PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 100 yıllık macera başlıyor.

mr-bike
02-04-2010, 01:35
Derneğimizin BURSA temsilcisi Ertan Ayçetin 'in hazırladığı proje ile yüz yıllık heyecan tekrar başlıyor.
Gezi 28-29-30 Mayıs 2010 tarihlerinde Mudanya - İznik - inegöl güzergahlarında kamplı gezi şeklinde yapılacak.
Detaylı bilgi ve kayıt için www.yuzyillikmacera.org (http://www.yuzyillikmacera.org) sitesini ziyaret ediniz.

BİSİKLETLE YÜZ YILLIK MACERA

Macera, hayalin gerçeğe koşusudur. Hamurunda heves ve inanç olan bu heyecan cesaret güdüsüyle hayata geçer. 1890'lı yılların son çeyreğinde İstanbul'dayız. Ahmet Tevfik Bey çevresindekilere bisiklete binmeyi öğretmeye çalışan bisiklet sporuna gönül vermiş bir genç olarak çıkar karşımıza. 1897 yılının Eylül ayında yine arkadaşlarından birine bisiklete binmeyi öğretir ve beraberce bisikletle Bursa'ya bir gezi yapmayı teklif eder. İki kafadar için böylece eğlenceli bir gezi başlar. Gezi boyunca izlenimlerini not eden Ahmet Tevfik İstanbul'a döndükten sonra kitabın baş kısmına, bisiklete nasıl binileceği konusunda bir bölüm ekleyerek bastırır. 1897 yılı için fevkalade bir macera olan bu kitap ne kadar ilgi gördü ve okundu bilinmez, ama günümüzde Türkiye'de bisiklet sporu ve 1897 yılının Bursa'sı hakkında çok değerli ip uçları veriyor.

Hüdavendigar Vilayeti Dahilinde Velosipetle bir Cevelan, ismini taşıyan bu kitap bir kütüphanenin rafında yaklaşık yüz yıl kadar sessizce bekledikten sonra 2007 yılında günümüz diline uyarlanarak "Yüz Yıl Önce Bisikletle Bursa" ismiyle yayınlandı. Kitap bisiklet sporuna gönül verenler arasında ilgi uyandırdı. Çünkü, açıkça görülmektedir ki, bu kitap bisiklet sporuna gönül veren Ahmet Tevfik tarafından bisiklet sporunu tanıtmak ve sevdirmek amacıyla kaleme alınmıştır. İhtimal bu geziyi de örnek olsun diye yazmak gereği duymuştur. Çünkü bir bisiklet gezisine çıkmayı düşünenlerin almaları gereken tedbirler, bisikletlerin özellikleri, gezide karşılaşılabilecek olaylar, ayrıntılı olarak anlatılmıştır.

Bütün bu detayları dikkatle değerlendiren Bursa Bisiklet Topluluğu 1897 yılında yapılan bu gezinin bir benzerini düzenleme kararı aldı. Kitaptaki bilgileri geliştirmek amacıyla Bursa kaynaklarında yapılan araştırmalar, ilk bisiklet yarışlarının Bursa'da yapıldığı gerçeğini ortaya çıkardı. Bisikletin Türkiye'ye ilk defa nasıl ve kim tarafından getirildiğini bilmiyoruz. Ama Meydan Larousse'de Türkiye'de ilk bisiklet yarışlarının 1910 tarihinde İstanbul Tepebaşında yapıldığı yazmaktadır. Bisiklet Federasyonu'nun web sayfasında ise "Osmanlılar dönemindeki ilk bisiklet yarışları Selanik'te yapılmıştır. Bu yarışlardan iyi gelir sağlandığını gören özel girişimciler ile bisiklet ithalatçılığıyla uğraşan Leon Efendi ve ortağı Papazyan, 1910-1912 yıllarda ilk bisiklet yarışlarını düzenlemişlerdir." denilmektedir. Yaklaşık tarihli bu iki bilgiden sonra resmi bir kaynak olan 1325 Bursa Salnamesinden, 23 Temmuz 1325(1909) tarihinde düzenlenen Bursa Sergisi kapsamında "bisiklet koşuları" düzenlendiğini öğreniyoruz. Düzenlenecek geziye çok önemli bir anlam katan bu bilgi organizasyonun itici gücünü teşkil edecek niteliktedir. Çünkü Bursa'nın ve Türkiye'nin ilklerinden birini vurgulamanın yanı sıra Türkiye'de bisiklet tarihinin kilometre taşlarının tespiti yapılmıştır.

Fransız Sirvac, "Celerifere" adını verdiği ilk bisikleti 1791 tarihlidir. Demek ki geçen zaman içinde evrimini tamamlayan bisiklet Türkiye'de yaklaşık 100 yıl sonra bisiklet yarışları düzenlenecek düzeyde tanınmaktadır. İkinci bir yüzyılda, Ahmet Tevfik Bey'in izinden giderek düzenlenmesi planlanan bisiklet gezisi yine Bisiklet Federasyonunun desteğiyle hayata geçirilmektedir

Planlanan gezi, 1897'de İstanbul'dan yola çıkarak vapurla Mudanya'ya gelen iki bisikletli arkadaşın; Mudanya, Bursa, İnegöl ve Yenişehir'i gezerek tekrar Bursa'ya dönmeleri ile tamamlanan macerayı kitapta izlenen güzergahın izinden giderek gerçekleştirilecek üç günlük bir gezi olarak organize etmeyi amaçlamıştır. Gezinin tarihi 28-29-30 Mayıs 2010 olarak kararlaştırılmıştır.

turun anlam ve önemi

Sehnaz
02-04-2010, 01:55
Harika bir macera..Site çok güzel,amaç çok güzel ...Heyecan verici.Biz, bisiklet turcularının geçmişinin, Türkiye'de bu kadar eski olduğunu da bu sayede öğrenmiş oluyoruz.Ertan Ayçetin'e teşekkürler.

Halil Atalay
02-04-2010, 12:39
murat bey biz buraya kayıt yapdıracağız mı?

mr-bike
02-04-2010, 14:16
Tabiki kayıt olmalıyız, yoksa ortada kalırız :)

hakanozhan
02-04-2010, 15:42
Hakikaten çok güzel bir tur. Katılmayı düşündüm sonra siteyi biraz inceledikten sonra vazgeçtim. Sebebi ben asla dayanamam.
1. 3 Günde 250 km
2. Yol bilgileri kısmında MMF eğim grafikleri verilmiş, %7 ler var. Fakat bu tabiri caizse traşlanmış olarak %7. MMF linki olsaydı Excele aktarıp bir de oradan hesaplayacaktım.
Bir de kamp ateşi yasakmış. Hep merak etmişimdir...
Neyse artık birkaç sene sonra...

İmza kısmında dediğim gibi; BİR GÜN de değil ama elbet BİR GÜN bende bu turlara katılabilecek düzeye geleceğim :)

zeki811954
03-04-2010, 22:57
düzceden gelmeyi düşünüyoruz.

mr-bike
03-04-2010, 23:57
ön kayıt için siteyi ziyaret ediniz.

sibel.
04-04-2010, 00:52
www.yuzyillikmacera.org "sitesinde; " SEVGİLİ BİSİKLET SEVDALILARI " konusunun sonunda "Lisans çıkarılarak katılmanız tavsiye olur. " yazıyor...
Biz katılamayacak mıyız, sadece lisanslı sporcu olmak mı gerekiyor bu güzel tura katılabilmek için...........?
.
.

mr-bike
04-04-2010, 01:20
Bu konu sadece bir tavsiye aslında yanlışlıkla gezi organizasyonu spor olayı sanılıp önce GSİM ye sevk edilmiş ve onlarda spor olayıymış gibi lisans zorunluluğu koymuş, sonra ne yapıyorsunuz dedik ve olayın gezi olduğunu belirtip bunu öneriye çevirttik.
Özetle lisans gerekmiyor, sadece tavsiye.

sibel.
04-04-2010, 06:13
Bu konu sadece bir tavsiye aslında yanlışlıkla gezi organizasyonu spor olayı sanılıp önce GSİM ye sevk edilmiş ve onlarda spor olayıymış gibi lisans zorunluluğu koymuş, sonra ne yapıyorsunuz dedik ve olayın gezi olduğunu belirtip bunu öneriye çevirttik.
Özetle lisans gerekmiyor, sadece tavsiye.

Yanıtınız için teşekkürler Murat bey....

Vakit kaybetmeden "www.yuzyillikmacera.org "sitesine girip , başvurumuzu yapalım o zaman..

Tabi 3 günde 250 km..(günlük ortalama 83.33 km.) lik bir yolu katedeceğimizi düşünürsek ( yollarda dökülmemek için :-) ) antrenmanlarımı sıklaştırmam ve sürüşe hazırlanmam gerek...
Gönül niyette, gidebilmek kısmetse..........

.
.

Emre POLAT
04-04-2010, 14:15
Kaliteli bir organizasyon olduğu, verilen emekten belli. Güzel geçeceği kesin. Katılma imkanım olur umarım. Elini taşın altına sokanlara sonsuz teşekkürler.

ÇoruMTB
05-04-2010, 23:54
Mükemmel bir tur, uzun yol deneyimi olan arkadaşlara tavsiye ederim zaman kaybetmeyin. Beni sorarsanız duyar duymaz heyecanlandım, katılmayı çok isterdim ama katılamayacağım. Zaman olarak uygun bi zamanda değil benim için. Katılacak arkadaşlar benim yerimede bol bol pedal çevirin, takip ediyor olacağızz.

Sehnaz
06-04-2010, 00:16
Ben de onlarla olabilmeyi isterdim.Anlamlı bir organizasyon..

hakanozhan
23-04-2010, 18:16
DİKKAT: "Son başvuru tarihi 25 Nisan 2010 dur"

Aynı günlerde aöf sınavları olması benim için tamamen imkansız hale getirmiştir. :(

hamtunay
24-04-2010, 04:05
Neden yüzyıllık macera, yüzyıllık olan olayı merak ettim doğrusu, kısaca anlatırsanız menun olurum.

Halil Atalay
25-04-2010, 23:01
arkadaşlar turun anlam ve önemi ilk sayfaya artarılmışdır.

Sehnaz
28-05-2010, 12:25
Hürriyet gazetesi haberi:

Bisikletle yüz yıllık macera

A.A.
27 Mayıs 2010

Bisikletliler Derneği Bursa İl Temsilciliği öncülüğünde, “Bisikletle Yüz Yıllık Macera” adıyla bisiklet turu düzenlenecek.

İstanbul'da yaşayan Ahmet Tevfik Bey, 1897 yılının Eylül ayında bir arkadaşıyla yanlarına bisikletlerini alarak, vapurla Mudanya'ya geçti.

Mudanya, Bursa, İnegöl ve Yenişehir'i gezen iki arkadaştan Ahmet Tevfik, gezi boyunca not aldığı izlenimlerini, bisiklet sporunu tanıtmak ve sevdirmek amacıyla “Hüdavendigar Vilayeti Dahilinde Velosipetle bir Cevelan” adıyla kitaplaştırdı.

Bisikletliler Derneği Bursa İl Temsilciliği, 2007 yılında günümüz diline uyarlanarak “Yüz Yıl Önce Bisikletle Bursa” ismiyle yayımlanan kitaptaki güzergahın, 113 yıl sonra takip edileceği bir bisiklet turu düzenlemeye karar verdi.

Bursa Gençlik ve Spor (http://www.hurriyet.com.tr/spor/) İl Müdürlüğü, Nilüfer Belediyesi, Türkiye Bisiklet Federasyonu Bursa İl Temsilciliği ve Nilüfer Kent Konseyi ile düzenlenecek “Bisikletle Yüz Yıllık Macera”, yarın Mudanya'da başlayacak, 30 Mayıs Pazar günü ise sona erecek.

Özgün haber için :
http://www.hurriyet.com.tr/spor/amatorsporlar/14857805.asp

Sehnaz
28-05-2010, 12:28
http://www.haberler.com/bisikletle-yuz-yillik-macera-haberi/

Sehnaz
28-05-2010, 12:44
Neden yüzyıllık macera, yüzyıllık olan olayı merak ettim doğrusu, kısaca anlatırsanız menun olurum.

Bütün ayrıntılar burada:

http://www.yuzyillikmacera.org/index2.php?sec_id_no=3

Salih
30-05-2010, 23:38
Bu güzel organizasyonun son gününe kısa da olsa dahil olabildiğim için çok mutluyum..

Gemlik Belediye Başkanı'nın da olduğu 10 kişilik bisiklet grubumuz ile Gemlik'e 12 km kala turu karşıladık. hep birlikte Gemlik şehir içinin de olduğu bir güzergahtan Kurşunlu'ya kadar eşlik ettik..

Harika bir gündü ne mutlu bize !!

Sehnaz
31-05-2010, 03:27
Umarım fotoğraflar vardır Salih...Bekliyoruz..

Mss Esra
19-08-2010, 16:34
Yüzyıllık macera turu bende unutamayacağım çok hoş anılar bıraktı.Bunun geçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim.Bu turda Halil çok güzel fotoğraflar çekti ama nedense açamıyorum bir sorun var picassada kendisinden ayrıca bekliyoruz,sevgiler.