PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ntv " Bisiklet yolu yapan belediyeye ödül "

mr-bike
12 Temmuz 2008, 22:45:21
http://www.ntvmsnbc.com/news/450459.asp

Bisiklet yolu yapan ilk 3 belediyeye ödül var
Çevre Bakanı, küresel ısınmaya karşı alınabilecek önlemlerden en önemlisinin bisiklet kullanımının teşviki olduğunu söyledi, bisiklet yolu yapan ilk 3 belediyeye maddi destek vereceklerini açıkladı.

http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/287378.jpg
RESİM : Bakan Eroğlu, Dünya Çevre Günü'nde bisikleti özendirme turunda...

ANKARA - TBMM Genel Kurulu?nda gündemdışı olarak çevre bilincinin gelişmesinde bisiklet ve bisiklet yollarının yapımı konuşuldu. AK Parti İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya, ?Kuraklık ve açlık tehlikesi var, tehlike kapıda? dedi ve çevreye duyarlı bir anlayış benimsenmesi için bisikletin önemine dikkati çekti. Büyükkaya, bisikletin, çevre, sağlık ve spor açısından çok önemli bir araç olduğunu ifade ederek, AB ülkelerinin bazılarında işe bisikletle gidip gelenlere 50 avro teşvik primi verildiğini kaydetti.
Haberin devamı

Hükümet adına yanıt veren Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da, bisiklet kullanımının yaygınlaştırılmasının önemine işaret etti. Bisiklet yollarının mutlaka teşvik edilmesi gerektiğini anlatan Veysel Eroğlu, ?Küresel ısınmaya karşı alınabilecek önlemlerden en önemlisi, bisiklet kullanımının teşvik edilmesidir? dedi.

Eroğlu, gelişmiş ülkelerde çevre kirliliğinin önlenmesi ve ekonomik nedenlerle bisiklet kullanımının teşvik edildiğini belirtti. AB ülkelerinin bir çoğunda bisiklet yolları bulunduğunu kaydeden Eroğlu, bisikletin hem şehir içi trafiğini azalttığını hem de karayolu gibi pahalı yatırımlar yerine başka alanlarda yatırım yapılması imkanı sağladığını bildirdi.

Bisiklet kullanımının trafik kazalarını da azaltacağını vurgulayan Bakan Eroğlu, ?Sanayi kentleri hariç, kentlerde hava kirliliğinin yüzde 70?inin nedeni otomobiller. Bunun önüne geçilmesi için bisiklet önemli. Şehir içi ulaşımın yüzde 50?si 2-3 kilometrelik mesafede gerçekleşiyor. Bu mesafe de bisiklet kullanımı için yeterli mesafe? diye konuştu.

Eroğlu, bisikletin ayrıca, deprem sonrasında da yolların kapanması nedeniyle kullanılabilecek bir ulaşım aracı olduğuna işaret etti.

22 Eylülde kutlanan Dünya Otomobilsiz Gününe destek verdiklerini dile getiren Veysel Eroğlu, belediyelerin bisiklet yolu yapımı için teşvik edilmelerini istedi; bisiklet yolu yapan ilk 3 belediyeye de maddi destek vereceklerini açıkladı.

NTV-MSNBC
Güncelleme: 17:57 TSİ 18 Haziran 2008 Çarşamba
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Haber için Halkın yorumu :
----------------------------------------
Murat Yılmaz - Yurt Dışı 21 Haziran 2008, Cumartesi 18:16

Yoğun bisiklet kullanımının faydaları saymakla bitmez sadece birkaç örnek : *Yol yapım ve araç bakım maliyetleri düşük *Yerli üretim imkanı yüksek *Hem satınalmadan hem yakıt tüketiminden döviz tasarrufu *Sağlık gidelerindeki düşüş bile milyarlarca euro ediyor * Hava kirliliği vs.vs. saymakla bitmez * Trafik sıkışıklığında kaybedilen zamanın azalması
----------------------------------------
Timur Vural - Adana 19 Haziran 2008, Perşembe 13:34

Bisiklet yolları yapılmasının faydası sadece çevreye faydası ile sınırlı değildir.Bu bir kültürdür. Belediyelerimiz bu yolları yaptığında milyonlarca insanımız bisiklete binmeye başlayacaktır,ama şimdiki durumda can güvenlği nedeni ile insanlar bisiklete binemiyor. Gelir seviyesi bizlerden çok yukarıda olan avrupa kentleri ve kasabalarının tamamında bisiklet yolları var ve çok yoğun olarak kullanılıyor.Bu iş için köklü bir zihniyet değişikliği gerekiyor.
-----------------------------------------
ersin kımıl - Afyon 19 Haziran 2008, Perşembe 12:24

aydın bey, eğer yokuşu 21. viteste çıkmayı denerseniz çıkamazsınız tabii. bi de 1. viteste çıkmayı deneyin isterseniz:))
------------------------------------------
Aydın Bal - İstanbul 19 Haziran 2008, Perşembe 11:44

Çok iyi fikir. Bi de yokuşları ortadan kaldırsalar. 21.viteste bile çıkılamayacak dik yokuşlar biliyorum :)
-------------------------------------------
Nurcan Arman - İstanbul 19 Haziran 2008, Perşembe 11:33

Bisiklet yolları yapmak birşey değiştirmez.Otomobil alamayan geniş halk kitleleri bisiklet alıp kullanır.Otomobili olanları bisiklet kullanmaya nasıl yönelteceksiniz?Önce kafaları değiştirmek lazım.
irem topuz - İstanbul 19 Haziran 2008, Perşembe 10:24

Avrupa"da sadece bisikletiler icin ayırılmış caddeler var,aynı bizde tarfik dersi olduğu gibi onlarda da bisikleti doğru kullanma dersi var..İstanbul insandan çok arabanın olduğu bir şehir aynı zamanda bilinçsiz araba kullanan şoförlerin çğunlukta olduğu bir şehir.Eğer bisiklet yolları güvenli yapılmazsa kazalar ve ölümler artabilir..
--------------------------------------------
kayhan arıca - Ankara 19 Haziran 2008, Perşembe 09:20

3 yıldır işe bisikletle gidip gelmekteyim. Bisiklet yolları halk sağlılığı için son derece olumlu bir katkı olacaktır. Gerek hava kirliliğini azaltması gerek insanlara hareket ettirmesi açısından. En az sigara kısıtlamaları kadar olumlu olacaktır. Halkımız kendine bisiklet yolları gibi bir seçenek sunulduğunda bunu en olumlu şekilde değerlendirecektir.
------------------------------------------
muhammet savaş - İstanbul 19 Haziran 2008, Perşembe 08:16

ben bu proje hakkında guzel seyler dusunuyorum ama aynı haber sıtesınde bırgun once^^cınlıler ufo yaptı^^dıye haber cıkıyo.amerıka cın ve dıger devletler cevre kırlılıgı adına ellerınden ne gelıyorlarsa yapıyorlar.ama aynı sekılde kuresel ısınmaya en cok karsı duarnda onlar gıbı.butun bunlar bı oyun mu yoksa adamlar rollerını cok ıyı mı becerıyorlar.mıllet nukleer teknolojıyle ısık hızını gecmeye calıssın bıze bısıklete bın dıye ogut verılsın.anlamak zor...
ali koc - Yurt Dışı 19 Haziran 2008, Perşembe 07:31

su safligima bakiniz lutfen, buyuk 1 istahla hangi belediyeler acaba diye okuduktan sonra maalesef henuz hic 1 belediyenin yapmamis oldugunu gordum... bence ise universite kampuslerinden baslamali onlarin cevvaliyetinden de kibirli olmayan belediye baskanlari meclisleri vs. kendi yasam alanlari icin bilimin esliginde gerceklesmis GUVENLI arterler olustururlar devaminda birbiriyle yarismayan ancak paylasan halkimizin daha erdemli olabilecegi umuduyla... sizede biraz ihale gibi geldimi bakanin ifadesi yoksa ben fesatmiyim
ali koc - Yurt Dışı 19 Haziran 2008, Perşembe 07:28

su safligima bakiniz lutfen, buyuk 1 istahla hangi belediyeler acaba diye okuduktan sonra maalesef henuz hic 1 belediyenin yapmamis oldugunu gordum... bence ise universite kampuslerinden baslamali onlarin cevvaliyetinden de kibirli olmayan belediye baskanlari meclisleri vs. kendi yasam alanlari icin bilimin esliginde gerceklesmis GUVENLI arterler olustururlar devaminda birbiriyle yarismayan ancak paylasan halkimizin daha erdemli olabilecegi umuduyla... sizede biraz ihale gibi geldimi bakanin ifadesi yoksa ben fesatmiyim
nafız erhan balcı - Kayseri 19 Haziran 2008, Perşembe 00:50

ordu belediyesi bu uygulamaya bu sene geçti.dsp"li belediye başkanı sayın seyit torun"u bu olaydan dolayı kutluyorum.
gökhan yılmaz - Bursa 19 Haziran 2008, Perşembe 00:23

beşyol, heykel arası bi bisiklet yolu olsa amma iyi olur haa...
----------------------------------------------
Ahmet Demir - Bartın 19 Haziran 2008, Perşembe 00:01

3 yil boyunca evden universiteye bisikletle gidip geldim. Bisikletin sorunlari: 1- ticari araclar tarafindan taciz ediliyorlar, hatta yaris araci olarak algilaniyorlar. 2- Bisikleti kampus disinda guvenli bir yere birakmak imkansiz, apartmanlarin cogunda bisikleti koyacak bir merdiven alti yok. 3- Bisiklet bozuldugunda tamirci bulsaniz bile kazik yememek icin ugrasiyorsunuz. 4- Bisiklet kullandiktan sonra isyerlerinde dus alabileceginiz bir yer yok.
------------------------------------------------
İSA YÜKSEL - Aydın 18 Haziran 2008, Çarşamba 23:42

AYDINDA İKAMET EDİYORUM. AYDIN BELEDİYESİ SANIRIM BİSİKLET YOLU YAPAN İLK BELEDİYE. BİR YILDIR AYDIN MERKEZDE BİSİKLETLE RAHAT ULAŞIM GERÇEKLEŞTİREBİLİYORUZ. AYDIN BELEDİYESİNE TEŞEKKÜRLER.
ozan kemal - Yurt Dışı 18 Haziran 2008, Çarşamba 21:25

Onun adı Vélo. Fransa"nın Lyon şehrinde başladı. Orada bu sistemin adı Vélo"v. Bu sistem Lyon da yarım milyon euro kazanç sağladı. Bisikletler çalınmasına karşı kredi kartı istendiğinden de insanlar çalmıyorlar. Fakat parçalanan kırılanlar olabiliyor. Bunlarıda düzenli olarak kontrol ve tamir ediyorlar orada.
-------------------------------------------------
Cenk Erdem - Yurt Dışı 18 Haziran 2008, Çarşamba 20:35

Bisiklette 40 yil Hybrid arabalarda 10 yil Coklu tasima ve hybridler icin ayrilmis yolda ise cok ama cok gec kalindi.
--------------------------------------------------
zafer altınyay - Ankara 18 Haziran 2008, Çarşamba 19:19

bisikletsporunu yaymak ve sevdirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.ankarada belediyelerin yaz okullarına bisiklet sporunu sokmak için 4 tane belediyeye resmi başvuruda bulunduk. sonuç cevap bile yok.sağlık, spor,ulaşım..çevreci dostumuz bisiklet.2 sene evvelde çevre bakanlığına otomobilsiz kent günü ile ilgili bir dilekçe vermiştim.inşallah artık ses getiren projeler olacak
Kaan - Yurt Dışı 18 Haziran 2008, Çarşamba 19:08

Yaşasın! Hollanda"daki gibi bisiklet yollarına sahip olursak araba kullanımına büyük ölçüde ihtiyacımız azalır. Umarım bisiklet yolları yaygınlaşır. Ben şu anda da bisikleti şehiriçinde kullanmak istiyorum ama ne yazık ki bisiklet yolu olmadan ve ülkemizdeki şöförlerin başkalarına saygısını gözönünde bulundurduğumuzda mevcut durumda bisiklet kullanmak çok zor. Çok sevindirici bir haber.
Boran Ates - Yurt Dışı 18 Haziran 2008, Çarşamba 19:05

Selam, ben avusturya"da master ögrenimimi görüyorum. 2.5 senedir burdayim ve hemen hemen 2 senedir degil okuluma her yere bisikletle gidip geliyorum ve haberde de yazildigi gibi burda bisikletlilerin rahatca bisiklet sürebilmeleri icin bisiklet yollari var, yolun olmadigi yerde ise tipki arabalar gibi bizler yani bisikletlilerde trafigin birer unsuruyuz ve akan trafik kurallarina uymak zorundayiz ki. Bu fikirin türkiye"de hayata gecirilmesi cok zor ama umarim birileri herzaman ki bu olayi sadece lafta birakmazda,türkiye"de de bisiklet kullanimi hizla yayginlasir. Tesekkürler.
----------------------------------------------
macit bilgiç - İstanbul 18 Haziran 2008, Çarşamba 18:38

HEY GİDİ GÜNLER HEY... 1975-80 LERDE İLÇEMİZDE (LÜLEBURGAZ) BİSİKLETLERİMİZLE ÇARŞIDA GEZERKEN PLAKAMIZ YOK DİYE ELİMİZDEKİ BİSİKLETLERİ TOPLAYIP CEZA KESEN TRAFİK EKİPLERİNİN KULAKLARI ÇINLASIN (HALA HAYATTALARSA) ZAMAN NASIL DEĞİŞİYOR!!!!
-----------------------------------------------
ozan baş - İzmir 18 Haziran 2008, Çarşamba 17:58

5 yıldır izmirde evimden okula yaklaşık 4 km yolu bisikletimle gidiyorum. 4 yıldır ege üniversitesi bisiklet topluluğu üyesiyim ve aralık ayından beri elimizde bir proje var. proje sadece ege üniversitesi kampüsü içinde düşünülüyor. gelecekte projemizin tüm izmire yaygın şekilde kullanılmasını düşünüyoruz. projey e örnek olarak paris gibi büyük şehirlerde "bisiklet istasyonları" (velib-özgür bisiklet) uygulaması gösterilebilir. belediyeye projemizi ulaştıracağım.
pınar deniz - Ankara 18 Haziran 2008, Çarşamba 17:45

dolmuş, otobüs ve kamyonların egzos pisliğinden kurtarsın ondan sonra yapsın. hal böyleyken yürümek bile çok sağlıksız.
ALPER YENİHAYAT - İstanbul 18 Haziran 2008, Çarşamba 17:33

SADECE BİSİKLETLE BİTMİYOR! MOTORSİKLETLERDE YAKIT TASARRUFU, AZ YER İŞGALİ VE TRAFİK RAHATLATMA BAKIMINDAN UZUN MESAFELER İÇİN GEREKLİ. ONLARIDA ANA TRAFİKTEN AYIRDIĞIMIZDA HEM KAZALARI AZALTIRIZ HEMDE İNSANLARI BU ULAŞIM YÖNTEMİNE ÇEKEREK EKONOMİYE KATKI VE KAYBEDİLEN BOŞ ZAMANA ENGEL OLURUZ
Erkan Yanbul - Kocaeli 18 Haziran 2008, Çarşamba 17:32

Ah keşke uygulansa. Şirketler bisikletle gelenlere, daha evvel verdikleri yol parasını vermeye devam etseler keşke.
--------------------------------------------------
danyal aziz - Yurt Dışı 18 Haziran 2008, Çarşamba 17:11

london da insanlar kaldirimda bisikletleri yanlarinda yuruyorlar yani kaldirimda binmiyorlar ama yolda bisikletin gecmesini bekleyen otobusler gormek gercekten hos her kirmizi isikta en onde bisikletlileri gormek cok hos umarim ankarayada ya boyle bir ozel yol yada bir AKBIL veya OYSTER sistemi getirilir keza insanin anasi agliyor surekli otobuse para odemekten.yazik bu millete.
----------------------------------------------------
uğur tilov - İstanbul 18 Haziran 2008, Çarşamba 17:08

Güzel teşvik 15 20 yıl geç olsada. Küresel ısınma bahanesine.... Önce ormanları yakanları bulun. KLASIK ELEŞTİREN TÜRK. HAYRANIM UMURSUZ HALKIMIZA HAYRANIM DUMUR OLMAYAN İNSANLARIMIZA
----------------------------------------------------
ibrahim özcan - Ankara 18 Haziran 2008, Çarşamba 16:58

istanbul belediyesi Metrobüs için yollarda oa kadar çalışma yaptı bu bisiklet yolalrınıda işin içine katsaydı birlikte yapsaydı çok akıllıca olurdu. şehirdeki yol ağı genişledikçe daha iyi olur ama bakalım ankaada ne olacak ?
-----------------------------------------------------
JacquesReverdi - Samsun 18 Haziran 2008, Çarşamba 16:55

Bizde bu yollar varken zaten sabaha kadar bisiklet yolu yaparlar.Tabi bisiklet için yol kaldıysa :S
-----------------------------------------------------
cemo - İstanbul 18 Haziran 2008, Çarşamba 16:35

işte budur,fikir üretmek alternatif çözüm aramak millete ülkeye topluma hizmet budur.bırakın ideolojik safsataları,derini,sığı.enerji maaliyetleri, karteller,spekülatörler anamızı ağlatıyorlar.millet inim inim inliyor.gidin avrupaya binlerce insan işine, pazarına bisikletle gidiyor, bizde herkes tek başına arabası kurulmuş, ondan sonra iki yakası bir araya gelmiyor.devletin görevi altyapı,teşvik, caydırıcılık,eğitim.biraz butür işlere kafa yorun artık.geçte olsa son yıllarda millet için hayırlı bir fikir ortaya atıldı.allah razı olsun.türbanla türbansızla derdimiz yok,bırakalım bu safsataları.
------------------------------------------------------
Filiz Erdoğan - İstanbul 18 Haziran 2008, Çarşamba 16:28

çok güzel olabilir, böylece güvenli bir şekilde yakın mesafe yolculuğuna da çıkabiliriz, hatta şöyle bir düşünüldüğünde ilerde kalp damar hastalıklarına da bir önlem olabilir bu yaptığımız, düşünsenize spor oluyor, hatta giderek bizi daha az yorar hale geliyor ve giderek daha fazla mesafe almamıza yarıyor... gelişmeleri hevesle bekliyor olacağım =)
-------------------------------------------------------
orhun sinanoglu - İstanbul 18 Haziran 2008, Çarşamba 16:27

37 yasinda Kucukyalı da ozel bir hastanede calisan hekimim, isime gitmek gelmek icin hergun Erenkoy - İdealtepe arasini bisikletle katediyorum. Anadolu yakasinda, sahil kesimi bisikletle ulaşım için müsait.Ancak İstanbul"un diğer güzergahları tam anlamıyla bisiklet düşmanı veya katili olabilecek şartlarda. Gönül isterdi ki Istanbul çapında ulaşımı bisikletle sağlamak mümkün olsun. Biz bisiklet severler çevre ve insanlık adına bisiklet ile ulaşımı kolaylaştırırlarsa mevcut yöneticilerimize şükran duyarız
---------------------------------------------------------
Nedim YAZICI - Eskişehir 18 Haziran 2008, Çarşamba 16:07

Karayolu taşımacılığını ve petrol tüketimini temsil eden zihniyetin dönüşümüe tanık olduk.
----------------------------------------------------------
özcan demirsoy - İstanbul 18 Haziran 2008, Çarşamba 16:03

Bisiklet yolu, bisikleti park edecek uygun ve güvenli alan sağlanması, özellikle köprülerde bisiklete yol ayrılması gibi çalışmalar sevindirici. Kadıköyde oturup mecidiyeköyde çalışan binlerce insan var. 10 km. yolu bizisletle daha az sürede, sıfır hava kirliliği ve ücretsiz olarak almak süper olur. Aynı zamanda trafik problemide büyük ölçüde çözülür. Bence bu tüm belediyelerde mecburi hizmet olarak yer almalıdır.
------------------------------------------------------------
Ali Kahvecioğlu - Zonguldak 18 Haziran 2008, Çarşamba 16:03

İlk aklıma gelen şey, belediyelerin birkaç yılda bir kaldırım taşı değiştirme sevdalarına bisiklet yollarını da eklemek oldu. Onlar için güzel bir harcama kalemi olabilir. İşyeri ile evi arasında 200-300 metre bulunan "üniversite hocaları"nın bile özel araçlarıyla işe gittikleri bir memlekette kim bisiklet kullanır merak ediyorum. Ayrıca bisiklet yollarına araç park edilmeyeceğini kim garanti edebilir? Keşke gerçekleşse ama zor...
--------------------------------------------------------------
sevilay - Ankara 18 Haziran 2008, Çarşamba 16:03

güzel. peki ödeyeceğimiz bedel ne olacak...vergi...yoksa her hayırda bi şer aramak yok mu artık bu ülkede?
---------------------------------------------------------------
Selim SEVİNÇ - Kırklareli 18 Haziran 2008, Çarşamba 16:02

Sn. bakan gelip Lüleburgaz"ı görsün. Diğer belediyelerde örnek alsın. 10 yıl önce Lüleburgaz belediye başkanı Emin HALEBAK bunu başarmıştır.
----------------------------------------------------------------
Alp Ak - İstanbul 18 Haziran 2008, Çarşamba 15:55

Aferin, işte çevre bakanlığına ve iktidara düşen görev, belediyeler arası yarışma açmak ve bilmem kaç bin belediye içinde üçüne maddi destek vermek! (ama bütçeden bütün belediyelere bu amacaa yönelik bir tahsis ayrılması değil örneğin) Bu aslen çevre düşmanı adam göz göre göre dalga geçiyor bizle, eminim bu açıklamayı yaparken suratında da pişkin bir sırıtış vardır.
-----------------------------------------------------------------
efe orman - İstanbul 18 Haziran 2008, Çarşamba 15:50

ilk iş olarak ido deniz otobuslerine para almadan bisikletlerimizi alabilir.
------------------------------------------------------------------
Türkcan - İstanbul 18 Haziran 2008, Çarşamba 15:50

Çok güzel bir uygulama ve en sonunda(!) birilerinin aklına geldiği için mutluyum. Bisiklet ile işe gitmek isteyenler, trafik ve uygun olmayan yollar nedeniyle bunu gerçekleştiremiyor. Tabi hemen aklıma gelen, bisiklet yollarını otoparkçılar araçların park etmeleri için kullanacak mı? Veya o yollarda kafasına göre moto-kuryeler gidip gelecek mi? Böyle bir proje hayata geçirilecek ise, o yolların sadece ve sadece bisikletler tarafından kullanılmasını sağlamak lazım. Güzel bir düşünce, başarılar diliyorum.
-------------------------------------------------------------------
Göktuğ Bilecen - İstanbul 18 Haziran 2008, Çarşamba 15:50

Bisiklete teşvik güzel bir düşünce fakat en çok kullanılan ve kullanılacak olan Motosiklete üst üste gelen vergiler inanılmaz .. Motosiklet hem trafik sorununa hem park sorununa hemde küresel ısınmaya faydası olacak çok modern bir ulaşım aracı ama teşvik etmek yerine vergilerle kösteklenmekte..
E. Derya - İstanbul 18 Haziran 2008, Çarşamba 15:48

Mükemmel... Çok geç kalınmış, senelerdir beklediğimiz haber. Umarım gerçeğe dönüştüğünü de görürüz.

a-cahan
2 Ağustos 2008, 13:58:32
Açıklama yapıldığından bugüne değin ilimizde hiçbir belediyenin bir girişimde bulunmadığını gördüm. Bilmiyorum gören varmı . Halbuki ne güzel bir uygulama. hiçbir belediye bu işe önem vermiyor. hayret.