teli koptuğunda, yanımızda fren teli bulundurarak bu değişimi bir kaç dakikada gerçekleştirebiliriz. Olmasa dahi en yakın yerleşim birimindeki bisikletciden temin edilebilir. Fakat bir disk fren için aynı şeyler söylenemez.

Gideceğin yola uygun olmalı. Arazi ağırlıklı yollar için dişli lastkler kullanılabileceği gibi asfalt ağırlıklı yollar için dişsiz, su kanalı bulunan lastikler tercih edilebilir.

Kamp malzemesi. (Çadır-Uyku tulumu- Mat) Yaz ve bahar ayları için ya da sıcak iklimli memleketlerde seyahat için ekonomik çadır,mat, tulum almak yeterlidir. Seyahat edeceğin bölgede şartlar ne kadar sert ise alacağın ekipmanın özelliği o derece artacağı için fiyatıda orantılı olarak katlanacaktır.

Giyisi: Eskiden bisiklet forması ve tayt diye tuttururdum. Gördüm ki uzun turlar için mantıklı seçimler değil. Aslına bakarsanız bir taytı ve bisiklet formasını uzun süre giymek rahatsızlık veriyor. Spor kıyaferler gidilebilir. Pamukludan uzak durmak iyidir ;) Spor bir tişört giyilebilecğei gibi göz zevkinize uygun bir gömlek bile giyebilirsin. Alacağın şeylerin çabuk kuruma özelliği olması faydanadır. Akşam konakladığın yerde bir suya bastıktan sorna ertesi sabah tekrardan kuru bir şekilde giyebilirsin. Sürekli bu devinimi yaparsan,.ok az bir giyim eşyası ile uzun turlar yapabilirsin. Ama ne alırsan al mutlaka yanında bir takımda gündelik giyim eşyan olsun. Gideceğin kentleri gezerken pantolonundan ayakkabına kadar daha rahat bir şekilde gezmene yardımcı olur.

Bisiklet tamir seti: Alyan takımı, yama seti-pompa, zipptite ve mümkünse içinde pensesi bulunan bir çakı seti. (Leatherman) Tabii bisiklette çıkabilecek olası sorunlara karşı çözüm üretebilecek bilgiye sahip olmak gerek.

Bisikletinde mutlaka matara bulunmalı. Ve mümkünse 2 tane olsun ve büyük boy (750 ml'lik) olsun. Hatta bulabilirsen, bisikletcilerde 1.5 L pet şişe taşıyyabilen matara kafesleri var. Şiddetle tavsiye ederim.

Ve en önemlisi ! Sağlam bir psikoloji. Yüksek moral. Moralik yüksek olursa gidemeyeceğin mesafe kalmaz ;)

Fotoğraf makinesi, telefon laptop v.b şeyler tamamen senin maddi durumuna ve kişisel zevkine kalmış şeyler. Geri kalan tüm detayları da turlar yaptıkça tecrübe kazanarak tamamlayabilrisin.

hakanozhan
03-12-2010, 01:30
Verdiğin bilgiler ve tavsiyelerin için teşekkür ederim.

Bisiklet: Evet yeni bir tane almayı düşünmeye başlayalı nerdeyse yıl olacak. Ama ilk önce tamir konusunda tecrübe sahibi olmak için şu andaki bisikleti kurcalayıp öğrenmem gerek. Vites fren ayarı vs. Tamir için gerekli birkaç malzeme oluşturmaya çoktan başladım bile. Zincire müdahale için eldiven bile taşıyorum :) Ama işim bitince aklıma geliyor o da ayrı bir mesele :D

Kamp malzemesi, giysi ve matara konusundaki tavsiyelerini dikkate alacağım.

Ve en önemlisi ! Sağlam bir psikoloji. Yüksek moral. Moralin yüksek olursa gidemeyeceğin mesafe kalmaz :wink:

:D Tersini yapsak nasıl olur? Daha çok mesafe katettikçe daha düzgün psikoloji ve yükselen moral :)

volkan740
03-12-2010, 22:26
Verdiğin bilgiler ve tavsiyelerin için teşekkür ederim.

Bisiklet: Evet yeni bir tane almayı düşünmeye başlayalı nerdeyse yıl olacak. Ama ilk önce tamir konusunda tecrübe sahibi olmak için şu andaki bisikleti kurcalayıp öğrenmem gerek. Vites fren ayarı vs. Tamir için gerekli birkaç malzeme oluşturmaya çoktan başladım bile. Zincire müdahale için eldiven bile taşıyorum :) Ama işim bitince aklıma geliyor o da ayrı bir mesele :D

Kamp malzemesi, giysi ve matara konusundaki tavsiyelerini dikkate alacağım.

:D Tersini yapsak nasıl olur? Daha çok mesafe katettikçe daha düzgün psikoloji ve yükselen moral :)

Mantıklı :D

adnanbarım
27-12-2010, 22:45
MERHABA Ben bir yıldır bisikleti ve uzun turlamayı sevdim. Kamp çadırı almak istiyorum. Üç mevsim falan diyorlar bilginiz var ise ne tavsiye edersiniz Bisikletim Trek 3900 uzun yol için yeterlimi çok terliyorum nasıl tişört almalıyım. Sağlıklı Pedaller

hakanozhan
09-02-2011, 02:42
Uzun tur planlarım suya düştü galiba :( İş aramazken o geldi beni buldu. 2 günlük bile plan yapamayacağım çünkü haftada sadece 1 gün iznim varmış o da pazar. Neyse kısmet... Senelik izinde inşaallah :) Daha işe başlamdan senelik izin düşünüyorum :) Onu da doktorlar yer ya hadi neyse :twisted:

MaNiaC_oF_BiKe
09-02-2011, 08:11
:) Hayırlısı olsun be Hakan.